URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
30 Ianuarie 2023, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Bihorul e lovit de un val neobişnuit de viroze, mai puternic chiar decât Covidul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 30 ianuarie 2023, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Epidemia răcelilor

Într-o singură lună, epidemia de viroze respiratorii sezoniere a afectat peste 27.000 de bihoreni, cât o treime din cei îmbolnăviţi de Covid în 3 ani de pandemie. Iar sezonul e numai la jumătate...

Medicii sunt surprinşi de mulţimea, agresivitatea şi persistenţa infecţiilor respiratorii, care bagă în spitale nu doar sugari şi vârstnici cu boli cronice, pe unii direct la ATI, ci pun la pat şi tineri activi, de săptămâna trecută situaţia fiind complicată şi prin apariţia primului caz de Flurona în judeţ, provocată de dubla infectare, atât cu coronavirusul SARS-CoV-2, cât şi cu virusul gripal.

Duşi cu drona

Firma australiană Skyy Network, cu care Primăria Oradea "analizează" înfiinţarea unui curierat medical cu drone, are acţionari români cu conexiuni politice.

Demonstraţia privind utilitatea noului serviciu a fost un eşec: o dronă s-a plimbat între spitale fără probele pe care trebuia să le ducă, după ce, la testele preliminare a deviat de la traseu şi a aterizat forţat, inclusiv în curtea unei case.

Înfloreşte Nufărul!

Primăria investeşte peste 121,5 milioane euro în reabilitarea cartierului Nufărul, pe care vrea să îl transforme într-un model pentru Oradea.

Încălzirea cu apă geotermală, coridorul de mobilitate, grădina urbană şi reabilitarea termică a peste 60 de blocuri sunt proiecte menite să ridice calitatea vieţii într-un cartier ce se anunţă tot mai căutat, odată cu dezvoltarea zonei industriale din vecinătate, în jurul viitoarei fabrici Nokian Tyres.

O viaţă ca mărturie

Stinsă luna aceasta, la 103 ani, o orădeancă a lăsat lumii mărturie cum a fost "ştearsă", fără milă, aproape o treime din populaţia oraşului.

Potrivit descrierilor Terezei Mózes, în ghetoul orădean erau instaurate reguli tiranice, torturile erau la ordinea zilei, unii prizonieri se sinucideau, alţii se căsătoreau din disperare, iar câţiva mai sperau că vor avea un viitor.

ADP dezgroapă morţii!

ADP Oradea scoate la concesionare, cu morţi cu tot, 11.000 de locuri de înmormântare părăsite.

Orădenii care au uitat să îşi prelungească taxa de concesiune pentru mormintele celor dragi din cimitirul municipal riscă să le piardă, osemintele acestora urmând să fie coborâte cu jumătate de metru, iar deasupra lor să fie înmormântate alte persoane.

România educată... pe ascuns

BIHOREANUL vă prezintă proiectele legilor din educaţie, pe care politicienii le ţin la secret.

Fără să le supună consultării publice ori măcar să le prezinte profesorilor, părinţilor, elevilor şi studenţilor, Ministerul Educaţiei a pregătit schimbări majore - şi controversate - pentru admiterea la liceu, examenul de bacalaureat sau susţinerea tezelor de doctorat.

Bijuteriile "vii"

După ce a studiat la o şcoală din Florenţa, o artistă din Oradea se remarcă prin crearea de bijuterii inedite.

Tânăra Ana Dobraş foloseşte materiale mai puţin obişnuite pentru a crea podoabele, inclusiv fire de păr, grâu sau chiar o măsea de minte, în combinaţie cu ametiste, cuarţ ori aur.

ORADEA NOASTRĂ

Eco-Croitoreasa

Pentru că n-a vrut să aibă acasă "punga cu pungi", în urmă cu mai mulţi ani orădeanca Tünde Bara şi-a croit singură sacoşe textile, pe care le foloseşte la cumpărături. Tot aşa, de multă vreme, le împachetează celor două fiice ale ei sendvişurile pentru şcoală în şerveţele reutilizabile, făcute din materiale textile, practice şi uşor de spălat. "Aşa am salvat mii de pungi şi de şerveţele de hârtie", spune femeia.

În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.

Nu sortezi, nu golim!

Din zece pubele maro scoase de orădeni în faţa caselor, pentru a fi golite, două conţin şi alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!

RER Vest a demarat o acţiune de verificare a conţinutului pubelelor destinate fracţiei organice şi nu le mai ridică pe cele în care orădenii au aruncat şi deşeuri din plastic ori de alte feluri, care au altă destinaţie. Sortarea corectă a deşeurilor trebuie să devină un obicei pentru toţi locuitorii oraşului...

Gunoaie "tupite"

O situaţie de râsu’-plânsu’ s-a petrecut, săptămâna trecută, la marginea Oradiei. Cel mai mare depozit clandestin de gunoaie, depistat de comisarii de mediu în oraş, pe amplasamentul fostelor sere Orser, a dispărut peste noapte, determinând autorităţile să scotocească după mizerii.

Culmea este că o mare parte dintre ele au fost găsite la mică distanţă de locul iniţial unde fuseseră abandonate. Firma care le-a şi adunat a încercat să le ascundă, rapid, acolo...

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Casei de Cultură a Sindicatelor

La finalul anilor 1960, profitând de relaxarea ideologică a comunismului, s-au înfiinţat noi instituţii, precum Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

În 1968, au început, din fondurile sindicatelor, lucrările din Parcul 1 Decembrie, după un proiect coordonat de arh. Ioan Regman, ce a cuprins sala de spectacole cu 800 de locuri, club, săli pentru diverse cercuri, bibliotecă, cabine pentru actori. Inaugurarea s-a petrecut pe 29 decembrie 1972 cu "Sărbătoare-n casă nouă", un spectacol muzical-coregrafic realizat pe versurile lui Alexandru Andriţoiu.

OPINII

Cât ne costă prostia...
De Mircea Chirilă

Studiu de caz. Centura Beiuşului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitaţie acum 16 luni. În iunie 2022 licitaţia a fost contestată, iar după 7 luni justiţia noastră a dat verdictul.

Cum lucrarea e din fonduri europene şi trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...

Kind reminder pentru USR
De Adrian Criş

De la mijlocul şi până la finele săptămânii trecute, 140 de fruntaşi USR din toată ţara şi din diaspora s-au reunit în Băile Felix, "un eveniment mare", după cum l-a descris preşedintele Cătălin Drulă, care a invitat presa ca să-i spună ceea ce deja ştie tot românul alfabetizat, şi anume că PSD şi PNL au devenit de nevotat.

Întrebarea este, însă, dacă românul are opţiuni, de vreme ce prestaţia USR însăşi e mai degrabă stridentă decât convingătoare...

COLŢUL JURIDIC

Persoanele achitate după ce au fost arestate au dreptul la despăgubiri. Decizie a Înaltei Curţi
De Mircea Ursuţa

În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puţin pentru viitor, se repară unele nedreptăţi evidente.

În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.

PREMIILE LUI BIHOREL

Şefie pe şestache: Cine este şi cum a fost propulsat în funcţie noul director al APIA Bihor; Imunitate de familie: Un cunoscut medic din Oradea şi-a "prelungit" apartamentul în casa scării; Demisie cu cântec: De ce a plecat şeful compartimentului Transport din Consiliul Judeţean Bihor?; Anchetă simpatică: Fosta şefă a Casei Corpului Didactic Bihor, supărată că DNA o ţine "pe tuşă"; Cursă cu obstacole: Pe strada Macului din Oradea, stâlpii de iluminat au fost lăsaţi în mijlocul trotuarelor; Teste cu rateuri: Cum ajung unii şoferi acuzaţi pe nedrept că au urcat drogaţi la volan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON