URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2015, 08:59

Noutăţi pentru studenţii orădeni: examene repetate de trei ori şi înscrieri în anul terminal fără taxe de şcolarizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii orădeni au primit veşti bune, înainte de a merge în vacanţă. Senatul Universităţii din Oradea a actualizat "Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor în baza sistemului european de credite transferabile valabil începând cu anul universitar 2015-2016", aducând două modificări importante pentru studenţi.

În primul rând, aceştia vor putea de acum să dea orice examen de trei ori: o dată în sesiunea de examene programată la finele fiecărui semestru, o dată în sesiunea de restanţe programată pe durata unei săptămâni la sfârşitul fiecărei sesiuni de examene şi ultima oară în sesiunea de restanţe din toamnă. Pentru a putea participa la cel de-al treilea examen, tinerii trebuie să nu fie chiulangii, adică să participe şi la examenul de restanţă. Examenele nu pot fi repetate însă în aceeaşi sesiune sub nicio motivaţie.

Conform vechii variante a regulamentului, tinerii care nu promovau un examen la restanţe trebuiau să refacă disciplina, adică să reia cursul cu pricina. În ultimii ani, Senatul Universităţii le-a mai acordat, la cerere, posibilitatea susţinerii celui de-al treilea examen, însă acum această opţiune a devenit regulă valabilă în toate cele 15 facultăţi.

Cea de-a doua modificare adusă de senatorii universitari îi priveşte pe tinerii din anii terminali care, la finalul studiilor, nu au promovat toate examenele, dar au obţinut minim 30 de credite. Aceştia pot de acum să ceară reînscrierea în an terminal plătind doar taxa de disciplină de 200 de lei, nu taxa anuală de studii, cum prevedea până acum regulamentul. "Studentului i se poate acorda de maxim două ori reînscrierea în anul terminal în regim cu taxă de disciplină", se mai arată în noua formă a regulamentului. Dacă nici la finalul celui de-al doilea an terminal studentul nu a dobândit toate creditele, va fi exmatriculat sau reînscris, în regim cu taxă de şcolarizare.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă de Senat, universitarii din forul legislativ suprem al instituţiei au decis să schimbe modul de evaluare a cadrelor didactice. Astfel, în locul fişelor de autoevaluare ale Universităţii, profesorii vor trebui să îşi calculeze un scor individual conform criteriilor de productivitate ştiinţifică impuse de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare pentru ramura de ştiinţă sau domeniul în care îşi deţin titlul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON