URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2021, 00:00

Nu rataţi BIHOREANUL tipărit! Povestea "tunului" de 36 milioane lei dat statului de reţeaua lui Dorinel Edu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marți, 21 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

"Tunar" iertat

Procurorii DIICOT Oradea l-au scăpat de închisoare pe un celebru constructor evazionist, prins cu o fraudă de zeci de milioane lei, din care a returnat... 13.000 lei.

Anchetatorul i-a semnat afaceristului Dorinel Edu un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi i-a înjumătăţit pedeapsa fiindcă l-a denunţat pe fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, ignorând că prim-procurorul a fost achitat de infracţiunile "turnate", despre care judecătorii au stabilit că "nu există".

Fabrica de bine

În premieră pentru România, Centrul Theranova va produce la Oradea dispozitive medicale care în prezent se importă, pentru a-şi finanţa în continuare activitatea caritabilă.

Investiţie de 11,5 milioane lei, unică în Europa, cofinanţată printr-un proiect european premiat în 2018 pentru inovaţie, noua fabrică construită în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului produce saci pentru stomie, pentru pacienţii care au suferit operaţii chirurgicale.

Oradea veşnică

Vechi de un secol şi jumătate, în Cimitirul Municipal se odihnesc peste 300.000 de suflete, mai mult decât populaţia de acum a Oradiei, între care multe personalităţi uitate.

Adevărat muzeu în aer liber, cimitirul găzduieşte sute de personalităţi ale vieţii publice orădene şi naţionale, de la unioniştii Aurel Lazăr şi Coriolan Pop la oameni de cultură precum poetul Horváth Imre, scriitorul Titus Popovici ori actriţa Vasilica Tastaman.

"Urmaşii" lui Bolojan

Îndemnat să-i înfrunte pe Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL, Ilie Bolojan o vrea doar pe cea a organizaţiei judeţene Bihor şi o va împărţi cu trei colegi.

Spre deosebire de UDMR Bihor, unde Cseke Attila a rămas preşedinte cu alt secund la Oradea, şi de USR-PLUS, cu Silviu Dehelean pregătindu-şi revenirea alături de subprefectul Dan Palaghianu, liberalii păstrează tandemul Bolojan - Birta.

Ariana campioana

La doar 13 ani, Ariana Moldovan a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare a turneului final de baschet feminin din Campionatul Naţional U14.

Baschetbalista de la CS Crişul BCU Oradea este o performeră nu doar pe teren, ci şi la şcoală, unde încă din clasa I are zece pe linie, iar luna trecută a reuşit să obţină calificativul B1 la examenul Cambridge de limba engleză.

O vară... ca-nainte

Se anunţă o vară plină cu evenimente în Oradea, de la concerte şi proiecţii de filme la stand-up comedy.

În săptămânile următoare orădenii sunt invitaţi, printre altele, la concerte susţinute în aer liber de Taxi şi Mircea Baniciu, precum şi la un spectacol de comedie cu Bogdan Mălăele.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Protest în corzi: Directoarea şi angajaţii societăţii Băiţa Bihor cer permis pentru... muncă; Casa de Pensii are o şefă nouă, apolitică, dar soţie de fruntaş USR; Proiectanţii Oradea Plaza, obligaţi la noi despăgubiri: 80.000 euro pentru un muncitor grav rănit ş.a.

ORADEA NOASTRĂ:

"Mama" albinuţelor

În urmă cu un an, albinele au primit recunoaşterea pe care o merită: Institutul Earthwatch (Supravegherea Pământului), o fundaţie americană care militează pentru protejarea mediului înconjurător, a decretat că acestea sunt cele mai importante vieţuitoare de pe Terra, iar Societatea Regală de Geografie din Marea Britanie a confirmat asta.

Cu un mod de organizare a muncii invidiat de orice manager, albinele sunt cei mai importanţi polenizatori şi singurele furnizoare de miere, un produs nelipsit într-un stil de viaţă sănătos.

De aproape două decenii, orădeanca Beatrice Tica urmăreşte cu atenţie munca lor şi le ajută să ducă o viaţă cât mai uşoară. Apicultor atestat, este unul dintre producătorii bihoreni de miere 100% naturală, având o stupină cu circa 4 milioane de albinuţe.

Gunoaie cu rebut

Gândită ca soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le depune la halda de gunoaie, totuşi colectarea separată a resturilor biodegradabile nu-şi atinge pe deplin scopul, pentru că orădenii fie nu ştiu cum să arunce corect gunoaiele, fie încă n-au găsit motivaţia necesară ca să o facă.

Peste 60% dintre deşeurile aruncate în pubelele maro sunt resturi care, de fapt, trebuiau aruncate în alte părţi. Ca să-i îndrume pe orădeni, primarul Florin Birta îi trimite pe poliţiştii locali lângă pubele, iar cei care vor persista în obiceiurile greşite vor fi sancţionaţi.

Ascultaţi natura!

Tot mai multe studii confirmă că drumeţiile în natură sunt un bun medicament împotriva stresului şi anxietăţii.

Adesea, însă, o simplă ieşire la iarbă verde se poate lăsa cu nervi, pentru că nu toţi "vecinii" de platou dovedesc respect faţă de semeni şi de natură şi dau muzica la maximum, acoperind orice tril reuşit. Un comportament nedorit, pe care autorităţile nu-l pot corecta...

Oradea... ordonată

Într-o singură zi, Primăria a supus dezbaterii publice două regulamente importante pentru faţa oraşului: unul prin care îi obligă pe toţi cetăţenii să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc şi altul ce prevede amenzi uriaşe pentru şoferii care intră cu maşinile în zonele pietonale.

Orădenii sunt invitaţi să le citească, pe site-ul Primăriei, şi să transmită eventualele nemulţumiri, înainte ca aleşii lor să le transforme în lege.  

Oradea ieri, Oradea azi

Comerţul socialist nu excela nici prin diversitatea, nici prin calitatea mărfurilor oferite. În iunie 1979, ziarul Crişana publica o mică anchetă privind disponibilitatea băuturilor răcoritoare în magazine, dat fiind începutul sezonului estival.

Magazinele de stat, singurele existente, erau prost aprovizionate, de exemplu cofetăria Nufărul primind în lunile mai şi iunie răcoritoare doar de două ori. Similar, cofetăria Intim de pe actualul bulevard Dacia nu primise astfel de produse de o lună. Ceva mai bine stăteau lucrurile în centru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON