URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi detalii despre tranzacțiile de milioane de euro pentru Parcul Salca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

„Voi face denunț!”

Primarul Florin Birta a fost confruntat cu neregulile în cazul tranzacţiilor de milioane de euro pentru terenurile din Parcul Salca, după ce BIHOREANUL a descoperit că proprietăţile cumpărate de municipalitate sunt evaluate de o firmă de casă, neschimbată de 6 ani.

Speculanţilor imobiliari cu „intrare” la funcţionarii din Primărie li se virează banii în regim de urgenţă, iar un scandal între doi samsari s-a lăsat cu plângeri la DNA și cu urmăriri cu detectivi pe holurile Primăriei. 

Spre biroul cui a făcut „potecă” unul dintre cei mai mari afaceriști din domeniu?

„Nu sunt Albă ca Zăpada”

Fostul șef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a scăpat de închisoare, dar e „ușurat” de 1,1 milioane euro.

BIHOREANUL vă prezintă motivele pentru care cel mai mare dosar de corupție local a „murit” la Curtea de Apel Oradea, la aproape două decenii de la comiterea faptelor, după ani de zile de „stat la sertar” și alt aproape un deceniu de „plimbat” prin instanțe.

Se limpezesc apele!

Compania de Apă Oradea a lansat cea mai mare investiție din ultimul deceniu, de 50 milioane euro.

Fondurile europene atrase vor fi folosite pentru modernizarea Uzinei 5 de lângă cartierul Tineretului, montarea de panouri fotovoltaice pentru toate uzinele, digitalizarea și extinderea cu 22 de kilometri a rețelei de apă.

Sub soarele Antalyei

Perla turistică a Turciei este pregătită pentru un număr record de oaspeți din România, convinși cu oferte de lux și, totuși, accesibile.

Antalya își întărește reputația de destinație sigură și relaxantă, iar hotelierii au depășit provocările pandemiei, ale războiului din Ucraina și ale cutremurului care în iarnă a afectat alte regiuni ale Turciei, renovând resorturile și perfecționând serviciile de o calitate fără cusur.

ORADEA NOASTRĂ

De 5 x selectiv

Oradea duce colectarea separată a deșeurilor la puterea a cincea. Indiferent dacă s-au obișnuit sau nu cu regulile reciclării, orădenii vor trebui să învețe să fie și mai riguroși.

În perioada următoare, Primăria va prezenta un nou regulament local de salubritate, care prevede obligația separării deșeurilor din hârtie și carton. Pentru asta, orădenii vor primi noi recipiente și saci.

Arta reciclării

Cunoscută orădenilor pentru rolurile pe care le joacă de 18 ani pe scena Teatrului Regina Maria, actrița Adela Lazăr este, zi de zi, o inspirație pentru cei care nu își găsesc entuziasmul. Mereu îmbrăcată în haine cu nuanțe vii și auto-declarată ca fiind „îndrăgostită de culori”, Adela colorează lumea care o înconjoară și prin picturile ei.

„Pictor ama(c)tor”, cum se descrie chiar ea, orădeanca a vernisat recent, la Sinagoga Sion, cea de-a patra expoziție, intitulată „RECYCLart - From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), în care a dat o viață nouă unor obiecte care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau pe vremuri pregătirile pentru sărbătorile de Paști

Sărbătorile Pascale erau o bună ocazie pentru cumpărături și în Oradea interbelică, iar comercianții se întreceau, în anii ’30, în oferte cât mai atractive. Magazinul de tricotaje al lui Alexandru Klein organiza un „târg eftin de Paști”, între oferte aflându-se cămăși, combinezoane, cravate, ciorapi bărbătești și de dame, „fără defect”.

Un alt magazin de modă, deținut de Nicolae Markovits, profita de mutarea într-o nouă locație pentru a comercializa stofe, mătăsuri și pânzeturi la jumătate de preț, iar pe rafturile lui Gavril Witrael se găseau costume bărbătești și alte „noutăți de primăvară”.

Reciclare cu transparență

Orădenii sunt printre primii români care au început să colecteze deșeurile separat. În timp, fracțiile s-au înmulțit, astfel că, în prezent, orădenii au obligația de a colecta în saci sau recipiente diferite 4 tipuri de fracții: deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, resturi din sticlă, deșeurile biodegradabile și cele reziduale.

Dacă pentru cei mai mulți dintre orădeni colectarea separată înseamnă responsabilitate față de mediu și legislație, o parte mică dintre localnici ignoră colectarea separată și încearcă să se sustragă regulilor în vigoare.

TIMP LIBER
Drumul spre vârf

Cine nu visează să cucerească noi piscuri, fie ele simbolice ori reale? Și, dacă urcușul este mai greu, vestea bună este că în Bihor se dau lecții pentru asta...

În zonele pitorești ale județului se organizează în perioada următoare cursuri menite să-i reconecteze pe învățăcei cu natura, să le dezvolte abilitățile de temerari și să-i scoată din monotonie.

OPINII

Oradea, Capitală Culturală Europeană!
de Mircea Chirilă

O candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană te scoate în față. O reușită te face deja extrem de vizibil. Are oare Oradea argumente ca peste 5-10 ani să încerce să ajungă precum Sibiul sau Timișoara?

În ce privește infrastructura culturală, stăm bine, iar viitorul apropiat va mai aduce plusuri în acest domeniu. Infrastructura muzeală este printre cele mai mari și moderne din țară, cu muzee unice, cum este cel Art Noveau sau al Masoneriei, cu sinagogi transformate în spații de cultură. Iar după lupta dusă pentru stabilirea noului sediu al Muzeului Țării Crișului, ne-am trezit cu două muzee mari și late în loc de unul.

Bolojan, un disident în PNL
de Adrian Criș

Nu-i Ilie Bolojan singurul răzvrătit, dar în PNL a rămas unicul opozant intern constant, nu de conjunctură (alde Boc, Rareș Bogdan, Turcan etc. sar la jugulara șefilor doar când aceștia sunt oricum în drum spre cimitir). E singurul disident de cursă lungă. Dat ca model, dar niciodată urmat și susținut.

La ce îi va folosi exigența, însă, și lui, și alegătorilor săi, la anul, când vin patru rânduri de alegeri? Din 2020 Bolojan semnalizează tot mai des că vrea să predea ștafeta, dar apropiații speră că nu va face pasul în spate tocmai când PNL e la ananghie. Va mai candida, deci, sau nu? Și dacă da, pentru ce? Și cu ce folos?

PREMIILE LUI BIHOREL

Stelele Binşului: Cum au ajuns VIP-urile Beiușului să intre pe rând în PSD; Închis pentru lucrări: Ce mesaj stă ascuns pe panourile de șantier de la Podul Intelectualilor; Ioneștii forever: Soții Daniela și Gheorghe Ionescu rămân să predea la Universitatea din Oradea; Castelanul Cseke: De ce nu se mai vinde castelul Stubenberg din Săcueni; Ofertă tare: Un supermarket din Oradea vinde până și pietre clienților săi; Ești pe nicăieri! Hărțile turistice din centrul Oradiei omit o informație importantă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Capitala culturala?
Cultura se face la calitate, nu la cantitate, in substanta, nu de suprafata. In sensul acesta, asemeni altor sectoare, Oradea e doar suprafata, imagine. Arta varata in sac nu face casa buna cu diversitatea, dovada ca nu avem un muzeu de arta. Ne laudam cu cateva sali, pe care le ducem in aceeasi directie, teatru, de parca am vrea sa fim siguri ca actorii nu vor mai indrazni vreodata sa critice oranduirea. Avem cel putin o locatie istorica care ar trebui redata scopului original, cinematograf, atingand astfel si latura atat de trambitata, arhitectura Art NoUveau (se pare ca primul U il uita toata lumea). Includerea acestuia intr-o retea europeana, ar fi o miscare binevenita (a nu se confunda cu multiplexul). Poate ar veni vremea, legat de arhitectura, sa cautam o recunoastere internationala, alta decat una platita (dovada ca si aici lipseste substanta). Degeaba invoci infrastructura corelata la cultura, daca ai un permanent santier dus spre orice altceva decat mijloace verzi, un oras prietenos cu locuitorul, turistul. Mai conteaza? Evident, nu.
Postat 10 Aprilie 2023, 05:50 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON