URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Elevii au decis să poarte haine negre la şcoală. Nu, nu a murit vreun profesor, nici programa veche nu a sucombat. E jale mare pentru că Guvernul a decis ca pragul celor care iau burse să crească de la media 8,50 la 9,50. Oricum, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, un sfert dintre elevi vor rămâne bursieri, în contextul în care jumătate sunt analfabeţi funcţional.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
21 Octombrie 2021, 14:59

Nouă decizie a CJSU: 95 din 101 comune şi oraşe din Bihor, sub restricţii Covid-19. În ce localităţi se impune "carantina" de noapte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, reunit joi sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, a aprobat măsurile care se impun pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-Cov-2 în judeţ. Măsurile sunt luate în funcţie de incidenţa din fiecare UAT, cea mai nouă hotărâre a CJSU intrând în vigoare în noaptea de joi spre vineri.

95 din 101

Conform CJSU nr. 74/2021, adoptată joi în baza unei analize a Direcției de Sănătate Publică Bihor, lista localităților în care se aplică restricții cuprinde nu mai puțin de 95 dintre cele 101 comune și orașe ale județului (față de 89 la precedenta reuniune a CJSU, din 15 octombrie):

- 11 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori: Pietroasa, Valea lui Mihai, Sâniob, Sânnicolau Român, Olcea, Şimian, Ciumeghiu, Tarcea, Holod, Popeşti, Curtuişeni;

- 34 de localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Sârbi, Bulz, Tămăşeu, Remetea, Boianu Mare, Buduslău, Girişu de Criş, Borod, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Auşeu, Drăgeşti, Nucet, Ştei, Săcueni, Pomezeu, Abram, Cărpinet, Tinca, Ineu, Cherechiu, Căpâlna, Rieni, Abrămuţ, Dobreşti, Finiş, Mădăras, Salonta, Batăr, Marghita, Tăuteu, Şoimi, Husasău de Tinca, Cociuba Mare;

- 11 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Lugaşu de Jos, Copăcel, Gepiu, Curăţele, Vaşcău, Diosig, Ţeţchea, Balc, Drăgăneşti, Lunca, Cetariu;

- 39 de localități cu incidență peste 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Spinuş, Ceica, Măgeşti, Brusturi, Toboliu, Cefa, Sălard, Paleu, Sântandrei, Oradea, Oşorhei, Sânmartin, Sâmbăta, Pocola, Tărcaia, Borş, Bratca, Şuncuiuş, Hidişelu de Sus, Săcădat, Roşiori, Răbăgani, Uileacu de Beiuş, Roşia, Chişlaz, Nojorid, Beiuş, Derna, Lăzăreni, Tileagd, Lazuri de Beiuş, Budureasa, Câmpani, Vârciorog, Vadu Crişului, Aleşd, Biharia, Căbeşti, Aştileu.

Cu mască

„Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de 22 octombrie, ora 00:00”, precizează Prefectura Bihor, care a comunicat noua Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Printre cele mai importante măsuri sunt obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă), dar și în toate spațiile publice deschise în localitățile unde incidenţa este mai mare de 6/1.000 de locuitori, fiind exceptate doar persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

În Oradea, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise a fost instituită încă de la jumătatea lunii, când municipiul a depășit într-o singură săptămână pragurile de 6/100 și de 7,5/1.000, de atunci fiind valabilă inițial așa numita carantină de noapte (restricții de circulație între orele 20.00 – 05.00) întâi vinerea, sâmbăta și duminica, iar apoi de-a lungul întregii săptămâni.

Doar cu certificat 

De altfel, în toate localităţile din Bihor în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mia de locuitori, conform listei de mai sus, intră (sau rămâne) în vigoare restricţionarea circulaţiei pe timpul nopţii (între 20 şi 05), în toate zilele săptămânii, excepţie făcând persoanele vaccinate cu schemă completă anti-Covid. De asemenea, pot circula cu adeverinţă de la locul de muncă sau declaraţie pe proprie răspundere persoanele care merg sau se întorc de la muncă, persoanele care au o urgenţă medicală, persoanele care se află în tranzit. 

Tot în localităţile cu incidenţe de peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, operatorii economici trebuie să tragă obloanele la ora 22. 

În toate UAT-urile în care incidenţa este mai mare de 6 la mia de locuitori, restaurantele şi cafenelele pot primi doar persoane care prezintă certificatul digital Covid (care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală). Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru cinematografe şi săli de spectacole. 

Telechiu iese din carantină

Tot în ședința de joi, CJSU Bihor a aprobat transmiterea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a solicitării de ridicare a carantinei zonale din satul Telechiu, comuna Țețchea, începând cu data de 21.10.2021.

Această măsură a fost instituită în 7 octombrie, prin Ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la propunerea CJSU Bihor, întemeiată pe incidența mare a cazurilor Covid de atunci și pe o analiză de risc a DSP Bihor.

Citeşte toate restricţiile impuse de CJSU, în documentul de mai jos!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noaptea umblă tot Covidul.
Ziua se odihnește, nu-i așa?
Postat 21 Octombrie 2021, 17:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON