URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2015, 08:59

Noutăţi pentru studenţii orădeni: examene repetate de trei ori şi înscrieri în anul terminal fără taxe de şcolarizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii orădeni au primit veşti bune, înainte de a merge în vacanţă. Senatul Universităţii din Oradea a actualizat "Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor în baza sistemului european de credite transferabile valabil începând cu anul universitar 2015-2016", aducând două modificări importante pentru studenţi.

În primul rând, aceştia vor putea de acum să dea orice examen de trei ori: o dată în sesiunea de examene programată la finele fiecărui semestru, o dată în sesiunea de restanţe programată pe durata unei săptămâni la sfârşitul fiecărei sesiuni de examene şi ultima oară în sesiunea de restanţe din toamnă. Pentru a putea participa la cel de-al treilea examen, tinerii trebuie să nu fie chiulangii, adică să participe şi la examenul de restanţă. Examenele nu pot fi repetate însă în aceeaşi sesiune sub nicio motivaţie.

Conform vechii variante a regulamentului, tinerii care nu promovau un examen la restanţe trebuiau să refacă disciplina, adică să reia cursul cu pricina. În ultimii ani, Senatul Universităţii le-a mai acordat, la cerere, posibilitatea susţinerii celui de-al treilea examen, însă acum această opţiune a devenit regulă valabilă în toate cele 15 facultăţi.

Cea de-a doua modificare adusă de senatorii universitari îi priveşte pe tinerii din anii terminali care, la finalul studiilor, nu au promovat toate examenele, dar au obţinut minim 30 de credite. Aceştia pot de acum să ceară reînscrierea în an terminal plătind doar taxa de disciplină de 200 de lei, nu taxa anuală de studii, cum prevedea până acum regulamentul. "Studentului i se poate acorda de maxim două ori reînscrierea în anul terminal în regim cu taxă de disciplină", se mai arată în noua formă a regulamentului. Dacă nici la finalul celui de-al doilea an terminal studentul nu a dobândit toate creditele, va fi exmatriculat sau reînscris, în regim cu taxă de şcolarizare.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă de Senat, universitarii din forul legislativ suprem al instituţiei au decis să schimbe modul de evaluare a cadrelor didactice. Astfel, în locul fişelor de autoevaluare ale Universităţii, profesorii vor trebui să îşi calculeze un scor individual conform criteriilor de productivitate ştiinţifică impuse de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare pentru ramura de ştiinţă sau domeniul în care îşi deţin titlul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON