URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 18:13

Nu improvizaţi! Cauza principală a incendiilor din timpul iernii sunt improvizaţiile la instalaţiile electrice şi de încălzire

Pompierii le recomandă bihorenilor să fie precauţi în timpul iernii şi să folosească instalaţiile de încălzire sau electrice fără improvizaţii.

Sorin Caba, ISU Crişana"Sezonul rece, în fiecare an, dă multe misiuni pompierilor. (...) Această perioadă este încărcată de un anumit tip de incendiu, cel generat de instalaţiile de încălzire. O suprasolicitare sau o utilizare improprie a acestora generează de multe ori incendii", a declarat colonelul Sorin Caba, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În ultimele două luni, în Bihor au avut loc 192 incendii. Dintre acestea, nu mai puţin de 37 au fost provocate de instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii sau lăsate sub tensiune nesupravegheate. Alte 27 de incendii au fost provocate de focul deschis, 14 de coşuri de fum defecte sau necurăţate şi nouă de mijloace de încălzire defecte sau nesupravegheate.

Bihorenii trebuie să fie atenţi şi la un "ucigaş din umbră", cum l-a descris dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD Bihor, în aceeaşi conferinţă de presă: monoxidul de carbon, gaz degajat în urma arderilor incomplete. "Centralele cu ardere incompletă, indiferent că sunt pe gaz sau pe lemne, pot duce la generarea unui gaz, monoxidul de carbon, care nu are miros, gust, nu se vede, deci nu este ca fumul de incendiu, şi care în majoritatea cazurilor provoacă stări grave sau chiar deces", a declarat Borcea.

O astfel de intoxicare s-a petrecut chiar săptămâna trecută, în Aleşd, când o familie întreagă (ambii părinţi şi doi copii) a ajuns la spital, din fericire nu în stare gravă.

Simptomele intoxicării cu monoxid de carbon sunt stările de ameţeală, durerile de cap şi stări generale de rău. Cei care bănuiesc că au o asemenea intoxicaţie trebuie să aerisească încăperea cu pricina, apoi să iasă din incinta ei şi să ceară ajutorul specialiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON