Colectarea selectivă a deşeurilor din Oradea a intrat în etapa sancţiunilor. Poliţiştii locali încep luni, 29 iunie, o amplă acţiune de verificare a modului în care orădenii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, îşi aruncă deşeurile.
Cei prinşi că nu respectă regulamentul de salubrizare al oraşului şi amestecă resturile menajere cu cele reciclabile vor primi, în primă fază, un avertisment. La a doua abatere, agenţii îi vor căuta cu chitanţierul...
Obligaţi de regulament
Regulamentul de salubritate al Oradiei, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 207 din 26 martie 2015, prevede la articolul 111, litera d, că utilizatorii serviciului de salubritate sunt obligaţi „să asigure colectarea separată, pe categorii, a deşeurilor reciclabile rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depunerea acestora în recipiente asigurate de operatorul serviciului de salubritate, numai în locuri special amenajate”. Acelaşi regulament defineşte fracţia umedă ca fiind compusă din deşeuri menajere, iar fracţia uscată din deşeuri reciclabile, şi interzice expres amestecarea celor două tipuri.
Altfel spus, toţi orădenii au obligaţia să colecteze selectiv deşeurile şi să arunce resturile menajere în containerele negre primite de la RER Ecologic Service, iar pe cele reciclabile, adică aşa-numita fracţie uscată, în containerele galbene ori în sacii de aceeaşi culoare, dacă stau la casă, respectiv în igluurile amplasate în oraş.
Încep controalele!
Indiferent că sunt persoane fizice, asociaţii de proprietari sau firme private, clienţii RER Ecologic Service au avantajul că operatorul de salubritate le colectează gratuit fracţia uscată. Astfel, indiferent câte PET-uri, sticle ori hârtii ar arunca, orădenii nu plătesc niciun leu pentru colectarea şi transportul lor la staţia de sortare a deşeurilor din Episcopia, administrată de firma Eco Bihor.
Mai mult, pentru a dovedi că le respectă efortul şi că nici nu se pune problema ca din pubelele lor deşeurile reciclabile să ajungă amestecate cu cele menajere, RER Ecologic Service a instituit trasee distincte de colectare a fracţiei uscate, deservite de utilaje diferite, vopsite în galben, culoarea reciclării orădene. În plus, la unele asociaţii de proprietari muncitorii continuă să ridice deşeurile menajere şi reciclabile, chiar dacă au adunat restanţe uriaşe la plata facturilor de salubritate.
Cum operatorul de salubritate a dovedit că-şi face treaba în privinţa colectării selective, Poliţia Locală îi ia acum la verificat pe orădeni, pentru a afla dacă ei îşi respectă obligaţiile. „Începând cu data de 29 iunie, în baza regulamentului de salubritate, patrule ale Poliţiei Locale vor verifica modul de colectare a deşeurilor la persoanele fizice şi juridice, asociaţii de proprietari şi societăţi comerciale, pe tot teritoriul municipiului”, a anunţat, săptămâna trecută, Primăria.
Avertizaţi, apoi amendaţi
Practic, agenţii Poliţiei Locale vor controla în containerele şi pubelele din oraş dacă orădenii colectează selectiv sau nu. „În primă etapă, persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv deşeurile vor fi sancţionate cu avertisment, urmând ca lista acestora să fie publicată pe site-ul Primăriei Oradea, www.oradea.ro”, a mai anunţat municipalitatea. Aşadar, pe lângă avertismentul primit, cei care nu aruncă selectiv deşeurile vor fi şi arătaţi cu degetul.
În plus, dacă nu-şi schimbă atitudinea, orădenii avertizaţi vor scoate bani din buzunar! La a doua abatere, poliţiştii garantează că nu vor mai fi înţelegători şi vor aplica amenzi, tot conform aceluiaşi regulament: între 300 şi 500 lei în cazul persoanelor fizice şi între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoane juridice. Sume mari, mai cu seamă în comparaţie cu costul pe care îl au orădenii care colectează selectiv, adică zero...
CONTROL CU CONCURS
Colectează şi RER te premiază!
Deşeurile pe care le aruncă orădenii care stau la blocuri sunt verificate şi de muncitorii RER Ecologic Service, care a derulat în ultimele trei luni un concurs dedicat acestui segment de clienţi. Operatorul de salubritate a urmărit îmbunătăţirea calităţii deşeurilor reciclabile aruncate de orădeni, aşa că le-a promis asociaţiilor de proprietari că, dacă nu amestecă cele două tipuri de fracţii, vor fi notate pe o listă din care se va face o tragere la sorţi a 50 de câştigători. Extragerea va avea loc la începutul săptămânii următoare, când 25 de asociaţii vor primi câte un set de unelte pentru grădinărit, iar alte 25 câte un set de unelte pentru curăţenie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.