URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2023, 14:50

Noutate legislativă: Șoferii drogați, beți sau fără permis care provoacă accidente mortale merg la închisoare!

Noutate legislativă: Șoferii drogați, beți sau fără permis care provoacă accidente mortale merg la închisoare! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede că orice şofer băut, drogat sau fără permis care produce accidente mortale va fi condamnat la închisoare cu executare. Până acum, aceștia puteau scăpa cu suspendare, însă, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, suspendarea pedepsei nu va mai fi posibilă.

Potrivit presei centrale, proiectul de lege votat completează art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 (privind Codul Penal), astfel încât să nu se mai poată dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Concret, a fost introdus un nou alineat, care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”, notează news.ro.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu și a fost denumit drept „Legea Anastasia”, în memoria unei fetițe de 4 ani care a fost ucisă pe 1 iunie, anul trecut, într-un accident produs chiar în fața casei ei.

Copila a murit chiar de Ziua Copilului. Se juca cu prietenii în faţa casei când a fost zdrobită de o maşină, condusă de o şoferiţă de 28 de ani care nu avea permis de conducere, ci doar cursuri de şofat făcute în Suedia. Femeia este cercetată şi acum pentru uciderea copilei, conform observatornews.ro.

„Au murit prea mulți oameni nevinovați, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani. A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv. (...) Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan”, a scris pe Facebook Robert Cazanciuc, miercuri, după adoptarea legii.

Potrivit acestuia, de-acum, „nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan”.

Ca următor pas, legea va merge spre promulgare la președintele României, urmând să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Adevărul.ro scrie că „proiectul de lege este în procedură de urgență, astfel că termenul pentru sesizare la CCR e de doar două zile, nu de trei zile, ca în procedura clasică. Însă inițiativa a avut consens pe bandă rulantă, primind avize pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și raport favorabil în unanimitate de la comisia juridică. De asemenea, inițiativa a fost votată în unanimitate de senatori și în plen”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Foarte bine...
...desigur să fie pentru omor, nu pentru omor din culpă cum a prevăzut articolul până în prezent, băutura și drogurile la volan sunt voluntare nu obligatorii, precizând faptul că orice șofer înainte de a consuma băuturi alcolice sau droguri, putea să prevadă o oarecare tragedie.
Postat 05 Iulie 2023, 01:38 de Morometul
Dupa modelul eliminarii pensiilor speciale!
1. Are alcoolemia de peste 0,40‰, confiscata masina! Nu-i a lui, sa se judece cu proprietarul. Pauza de la condus 5 ani. 2. A provocat accident, de 2 la 5 cu executare si fara posibilitate de eliberare conditionata. Masina, adio! 3. A provocat decesul altei persoane, de la 7 pana la 15, la fel, fara eliberare conditionata. Toate pedepsele cu aplicarea agravantei, acolo unde e cazul.
Postat 29 Iunie 2023, 16:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON