URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2021, 00:00

Nu rataţi BIHOREANUL tipărit! Povestea "tunului" de 36 milioane lei dat statului de reţeaua lui Dorinel Edu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marți, 21 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

"Tunar" iertat

Procurorii DIICOT Oradea l-au scăpat de închisoare pe un celebru constructor evazionist, prins cu o fraudă de zeci de milioane lei, din care a returnat... 13.000 lei.

Anchetatorul i-a semnat afaceristului Dorinel Edu un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi i-a înjumătăţit pedeapsa fiindcă l-a denunţat pe fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, ignorând că prim-procurorul a fost achitat de infracţiunile "turnate", despre care judecătorii au stabilit că "nu există".

Fabrica de bine

În premieră pentru România, Centrul Theranova va produce la Oradea dispozitive medicale care în prezent se importă, pentru a-şi finanţa în continuare activitatea caritabilă.

Investiţie de 11,5 milioane lei, unică în Europa, cofinanţată printr-un proiect european premiat în 2018 pentru inovaţie, noua fabrică construită în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului produce saci pentru stomie, pentru pacienţii care au suferit operaţii chirurgicale.

Oradea veşnică

Vechi de un secol şi jumătate, în Cimitirul Municipal se odihnesc peste 300.000 de suflete, mai mult decât populaţia de acum a Oradiei, între care multe personalităţi uitate.

Adevărat muzeu în aer liber, cimitirul găzduieşte sute de personalităţi ale vieţii publice orădene şi naţionale, de la unioniştii Aurel Lazăr şi Coriolan Pop la oameni de cultură precum poetul Horváth Imre, scriitorul Titus Popovici ori actriţa Vasilica Tastaman.

"Urmaşii" lui Bolojan

Îndemnat să-i înfrunte pe Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL, Ilie Bolojan o vrea doar pe cea a organizaţiei judeţene Bihor şi o va împărţi cu trei colegi.

Spre deosebire de UDMR Bihor, unde Cseke Attila a rămas preşedinte cu alt secund la Oradea, şi de USR-PLUS, cu Silviu Dehelean pregătindu-şi revenirea alături de subprefectul Dan Palaghianu, liberalii păstrează tandemul Bolojan - Birta.

Ariana campioana

La doar 13 ani, Ariana Moldovan a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare a turneului final de baschet feminin din Campionatul Naţional U14.

Baschetbalista de la CS Crişul BCU Oradea este o performeră nu doar pe teren, ci şi la şcoală, unde încă din clasa I are zece pe linie, iar luna trecută a reuşit să obţină calificativul B1 la examenul Cambridge de limba engleză.

O vară... ca-nainte

Se anunţă o vară plină cu evenimente în Oradea, de la concerte şi proiecţii de filme la stand-up comedy.

În săptămânile următoare orădenii sunt invitaţi, printre altele, la concerte susţinute în aer liber de Taxi şi Mircea Baniciu, precum şi la un spectacol de comedie cu Bogdan Mălăele.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Protest în corzi: Directoarea şi angajaţii societăţii Băiţa Bihor cer permis pentru... muncă; Casa de Pensii are o şefă nouă, apolitică, dar soţie de fruntaş USR; Proiectanţii Oradea Plaza, obligaţi la noi despăgubiri: 80.000 euro pentru un muncitor grav rănit ş.a.

ORADEA NOASTRĂ:

"Mama" albinuţelor

În urmă cu un an, albinele au primit recunoaşterea pe care o merită: Institutul Earthwatch (Supravegherea Pământului), o fundaţie americană care militează pentru protejarea mediului înconjurător, a decretat că acestea sunt cele mai importante vieţuitoare de pe Terra, iar Societatea Regală de Geografie din Marea Britanie a confirmat asta.

Cu un mod de organizare a muncii invidiat de orice manager, albinele sunt cei mai importanţi polenizatori şi singurele furnizoare de miere, un produs nelipsit într-un stil de viaţă sănătos.

De aproape două decenii, orădeanca Beatrice Tica urmăreşte cu atenţie munca lor şi le ajută să ducă o viaţă cât mai uşoară. Apicultor atestat, este unul dintre producătorii bihoreni de miere 100% naturală, având o stupină cu circa 4 milioane de albinuţe.

Gunoaie cu rebut

Gândită ca soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le depune la halda de gunoaie, totuşi colectarea separată a resturilor biodegradabile nu-şi atinge pe deplin scopul, pentru că orădenii fie nu ştiu cum să arunce corect gunoaiele, fie încă n-au găsit motivaţia necesară ca să o facă.

Peste 60% dintre deşeurile aruncate în pubelele maro sunt resturi care, de fapt, trebuiau aruncate în alte părţi. Ca să-i îndrume pe orădeni, primarul Florin Birta îi trimite pe poliţiştii locali lângă pubele, iar cei care vor persista în obiceiurile greşite vor fi sancţionaţi.

Ascultaţi natura!

Tot mai multe studii confirmă că drumeţiile în natură sunt un bun medicament împotriva stresului şi anxietăţii.

Adesea, însă, o simplă ieşire la iarbă verde se poate lăsa cu nervi, pentru că nu toţi "vecinii" de platou dovedesc respect faţă de semeni şi de natură şi dau muzica la maximum, acoperind orice tril reuşit. Un comportament nedorit, pe care autorităţile nu-l pot corecta...

Oradea... ordonată

Într-o singură zi, Primăria a supus dezbaterii publice două regulamente importante pentru faţa oraşului: unul prin care îi obligă pe toţi cetăţenii să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc şi altul ce prevede amenzi uriaşe pentru şoferii care intră cu maşinile în zonele pietonale.

Orădenii sunt invitaţi să le citească, pe site-ul Primăriei, şi să transmită eventualele nemulţumiri, înainte ca aleşii lor să le transforme în lege.  

Oradea ieri, Oradea azi

Comerţul socialist nu excela nici prin diversitatea, nici prin calitatea mărfurilor oferite. În iunie 1979, ziarul Crişana publica o mică anchetă privind disponibilitatea băuturilor răcoritoare în magazine, dat fiind începutul sezonului estival.

Magazinele de stat, singurele existente, erau prost aprovizionate, de exemplu cofetăria Nufărul primind în lunile mai şi iunie răcoritoare doar de două ori. Similar, cofetăria Intim de pe actualul bulevard Dacia nu primise astfel de produse de o lună. Ceva mai bine stăteau lucrurile în centru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON