URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2022, 11:00

„Noi umblăm a colinda”, la Oradea: Sute de elevi vor concura într-un festival de colinde

„Noi umblăm a colinda”, la Oradea: Sute de elevi vor concura într-un festival de colinde (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenit deja el însuși o tradiție locală, festivalul „Noi umblăm a colinda”, ajuns la a XVI-a ediție, se va desfășura joi la Oradea, când sute de elevi bihoreni se vor întrece în colinde. Recitalurile de la ERA Park vor fi precedate de o paradă a costumelor populare prin centrul Oradiei.

„Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către copiii și elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie. De asemenea, întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică-Şcoală-Familie-Comunitate”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

La această ediție s-au înscris 39 de grupuri de elevi, de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea, Colegiul Național ”Teodor Neș” Salonta, Colegiul Tehnic ”Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Ansamblul Folcloric „Trei sate, trei surori” Săcădat, Grădinița cu Program Prelungit nr. 45 Oradea (2 grupuri ), Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, structura Grădinița cu Program Prelungit nr. 23 Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic nr. 1 Dobrești, Școala Gimnazială nr. 1 Luncasprie, Liceul Tehnologic nr. 1 Dobrești, Școala Gimnazială nr. 1 Topa de Sus,  Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic  nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială nr. Școala Gimnazială nr. 2 Beznea, Liceul Teoretic ”Gabriela Țepelea” Borod, Școala Creștină Privată Tinca, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială ”Nicolae Popoviciu” Beiuș, Școala Gimnazială ”Oltea Doamna” Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Curtuișeni, Școala Gimnazială nr. 1 Aștileu, Școala Gimnazială nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială nr. 1 Butani, Școala Gimnazială nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială nr. 1 Chișlaz, Școala Gimnazială nr. 1 Derna, Școala Gimnazială nr. 1 Hidișelu de Sus, Scoala Gimnazială nr. 1 Mădăras, Școala Gimnazială nr. 1 Nojorid, Școala Gimnazială nr. 1 Nojorid, Școala Gimnazială nr. 1 Livada, Școala Gimnazială nr. 1 Pietroasa, Școala Gimnazială nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială nr.1 Căbești și  Școala Gimnazială nr. 1 Drăgănești.

Juriul, compus din profesori și interpreți de muzică populară și prezidat de viceprimarul Oradiei, Antonia Nica (ea însăși profesoară de muzică), va nota autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în dialect.

Parada costumelor populare va debuta la ora 11, pe traseul Biroul de Evidență a Populației (strada pietonală Republicii) – Biserica cu Lună. Pe scena de la ERA Park, elevii vor urca începând cu ora 14.30.

„În cadrul evenimentului vor susține un microrecital Corul ”Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, condus de arhidiacon Ștefan Lakatos, Grupul ”Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc, Grupul Vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de Roman Ioana și Grupul Vocal Coriteii al Liceului de Arte Oradea coordonați de prof. Aurica Bonțu”, a mai transmis IȘJ Bihor.

Festivalul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea (care le-a pregătit participanților pachete cu dulciuri), Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Era Shopping Park Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON