URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2022, 17:35

Tu cum arunci gunoiul? Primăria Oradea anunță că reia controalele din pubele și nu va mai da avertismente, ci direct amenzi!

Tu cum arunci gunoiul? Primăria Oradea anunță că reia controalele din pubele și nu va mai da avertismente, ci direct amenzi! Primăria continuă controalele în pubelele orădenilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, 229 de orădeni și 61 de asociații de proprietari au luat amenzi de la Poliția Locală, pentru că nu au aruncat corect deșeurile, agenții preferând să împartă mai degrabă avertismente.

Lucrurile se vor schimba, însă, deoarece de acum înainte polițiștii locali vor da direct amenzi când văd că deșeurile sunt amestecate. Scopul sancțiunilor pecuniare este să îi determine pe orădeni să respecte colectarea separată, ținând cont că gradul de reciclare din oraș este încă redus.

Reciclarea, în declin

În anul 2021, un sfert din deșeurile produse în Oradea au fost valorificate sau reciclate. Pentru primul trimestru al anului 2022, gradul reciclării a coborât la 22%, pentru ca la sfârșitul lunii august să scadă dramatic, la 17%. Drept urmare, Primăria caută soluții.

Una dintre ele va fi intensificarea verificărilor în pubelele orădenilor. Din octombrie 2021 până în august 2022, o echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Primăriei, ai Eco Bihor și ai RER Vest au verificat deșeurile din oraș, controale în urma cărora Poliția Locală a dat amenzi în valoare totală de 220.000 de lei.

Potrivit directoarei adjuncte a Direcției Tehnice, Adina Popa, în total s-au dat 229 de amenzi persoanelor fizice, 61 la asociații de proprietari, în timp ce 1.032 de persoane fizice și 146 de asociații au primit avertismente.

„Vom continua campania de verificare a modului de colectare la asociații și persoane fizice, și de acum înainte se vor da amenzi, nu avertismente, pentru că în ultimul an s-au făcut deja controale în tot orașul” a declarat Popa.

Șoferii RER, în vizor

De asemenea, vor fi verificate inopinat și autogunoierele RER Vest, mai cu seamă că în ultima perioadă Primăria a depistat mai multe situații în care, peste deșeurile adunate de la orădeni, mașinile de salubritate au adunat și resturi din construcții sau din demolări. Potrivit lui Popa, sunt deșeuri care „în mod evident, nu încap în recipientele de colectare ale cetățenilor”, ci pe care șoferii și muncitorii RER Vest le ridică ilegal, contra unui ciubuc.

„Operatorul de salubritate va trebui să-și instruiască angajații, șoferii, salubriștii și să verifice tipurile de deșeuri care trebuie să intre în componența celor două fracții, pentru că ajungem la concluzia că o mână destul de mică de oameni ajung să zădărnicească întregul proces de colectare”, a declarat directoarea adjunctă.

Potrivit acesteia, conducerea RER Vest a luat măsuri și a disponibilizat câțiva șoferi prinși că aveau asemenea înțelegeri, iar acum va dota toate autogunoierele cu camere de supraveghere, astfel încât angajații să fie descurajați.

Soluții pentru sticle

Pe de altă parte, Primăria caută și alte soluții pentru creșterea gradului de reciclare a deșeurilor, iar un neajuns este lipsa unei metode de colectare a sticlelor de la case. „Avem mai multe variante: în anumite puncte, să introducem niște containere de colectare strict pentru sticlă, să dotăm gospodăriile cu pubele sau cu saci, sau să organizăm campanii de colectare lunară, într-o sâmbătă de exemplu, să se știe că toată lumea poate să ducă în fața casei sticla”, a explicat Popa.

De la blocurile din Oradea, RER Vest colectează separat sticlele, din pubelele verzi, un serviciu pentru care cetățenii nu plătesc nimic.

De asemenea, Primăria vrea să sprijine educația ecologică în școli și va cumpăra o eco-insulă inteligentă și mobilă, pe care o va plimba dintr-o unitate de învățământ în alta, astfel încât elevii să strângă deșeuri reciclabile. Cei care vor colecta cele mai multe cantități, vor fi premiați.

O altă variantă luată în calcul de Primărie este achiziționarea unui „PETrică”, adică un tonomat care, în schimbul unor flacoane, să elibereze tichete de călătorie OTL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ipocrizie
Controlul politiei la gunoie su aplicre de amenzi ??? Pe ce baza ??? Cu ce ocazie se aplica amenzi sa protejeze rer ,serios??? Dar cine-i rer??? Sa-si bage mintile in cap si sa faca colectarea selectiva pentu ceea ce sunt platiti de municipialitate!!!!
Postat 23 Septembrie 2022, 19:57 de User anonimizat
Control în pubele ...
... sau la pubele?
Postat 23 Septembrie 2022, 15:02 de KP
Nu mai citesc articolele cu RER,AVE,reciclare,gunoi
Saga gunoiului cu saci,chip-uri RFID,cartele,tarcuri,boschetari face parte din halucinatia: "Ne-a luat vintul acoperisul de pe casa, in consecinta avem nevoie de o umbrela mai mare". Nu mai revin la acele iglu-uri donate si golite de un ong acum citiva ani, oamenii isi duceau benevol reciclabilele acolo. A venit rer&pmo cu inovatia tarcuri blindate&cartele de acces, au limitat accesul la degajarea gunoiului si au compromis colectarea in iglu. Le-au desfiintat, ca trebuia decontata golirea lor [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html ]. Au format cartelul pmo&rer&politia locala si s-au napustit asupra oradenilor, marind tarifele "just like that" cu 50%, la 18lei/persona. Acum au dat chix cu tarcurile&arikan&rer, pe modelul ciumperca, vor sa introduca alte pubele smart prin pnrr. Alti bani foututzi... Pina cind??? Introduceti naibii un sistem de recompense , tip bonus-malus pentru a incuraja reciclarea, se vor gasi destui care sa colecteze flacoane ,sticle, cartoane pentru a face un banut... Legea garantiei la ambalaje cind se va implementa? era votata parca, d-lor limberari, ce asteptati? asteptati voturile pesede? La 1leu garantie per pet, in citeva luni nu mai gasesti una bucata aruncat aiurea, garantat. Trebuie doar sa puneti in miscare niste fonduri de mediu, cu cap. Hai sictir!
Postat 23 Septembrie 2022, 09:04 de excalibur
Exact asta am reclamat și data trecută.
Pe baza cărei legi poliția locală verifică cum eu persoană fizică arunc gunoiul în pubela unei societăți comerciale private? E poliția locală responsabilă cu verificarea aplicării contractelor RER și nu știu eu? Se poate închiria poliția locală? Prea pe față este protejat RER de primărie!
Postat 23 Septembrie 2022, 06:45 de Vio_427
Baza legală
1. Care este baza legală ca să vină poliția să caute în gunoi???? 2. Sunt "zero" campanii ale primăriei și RER vest privind reciclarea in școli, cartiere, instituții, spațiu public. 3. Să dea bani mai mulți la colectarea deșeurilor reciclabile. 4. Să găsească altceva ca premiere (tichete de plată parcare, întreținere, scutire de plată salubrizare, vouchere pt achiziționarea de biciclete, vouchere pentru cărți, butelii, apă plată, etc), nu bilete OTL (mulți au mașini/ abonamente). Gizus, e chiar greu să gândești????? Cereți sfatul cetățenilor, dacă sunteți în pană de inspirație!!!!
Postat 23 Septembrie 2022, 01:08 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON