URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Bihorul e lovit de un val neobişnuit de viroze, mai puternic chiar decât Covidul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 30 ianuarie 2023, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Epidemia răcelilor

Într-o singură lună, epidemia de viroze respiratorii sezoniere a afectat peste 27.000 de bihoreni, cât o treime din cei îmbolnăviţi de Covid în 3 ani de pandemie. Iar sezonul e numai la jumătate...

Medicii sunt surprinşi de mulţimea, agresivitatea şi persistenţa infecţiilor respiratorii, care bagă în spitale nu doar sugari şi vârstnici cu boli cronice, pe unii direct la ATI, ci pun la pat şi tineri activi, de săptămâna trecută situaţia fiind complicată şi prin apariţia primului caz de Flurona în judeţ, provocată de dubla infectare, atât cu coronavirusul SARS-CoV-2, cât şi cu virusul gripal.

Duşi cu drona

Firma australiană Skyy Network, cu care Primăria Oradea "analizează" înfiinţarea unui curierat medical cu drone, are acţionari români cu conexiuni politice.

Demonstraţia privind utilitatea noului serviciu a fost un eşec: o dronă s-a plimbat între spitale fără probele pe care trebuia să le ducă, după ce, la testele preliminare a deviat de la traseu şi a aterizat forţat, inclusiv în curtea unei case.

Înfloreşte Nufărul!

Primăria investeşte peste 121,5 milioane euro în reabilitarea cartierului Nufărul, pe care vrea să îl transforme într-un model pentru Oradea.

Încălzirea cu apă geotermală, coridorul de mobilitate, grădina urbană şi reabilitarea termică a peste 60 de blocuri sunt proiecte menite să ridice calitatea vieţii într-un cartier ce se anunţă tot mai căutat, odată cu dezvoltarea zonei industriale din vecinătate, în jurul viitoarei fabrici Nokian Tyres.

O viaţă ca mărturie

Stinsă luna aceasta, la 103 ani, o orădeancă a lăsat lumii mărturie cum a fost "ştearsă", fără milă, aproape o treime din populaţia oraşului.

Potrivit descrierilor Terezei Mózes, în ghetoul orădean erau instaurate reguli tiranice, torturile erau la ordinea zilei, unii prizonieri se sinucideau, alţii se căsătoreau din disperare, iar câţiva mai sperau că vor avea un viitor.

ADP dezgroapă morţii!

ADP Oradea scoate la concesionare, cu morţi cu tot, 11.000 de locuri de înmormântare părăsite.

Orădenii care au uitat să îşi prelungească taxa de concesiune pentru mormintele celor dragi din cimitirul municipal riscă să le piardă, osemintele acestora urmând să fie coborâte cu jumătate de metru, iar deasupra lor să fie înmormântate alte persoane.

România educată... pe ascuns

BIHOREANUL vă prezintă proiectele legilor din educaţie, pe care politicienii le ţin la secret.

Fără să le supună consultării publice ori măcar să le prezinte profesorilor, părinţilor, elevilor şi studenţilor, Ministerul Educaţiei a pregătit schimbări majore - şi controversate - pentru admiterea la liceu, examenul de bacalaureat sau susţinerea tezelor de doctorat.

Bijuteriile "vii"

După ce a studiat la o şcoală din Florenţa, o artistă din Oradea se remarcă prin crearea de bijuterii inedite.

Tânăra Ana Dobraş foloseşte materiale mai puţin obişnuite pentru a crea podoabele, inclusiv fire de păr, grâu sau chiar o măsea de minte, în combinaţie cu ametiste, cuarţ ori aur.

ORADEA NOASTRĂ

Eco-Croitoreasa

Pentru că n-a vrut să aibă acasă "punga cu pungi", în urmă cu mai mulţi ani orădeanca Tünde Bara şi-a croit singură sacoşe textile, pe care le foloseşte la cumpărături. Tot aşa, de multă vreme, le împachetează celor două fiice ale ei sendvişurile pentru şcoală în şerveţele reutilizabile, făcute din materiale textile, practice şi uşor de spălat. "Aşa am salvat mii de pungi şi de şerveţele de hârtie", spune femeia.

În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.

Nu sortezi, nu golim!

Din zece pubele maro scoase de orădeni în faţa caselor, pentru a fi golite, două conţin şi alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!

RER Vest a demarat o acţiune de verificare a conţinutului pubelelor destinate fracţiei organice şi nu le mai ridică pe cele în care orădenii au aruncat şi deşeuri din plastic ori de alte feluri, care au altă destinaţie. Sortarea corectă a deşeurilor trebuie să devină un obicei pentru toţi locuitorii oraşului...

Gunoaie "tupite"

O situaţie de râsu’-plânsu’ s-a petrecut, săptămâna trecută, la marginea Oradiei. Cel mai mare depozit clandestin de gunoaie, depistat de comisarii de mediu în oraş, pe amplasamentul fostelor sere Orser, a dispărut peste noapte, determinând autorităţile să scotocească după mizerii.

Culmea este că o mare parte dintre ele au fost găsite la mică distanţă de locul iniţial unde fuseseră abandonate. Firma care le-a şi adunat a încercat să le ascundă, rapid, acolo...

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Casei de Cultură a Sindicatelor

La finalul anilor 1960, profitând de relaxarea ideologică a comunismului, s-au înfiinţat noi instituţii, precum Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

În 1968, au început, din fondurile sindicatelor, lucrările din Parcul 1 Decembrie, după un proiect coordonat de arh. Ioan Regman, ce a cuprins sala de spectacole cu 800 de locuri, club, săli pentru diverse cercuri, bibliotecă, cabine pentru actori. Inaugurarea s-a petrecut pe 29 decembrie 1972 cu "Sărbătoare-n casă nouă", un spectacol muzical-coregrafic realizat pe versurile lui Alexandru Andriţoiu.

OPINII

Cât ne costă prostia...
De Mircea Chirilă

Studiu de caz. Centura Beiuşului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitaţie acum 16 luni. În iunie 2022 licitaţia a fost contestată, iar după 7 luni justiţia noastră a dat verdictul.

Cum lucrarea e din fonduri europene şi trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...

Kind reminder pentru USR
De Adrian Criş

De la mijlocul şi până la finele săptămânii trecute, 140 de fruntaşi USR din toată ţara şi din diaspora s-au reunit în Băile Felix, "un eveniment mare", după cum l-a descris preşedintele Cătălin Drulă, care a invitat presa ca să-i spună ceea ce deja ştie tot românul alfabetizat, şi anume că PSD şi PNL au devenit de nevotat.

Întrebarea este, însă, dacă românul are opţiuni, de vreme ce prestaţia USR însăşi e mai degrabă stridentă decât convingătoare...

COLŢUL JURIDIC

Persoanele achitate după ce au fost arestate au dreptul la despăgubiri. Decizie a Înaltei Curţi
De Mircea Ursuţa

În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puţin pentru viitor, se repară unele nedreptăţi evidente.

În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.

PREMIILE LUI BIHOREL

Şefie pe şestache: Cine este şi cum a fost propulsat în funcţie noul director al APIA Bihor; Imunitate de familie: Un cunoscut medic din Oradea şi-a "prelungit" apartamentul în casa scării; Demisie cu cântec: De ce a plecat şeful compartimentului Transport din Consiliul Judeţean Bihor?; Anchetă simpatică: Fosta şefă a Casei Corpului Didactic Bihor, supărată că DNA o ţine "pe tuşă"; Cursă cu obstacole: Pe strada Macului din Oradea, stâlpii de iluminat au fost lăsaţi în mijlocul trotuarelor; Teste cu rateuri: Cum ajung unii şoferi acuzaţi pe nedrept că au urcat drogaţi la volan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON