URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Anchetă în Poliţia Bihor, după o scurgere de documente interne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Iată care sunt subiectele noii ediţii:

Scurgeri din Poliţie

Scandal în Poliţia Bihor: conducerea Inspectoratului a ordonat o anchetă pentru că mii de documente interne au ajuns la o firmă din Oradea. După ce un fost angajat l-a reclamat pe patronul Delforest, Déli Emeric, că face evaziune cu lemn, dezvăluind BIHOREANULUI că pentru uscarea acestuia ardea planuri operative şi procese-verbale ale Poliţiei Rutiere, investigatorii au descoperit la sediul firmei saci cu acte confidenţiale, care trebuiau distruse după reguli extrem de stricte, nu "scăpate" în mâinile unor privaţi.

Vară pierdută

În plină vară, când ar trebui să profite de relaxarea traficului auto pe fondul concediilor, municipalitatea orădeană tărăgănează lucrările de infrastructură. Anunţate de luni de zile, lucrări precum construcţia pasajului pe sub Bulevardul Magheru ori amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată din strada Uzinelor sunt amânate pentru sfârşitul verii, în vreme ce prelungirea drumului rapid şi reabilitarea Pieţei Ferdinand riscă să intre în întârziere.

Trânteală intelectuală

Se întâmplă şi la case mari: Revista Familia a măsluit un concurs ca să-şi reangajeze redactorul şef. Poetul Traian Ştef este unic "competitor" pentru funcţia din care abia s-a pensionat după ce, cu aprobarea Consiliului Judeţean, conducerea publicaţiei a impus condiţia unei vechimi de "cel puţin 5 ani în profesiunea de redactor şef la revista de cultură".

Transparenţă... soha!

UDMR primeşte fonduri de la buget pentru reprezentarea minorităţii maghiare, dar refuză să raporteze cum toacă banii publici. Deşi beneficiază de subvenţii de la stat şi principala sa activitate este politica, participând la fiecare scrutin şi promovându-şi membrii în funcţii şi demnităţi publice, UDMR Bihor pretinde că nu trebuie să dea socoteală fiindcă nu-i... partid.

A dat boala-n grâu!

Fermierii bihoreni se confruntă cu cea mai gravă infestare a grâului din ultimii 30 de ani. Ploile torenţiale din primăvară, urmate de caniculă, au provocat înmulţirea unei ciuperci periculoase, fuzarioza, din cauza căreia recoltele de grâu sunt şi la jumătate faţă de anul trecut, calitatea proastă făcându-le şi nevandabile.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Aurel Căuş, noul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea: "Sunt situaţii în care, la întrebarea dacă eşti coleg cu X, prefer să nu răspund"

Înainte de a intra în vacanţa de vară, universitarii orădeni şi-au ales un nou lider al Senatului. După demisia profesorului Sorin Curilă de la şefia forului academic, trei dintre membrii acestuia au concurat, lunea trecută, la alegerile pentru preşedinţia lui - Aurel Căuş, Ştefan Herchi şi Cornel Sabău, cel dintâi câştigând detaşat, cu 31 de voturi dintr-un total de 59.
Cadru didactic al Departamentului de Matematică şi Informatică din anul 1992 şi fost cancelar al Senatului între 2012-2016, conferenţiarul se bucură de o bună reputaţie în Universitate, iar alegerea sa poate însemna că Senatul îşi doreşte o împrospătare a instituţiei. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, noul preşedinte explică de ce consideră necesară restructurarea Universităţii, dar şi cum ar putea aceasta să scape de plagiatori şi impostori.

TIMP LIBER

Gimnastică pe cai

Amatorii de echitaţie şi în general de adrenalină pot învăţa acrobaţii ecvestre la doi paşi de Oradea. Lecţiile de călărie acrobatică sunt oferite de un club de echitaţie unic în Bihor, înfiinţat de singurii antrenori acreditaţi din judeţ şi la care activează cinci sportive cu performanţe remarcabile la concursurile de acest fel organizate în ţară.

Poeziile Cetăţii

În premieră, curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradiei va fi, la finalul acestei săptămâni, o casă a artei. Aici va avea loc prima ediţie a festivalului Citadel Delivery, care programează evenimente de tip "slam poetry", în cadrul cărora tineri poeţi, şi nu numai, recită într-un spaţiu nonformal propriile creaţii sau pe ale altora, dar şi ateliere de improvizaţie de teatru şi proiecţii de filme.
Pe parcursul festivalului, orădenii vor fi provocaţi să-şi scoată creativitatea la iveală şi chiar să scrie, la rându-le, versuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@ sandu
Vezi-ti tu de legheleu' tau si de gastele tale. Inca nu esti de oras.
Postat 22 Iulie 2019, 13:31 de oradeanbihor
Oradeanbihor
La FÂȘCA e locul tau
Postat 22 Iulie 2019, 09:39 de Sandu1206
@ sandu
Stiu ca ai vrea dar nu pot sa fac schimb cu tine
Postat 22 Iulie 2019, 09:04 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Du-te amu in lanul de porumb, locul tau ne e la oraș
Postat 22 Iulie 2019, 08:44 de Sandu1206
O vara pierduta
Toate sunt calculate (ca de obicei), lucrarile se vor derula sub trafic o data cu inceperea scolii, cu aprobarea asazisei "comisii pentru circulatie" din primarie si face parte din planul de a reduce fortat numarul de masini din oras, de parca oradenii asta si-au dorit din totdeauna
Postat 22 Iulie 2019, 07:51 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON