URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2022, 15:00

Sacii cu microcip au picat testul: Primăria Oradea caută în continuare cele mai bune soluții pentru colectarea deșeurilor de la blocuri

Sacii cu microcip au picat testul: Primăria Oradea caută în continuare cele mai bune soluții pentru colectarea deșeurilor de la blocuri Programul pilot din Nufărul a fost implementat în parteneriat cu firma Cargo Track, cu operatorul de salubritate RER Vest și cu firma care administrează depozitul de deșeuri, Eco Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experimentul Primăriei Oradea din cartierul Prima din Nufărul, unde țarcurile de deșeuri au devenit high-tech, iar locatarii au primit saci cu coduri unice pentru colectarea deșeurilor în patru fracții, sistem care permitea ca fiecare apartament să fie taxat în funcție de volumul de deșeuri generat, nu va fi replicat în oraș.

Chiar dacă utilizarea unor saci unici poate fi o soluție de viitor, Primăria nu va încuraja taxarea la volum, ci pe cea la kilogram.

Pare cert însă că și anul viitor orădenii care stau la blocuri vor plăti salubritatea în funcție de numărul de persoane dintr-un apartament, așa cum achită și în prezent.

Sacii galbeni, majoritari

Într-o conferință de presă susținută joi, directoarea adjunctă a Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa, a prezentat concluziile programului-pilot desfășurat între lunile martie și iunie la Asociația Cartier Prima Nufărul, unde locatarii din cele 545 de apartamente au primit saci de patru feluri (verzi pentru sticle, galbeni pentru deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, maro pentru cele biodegradabile, negre pentru reziduale), iar fiecare sac era personalizat cu un cod aferent unui apartament, cod care, odată scanat, oferea și accesul în țarcul de gunoi. Așadar, sistemul bazat pe inteligență artificială înregistra locuința din care s-au aruncat gunoaiele și tipul lor, astfel putând fi estimat volumul de deșeuri generat de fiecare apartament.

Potrivit lui Popa, în cele trei luni de proiect, s-au aruncat 15.900 de saci, cu un volum total de deșeuri de 635,51 mc, din care 36,97% au fost sacii de reciclabile, 30% au fost sacii biodegradabili, 25,89% cei reziduali, iar 7% cei pentru sticle.

72% dintre locatari, nemulțumiți

După ce au fost convertite în tone, pentru că așa se „măsoară” deșeurile care se aruncă la groapa de gunoi și așa se calculează și dacă Oradea a redus sau nu cantitatea de deșeuri de la an la an, după cum prevede legea, gunoaiele din Nufărul au altă configurație: 32% au reprezentat cele reziduale, câte 30% cele biodegradabile și cele reciclabile, iar 8% cele din sticlă.

O observație făcută de reprezentanții Primăriei este că orădenii au aruncat sacii maro și negri chiar dacă nu au fost plini. Astfel, un sac cu un volum de 50 de litri putea avea, de pildă, doar 500 de grame de deșeuri, pentru că oamenii nu au stat cu gunoaiele reziduale sau biodegradabile în casă. „Un punct slab al proiectului este că cetățenii nu au utilizat sacii la capacitatea maximă și numărul de saci alocați pe apartament. De exemplu, pe rezidual și biodegradabil, sacii au fost dimensionați la un volum mai mare și nu au putut fi păstrați în apartament. Erau suficienți saci la un sfert (n.r. din volum) sau pe jumătate”, a explicat Popa.

Chiar dacă locatarii din Prima au plătit în continuare un preț fix pe persoană pentru serviciul de salubritate, Primăria a simulat și costurile pe care le-ar fi avut în acest sistem, și care au oscilat între 5 lei și 100 lei pe persoană, tocmai pentru că sacii au fost aruncați mai mult goi decât plini, dar a fost înregistrat volumul lor complet.

Proiectul pilot a mai scos la iveală și alte probleme: oamenii intrau în țarc cu un sac scanat și cu alți saci plini cu gunoaie, dar fără coduri, așadar „fentau” sistemul, lăsau sacii cu gunoaie în jurul țarcurilor. La finalul perioadei de testare, Primăria a aplicat și un chestionar, însă doar 40 de orădeni au răspuns, așa că rezultatele nu sunt neapărat relevante. Totuși, dintre aceștia, 72% s-au declarat nemulțumiți de această manieră de colectare a deșeurilor.

Plătești cât arunci sau nu chiar

În acest context, Primăria caută alte soluții pentru stimularea colectării separate a deșeurilor la blocurile din oraș. Orădenii ar putea să aibă în continuare saci cu coduri unice, însă pe care să îi arunce în așa-numitele insule ecologice digitale pe care municipalitatea vrea să le cumpere cu bani din PNRR. Închise ermetic și dotate cu cântare, acestea ar putea fi o oglindă fidelă a cantității de deșeuri generate în fiecare locuință. „Dacă vom vedea că acest sistem funcționează, treptat urmează să fie replicat la zona de blocuri”, a declarat Popa.

Va mai dura, însă, până când în oraș vor ajunge cele 275 de insule finanțate prin PNRR și care oricum vor fi puține, în comparație cu cele aproape 900 de țarcuri din oraș. Așadar, pare fără dubiu că orădenii de la blocuri nu vor putea fi taxați pentru deșeurile generate nici anul viitor, ci vor plăti tot un tarif fix pe persoană, spre deosebire de cei care stau la case și care plătesc în funcție de volumul pubelelor și frecvența cu care le scot în stradă, pentru a fi golite.

Popa a precizat totuși că, în viitor, și orădenii de la blocuri vor trebui taxați în funcție de câte deșeuri generează, principiul „plătești cât arunci” fiind o obligație prevăzută de legislația în vigoare.

Țarcurile, fără administratori

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, șefii Direcției Tehnice au anunțat că iau în calcul să predea activitatea de întreținere și administrare a țarcurilor de gunoi din oraș către operatorul de salubritate RER Vest.

Până acum, acestea erau reparate și administrare de o firmă, Arikan Serv, dar contractul Primăriei cu societatea a expirat și nu a mai fost înnoit. Municipalitatea caută o firmă care să repare cele circa 60 de țarcuri defecte din oraș, dar și o modalitate prin care, pe viitor, să le „transfere” în grija RER, contra cost.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@Dinu
,,Temeiul legal" este hcl! N-ai idee cate ticalosii se fac la adapostul acestor mini-legi! De pilda ,,donarea" terenurilor", ,,reincadrarea terenurilor", interzicerea conectarii la reteaua de gaz (asta a picat, dar foarte greu. Respect, maestre Cigan!), etc, etc. Un banal exemplu: hcl 640/2006, prin care aia de locala te amendeaza fara sa aiba nicio dovada ca ai savarsit vreo contraventie! A venit juniorul/fratele/nevasta/etc si ti-a luat masina. A stationat intr-un loc si alora de la locala nu le-a convenit, nu conteaza ce. Dau amenda dar ti-o trimit tie, tu figurezi ca proprietar. Nu te intreaba nimic, se uita in baza de date si te ard. Asta desi ICCJ a statuat CA NU AU ACEST DREPT, TREBUIE SA-TI CEARA SA LE SPUI CINE A CONDUS, dar, ATENTIE! NU TE POT OBLIGA SA LE SPUI CINE A FOST LA VOLAN!!! Vezi ICCJ, RIL nr. 11/2017. P.S. Desfiintarea unei hcl e mai dificila ca anularea unei legi. Ultima instanta e celebra curte de apel Oradea!
Postat 23 Septembrie 2022, 14:30 de pinonel
Automate de PET&sticle&hirtie
Tineti minte acele automate care erau in parcarea Lotus, unde puteai duce pet=uri, hirtie, sticle, cam tot ce era reciclabil?? Era un nene care supraveghea instalatia. Primeai niste banuti , vreo 10 bani/pet, la un portbagaj plin faceai 2-3 lei. Primeai un voucher pe care il puteai folosi la carrefour. De ce s-a DESFIINTAT. Pen'ca era finantat/sponsorizt de ceva fond norvegian, stiti dvs, tara aia care nu mai are gunoaie, pentru ca stie sa si le arda cu cap. DE CE nu se pot cumpara asemenea aparate in cartierele orasului? Pina vine legea garantiei la ambalaje? Care e blocata pentru ca obliga supermarket-urile sa preia inapoi ambalajele, sa devina gunoieri fara voie, sa-si rezerve spatii de depozitare,gestiuni... Stam in cizme si constatam ca "Reciclare e in declin, riurile patriei sunt pline de gunoaie" . Fondul de mediu se duce pe casele bogatilor, care DEJA au fotovoltaice subventionate, sa nu-i atinga criza la buzunare... Pisica grasa merita o portie mai mare, desigur...
Postat 23 Septembrie 2022, 09:17 de excalibur
platesti cat arunci e o idee buna, de normalitate
poluatorul plateste, nu cel care are grija sa nu produca deseuri. E bine ca si-au dat seama ca e mai buna plata la greutate, decat la volum. De-aia e proiect de testare, pilot, doar pe niste blocuri, ca sa nu bage bani de milioane in tot orasul si apoi sa se dovedeasca gresit implementat si sa regreti investitia. O solutie de avarie era sa faca saci de dimensiuni mult mai mici, in special ptr deseurile puturoase (biodegradabil si menajer) dar era doar o solutie de compromis care sa prelungeasca varianta cu saci, cu celelalte dezavantaje, mai putin una.
Postat 23 Septembrie 2022, 06:44 de unu
P.S. dacă tot am inceput.....
Au calculat prețurile de 5-100 lei la volumul sacilor aruncați, nu la cantitatea de gunoi. Fiecare a pus în sac ce a avut de aruncat, fără ca doi saci de aceleași dimensiuni, să conțină aceeași cantitate de gunoi. Și dacă era să arunci un sac plin stăteai cu putoarea și muștele în casă (probabil cine "a inventat" principiul respectiv e obișnuit cu așa ceva). Și unde ții sacii? 4 saci!!!! Deci "plătești cât arunci" un proiect nefezabil, prin care se scot bani din buzunarul contribuabililor - atât pt un gunoi inexistent aruncat, cât și pentru eventualele dotări. Ce, credeați că va fi gratis? Nu - camere de supraveghere la fiecare țarc, costuri cu sacii, costuri cu mentenanța, plata poliției care păzea țarcurile și controla ilegal locatarii care aruncau gunoiul. Bani de la bugetul local, făcut tot din banii noștri.
Postat 23 Septembrie 2022, 01:31 de Dinu29
Rugăminte
Vă rog să precizați care este legislația în vigoare, invocată de madam Popa - "în viitor, și orădenii de la blocuri vor trebui taxați în funcție de câte deșeuri generează, principiul „plătești cât arunci” fiind o obligație prevăzută de legislația în vigoare", că sa știm despre ce vorbim. Unde este prevăzută "minunea"? Să aflăm ce "geniu" a putut să gândească așa ceva. Mulțumesc.
Postat 23 Septembrie 2022, 01:24 de Dinu29
O mizerie
O mare mizerie acest proiect. Stai cu 4 saci in casă, nu poți arunca deșeurile biodegradabile și menajere când le produci pt că ai plăti mai mult decât arunci, deșeuri suplimentare prin apariția acestor saci cipați. Proiectul s-a făcut cu încălcarea prevederilor privind protecția datelor personale, locatarii fiind puși să semneze că sunt de acord cu proiectul și utilizarea datelor personale doar in momentul când s-au livrat sacii cipați - deci deja datele personale fuseseră transmise către firma cargotrack și dacă nu luai sacii, nu aruncai gunoi. A fost un mic șantaj acolo. De asemenea, s-a încălcat contractul asociației de locatari cu RER vest, precum și legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Primăria, RER vest și Asociația prima nu au comunicat mare lucru cu locatarii. Acestei fiind puși în fața faptului împlinit. Există o grămadă de alte modalități de stimulare a colectării selective, doar să îți pui capul la contribuție și să aplici reglementările în vigoare. Dar cine să o facă?
Postat 23 Septembrie 2022, 01:20 de Dinu29
Primăria Oradea caută în continuare...
Cauta in gunoaie? Solutii? Tarcurile cu cartela si fotovoltaice au dat chix. E timpul pentru alta spargere de bani, prin pnrr. Experimentul Prima a dat totusi niste rezultate utile statisticii: "Primăria a simulat și costurile pe care le-ar fi avut în acest sistem, și care au oscilat între 5 lei și 100 lei pe persoană" . Nu e misto? Poti sa faci 2 facultati si nu rezolvi ecuatia PMO. Totul e o simulare, la urma urmei...
Postat 22 Septembrie 2022, 23:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON