URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 19:35

NOI RESTRICŢII în criza Covid: Vacanţă două săptămâni pentru elevi, mască obligatorie peste tot, acces la activităţi DOAR cu certificat "verde" (VIDEO)

NOI RESTRICŢII în criza Covid: Vacanţă două săptămâni pentru elevi, mască obligatorie peste tot, acces la activităţi DOAR cu certificat 'verde' (VIDEO) (ilustraţie generică, sursa: Facebook, Ro Vaccinare)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seara, o serie de noi restricţii în contextul în care în România pandemia de Covid-19 face prăpăd. De luni, elevii, nu doar cei din clasele primare (care aveau asta oricum în calendar), ci şi cei din clasele gimnaziale şi de liceu, vor intra în vacanţă pe o perioadă de două săptămâni. Masca va fi obligatorie peste tot, iar accesul "la majoritatea activităţilor" va fi permis numai cu certificatul digital Covid. 

"Cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii", a spus preşedintele României. De asemenea, va fi introdusă carantina de noapte, în toate localităţile. 

"Vaccinaţi-vă!"

"Haideți să vedem ce se întâmplă în lume - unde s-au vaccinat 70%, pandemia nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea e reticentă, s-a declanșat valul. Dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital, la Terapie Intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave ale bolii", a transmis şeful Statului. 

Miercuri seara, el a avut o întâlnire de urgenţă, la Cotroceni, cu premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

"În mod normal, începând de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni", a anunţat Iohannis. 

Doar cu certificat "verde"

Cât despre restricţii, Iohannis a spus că dă doar câteva exemple, lista lor completă urmând să fie aprobată, probabil vineri, de Guvernul României. 

Între altele, preşedintele României a spus că masca va fi obligatorie peste tot, indiferent de incidenţe, pe stradă, încăperi, la plimbare. 

"Va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei care, sigur, cu legitimaţie de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat", a mai anunţat Iohannis. Carantina de noapte pe tot parcursul săptămânii este în vigoare acum doar pentru localităţile în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. 

Preşedintele a mai spus că certificatul verde va fi necesar pentru mai toate activităţile, fără, însă, a le enumera. "În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii", a afirmat Iohannis. Acum, certificatul verde este obligatoriu doar în UAT-urile cu incidenţe mai mare de 3 la mie.

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI. Miercuri, au fost raportate 17.158 de noi cazuri de COVID-19 și 423 de decese, dintre care 9 anterioare. La terapie intensivă sunt internați aproape 1.800 de pacienți - un nou record.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Comentatori
Toate comentariile nu își au rostul din moment ce purul adevar se vede zilnic la noi în țară. Comentariile sunt facute în baza unui studiu științific făcut de către cine anume sau citit de pe facebuc. Am și eu o curiozitate, de ce țările nordice nu mai au această problemă de transmitere a virusului și sunt liberi să își desfășoare toate activitățile de zi cu zi. Vă dau un egzemplu în Spania în nici un val nu au fost închise școlile de ce oare??????? Aștept comentariile specialiștilor..........
Postat 21 Octombrie 2021, 09:28 de Acela
@kid
Ești tare! Sofism nu înseamnă a "denatura intenționat adevărul". Asta este mai degrabă definiția minciunii. :)
Postat 21 Octombrie 2021, 08:27 de Piru
@Piru
Sofism ar fi daca s-ar presupune ca as vrea sa denaturez intentionat adevarul. Departe de mine. Poate poti sa spui ca am spus doar unul din motive si nu le-am spus pe toate. Nici nu am pretentia. Dar te asigur ca nici vorba de sofism sau nu stii tu definitia cuvantului.
Postat 21 Octombrie 2021, 08:17 de Kid
Vacanta
Vacanta tuturor ekevilor mi se pare singura soluție onesta, nu zic bună. Onesta!
Postat 21 Octombrie 2021, 07:46 de Piru
@kid
Știu tata vaccinat, în stare grava, infectat de copil vaccinat. Argumentul tău este un sofism.
Postat 21 Octombrie 2021, 07:36 de Piru
@georgel
pt tine si pt cei care pun botul la comentariile tale: zici ca in UK, vaccinarea are eficienta negativa, concluzie trasa pe faptul ca in UK sunt mai multe cazuri de infectari la persoane vaccinate decat la persoane nevaccinate. Te opresti aici cu logica si nu continui mai departe. Vine Mitru si te face cretin pe buna dreptate, prezentand concluziile studiului la care faci tu referire dar fara sa traduca din engleza, ceea ce nu e ok. Deci in studiul pomenit de tine se spune ca si concluzie: vaccinarea a redus nr de spitalizari cu 261.500, a prevenit 24 milioane de infectii si minim 123.000 de morti. Mai vin eu si iti mai spun ceva: tu compari merele cu perele. Cei vaccinati pot sa aiba o rata de infectare mai mare pt ca ei merg peste tot, au o viata normala, uita sa se mai dezinfecteze sau sa se protejeze cu masca, folosind-o doar unde obliga legea, pe cand cei nevaccinati simtindu-se cu musca pe caciula, sunt mult mai grijulii cu aspectele astea. Partea pe care eviti tu tot timpul sa o spui, desi tu zici ca vrei sa salvezi lumea, este ca cei vaccinati fac forme usoare de covid, pe cand o parte din cei nevaccinati dezvolta forme grave de covid, ATI, deces. Pe astia tu si cei ca tine ii aveti pe constiinta!
Postat 21 Octombrie 2021, 07:28 de Kid
@piru
Nu exista elev vaccinat fara parinti nevaccinati. Invers e posibil, exista parinti vaccinati care nu si-au vaccinat copii. Un vaccinat poate sa transmita mai departe boala. Prin urmare, elevii nevaccinati stau acasa sa nu ia boala, sa faca vreo forma grava sau sa le-o dea parintilor sau bunicilor, potential nevaccinati, care la randul lor pot dezvolta forme grave. In spitale nu mai sunt locuri.
Postat 21 Octombrie 2021, 07:03 de Kid
@sandu
Eu sincer cred ca ești un om cu multa scoala, chiar specialist: într-adevăr ai enunțat cele mai competente argumente! Altele nu sunt!
Postat 21 Octombrie 2021, 01:34 de Piru
Pt Sandu
Doctori ca Rafila care zicea anul trecut ca nu exista Covid? Ca Arafat care zicea că virusul este eliminat prin sistemul imunitar (aicea a avut și el dreptate măcar o dată)? Nelu Tătaru care zicea că masca se poartă de cel bolnav (iarăși trebuie să-i dau dreptate)? Specialiștii ăștia care se sucesc după cum bate vântul din conturi? Vai ș-amar de țara asta pe mâinile cui a ajuns! Cei mai slabi și mai incompetenți!
Postat 21 Octombrie 2021, 01:13 de georgemarian
Pt Piru
Este pseudo-logica care vine imediat după pseudo-știință. Divizarea societății a fost tot timpul primul pas spre dictatură. A ține populația divizată înseamnă a o ține angajată într-o luptă orizontală, internă, de opinii, ideologii în așa fel încât în lupta pe verticală, cu guvernul, nu se mai angajează nimeni. Guvernul astfel își poate vedea de agenda din umbră / furturi mai ales că are o categorie care îl agreează și-i dă apă la moară. Dacă nu ne unim, mai devreme sau mai târziu toți ne vom pierde toate drepturile. Este o iluzie pe termen scurt că vaccinații vor avea drepturi în plus, dar la urmă le vor lua și lor și le vor impune în masă.
Postat 21 Octombrie 2021, 01:08 de georgemarian
K62i
Ca sa intelegi si tu , sa nu mori prost, amu tot prost mori ca ai pierdut startul " bai idiotule, politicienii au doctori in spate care le da indicatii, care sunt specialisti, locut tau e in Afghanistan " du-te amu la furat ma
Postat 21 Octombrie 2021, 01:08 de Sandu2100
Caz concret
Elev vaccinat pozitiv covid! Masuri: elevii vaccinați merg la cursuri, cei nevaccinati trec în online. Oare ce logica mai are lumea aceasta?
Postat 20 Octombrie 2021, 23:43 de Piru
Specialist in medicina
Adica politicienii sunt mari specialisti in medicina ,asta inseamna tocalosenie ca sa discrimineze oamenii nevaccinati fata de cei vaccinati ca nu aveti dovezi clare despre beneficiile acestui asa zis vaccin practic manipulare genetica care daca tot la sase luni se va rapela pana la nesfarsit ,iar majoritatea uita ca anul trecut cei care s-au vinecat de virus fara vaccin ,oare cum??? Si ni era vaccin!!!
Postat 20 Octombrie 2021, 21:02 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON