URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2021, 14:59

Nouă decizie a CJSU: 95 din 101 comune şi oraşe din Bihor, sub restricţii Covid-19. În ce localităţi se impune "carantina" de noapte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, reunit joi sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, a aprobat măsurile care se impun pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-Cov-2 în judeţ. Măsurile sunt luate în funcţie de incidenţa din fiecare UAT, cea mai nouă hotărâre a CJSU intrând în vigoare în noaptea de joi spre vineri.

95 din 101

Conform CJSU nr. 74/2021, adoptată joi în baza unei analize a Direcției de Sănătate Publică Bihor, lista localităților în care se aplică restricții cuprinde nu mai puțin de 95 dintre cele 101 comune și orașe ale județului (față de 89 la precedenta reuniune a CJSU, din 15 octombrie):

- 11 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori: Pietroasa, Valea lui Mihai, Sâniob, Sânnicolau Român, Olcea, Şimian, Ciumeghiu, Tarcea, Holod, Popeşti, Curtuişeni;

- 34 de localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Sârbi, Bulz, Tămăşeu, Remetea, Boianu Mare, Buduslău, Girişu de Criş, Borod, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Auşeu, Drăgeşti, Nucet, Ştei, Săcueni, Pomezeu, Abram, Cărpinet, Tinca, Ineu, Cherechiu, Căpâlna, Rieni, Abrămuţ, Dobreşti, Finiş, Mădăras, Salonta, Batăr, Marghita, Tăuteu, Şoimi, Husasău de Tinca, Cociuba Mare;

- 11 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Lugaşu de Jos, Copăcel, Gepiu, Curăţele, Vaşcău, Diosig, Ţeţchea, Balc, Drăgăneşti, Lunca, Cetariu;

- 39 de localități cu incidență peste 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Spinuş, Ceica, Măgeşti, Brusturi, Toboliu, Cefa, Sălard, Paleu, Sântandrei, Oradea, Oşorhei, Sânmartin, Sâmbăta, Pocola, Tărcaia, Borş, Bratca, Şuncuiuş, Hidişelu de Sus, Săcădat, Roşiori, Răbăgani, Uileacu de Beiuş, Roşia, Chişlaz, Nojorid, Beiuş, Derna, Lăzăreni, Tileagd, Lazuri de Beiuş, Budureasa, Câmpani, Vârciorog, Vadu Crişului, Aleşd, Biharia, Căbeşti, Aştileu.

Cu mască

„Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de 22 octombrie, ora 00:00”, precizează Prefectura Bihor, care a comunicat noua Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Printre cele mai importante măsuri sunt obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă), dar și în toate spațiile publice deschise în localitățile unde incidenţa este mai mare de 6/1.000 de locuitori, fiind exceptate doar persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

În Oradea, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise a fost instituită încă de la jumătatea lunii, când municipiul a depășit într-o singură săptămână pragurile de 6/100 și de 7,5/1.000, de atunci fiind valabilă inițial așa numita carantină de noapte (restricții de circulație între orele 20.00 – 05.00) întâi vinerea, sâmbăta și duminica, iar apoi de-a lungul întregii săptămâni.

Doar cu certificat 

De altfel, în toate localităţile din Bihor în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mia de locuitori, conform listei de mai sus, intră (sau rămâne) în vigoare restricţionarea circulaţiei pe timpul nopţii (între 20 şi 05), în toate zilele săptămânii, excepţie făcând persoanele vaccinate cu schemă completă anti-Covid. De asemenea, pot circula cu adeverinţă de la locul de muncă sau declaraţie pe proprie răspundere persoanele care merg sau se întorc de la muncă, persoanele care au o urgenţă medicală, persoanele care se află în tranzit. 

Tot în localităţile cu incidenţe de peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, operatorii economici trebuie să tragă obloanele la ora 22. 

În toate UAT-urile în care incidenţa este mai mare de 6 la mia de locuitori, restaurantele şi cafenelele pot primi doar persoane care prezintă certificatul digital Covid (care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală). Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru cinematografe şi săli de spectacole. 

Telechiu iese din carantină

Tot în ședința de joi, CJSU Bihor a aprobat transmiterea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a solicitării de ridicare a carantinei zonale din satul Telechiu, comuna Țețchea, începând cu data de 21.10.2021.

Această măsură a fost instituită în 7 octombrie, prin Ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la propunerea CJSU Bihor, întemeiată pe incidența mare a cazurilor Covid de atunci și pe o analiză de risc a DSP Bihor.

Citeşte toate restricţiile impuse de CJSU, în documentul de mai jos!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noaptea umblă tot Covidul.
Ziua se odihnește, nu-i așa?
Postat 21 Octombrie 2021, 17:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON