URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2021, 20:15

Nicio speranţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...

Efectiv, mintea mea nu poate pricepe, cu instrumentele logicii, cum ajung nişte aliaţi propulsaţi norocos la butoane şi deveniţi, prin voia poporului, stăpâni pe resursele naţiei, să îşi canalizeze energiile mai degrabă spre a se boicota şi a se împinge reciproc în afara "bărcii", în loc să se focuseze pe o listă de minime priorităţi, pe care chiar viaţa şi bunul simţ ţi le scot în faţă. Şi să bifeze, împreună, nişte reuşite de pe urma cărora ar câştiga cu toţii: nu zic de noi, contribuabilii care sponsorizează tot acest circ numit "joc democratic", dar chiar şi ei, politicienii setoşi de voturi, care ar putea prezenta alegătorilor nişte rezultate palpabile, care i-ar păstra la putere.

Aş putea aduce din nou în discuţie "modelul Bolojan", al concentrării pe proiecte, dar e deja superfluu: îl cunoaşte acum toată ţara, nu doar liberalii care, cu toate astea, se încăpăţânează în continuare să-şi aleagă liderii dintre personaje expirate, ticăloşi sau ciudaţi. În tabăra celor din urmă îl trec, de-acum, şi pe premierul Cîţu, cât mi-o fi fost el de simpatic la început, ca rocker emancipat, specialist al cifrelor şi politician "de tip nou".

Dacă tot nu sunt cinstiţi, ar putea măcar să nu fie tâmpiţi, zice CT Popescu despre liderii coaliţiei de la guvernare care tocmai îşi dă duhul. Eu nu de tâmpenie îl suspectez, însă, pe unul ca şi Cîţu, cât de ticăloşie şi cinism, fiindcă din poziţia înaltă pe care e cocoţat, fără a fi avut parte măcar de un vot popular, îi este pur şi simplu interzis să genereze asemenea crize, pe motive supte din deget şi, mai ales, în asemenea perioade grele.

E tot mai evident că agenda politicienilor şi cea a românilor de rând sunt cu totul diferite. Aproape nimic din ce fac primii nu îi interesează pe plătitorii de taxe, deşi ei sunt cei nevoiţi să suporte efectele deciziilor (şi, de cele mai multe ori, ale indeciziilor) lor. Şi, la fel, aproape nimic din ce aşteaptă cu adevărat românii nu figurează, la modul concret, efectiv, pe "to do list"-ul politrucilor. Nu de alta, dar problemele grave şi serioase, izvorâte din decenii de amânări şi decizii proaste, nu sunt deloc plăcute şi, nu-i aşa, "erodează" imaginea publică!

Aşadar, în loc să aflăm răspunsuri la întrebări clare şi apăsătoare - de ce suntem săracii Europei, într-o ţară despre care ni se spune că e bogată? de ce suntem nevoiţi să suportăm asemenea creşteri nejustificate de preţuri? de ce nu putem beneficia de resursele noastre şi suntem întotdeauna dependenţi de importuri? de ce nu suntem apăraţi de abuzuri, de monopoluri, de multinaţionale? de ce plătim cu salarii de lux un aparat de stat ineficient, şi încă din împrumuturi? ş.a.m.d. - ni se servesc declaraţii despre o criză politică ale cărei sensuri nu le pricepem decât într-un singur mod.

Anume că "ăştia" se ceartă din nou pe ciolan, adică pe banii noştri şi pe viitorul copiilor noştri, fără să îi intereseze defel ce ne doare şi unde suferim. Necinstiţi da, dar nu proşti. Ci ticăloşi.

Condamnat pe viaţă în România, şi încă "la locul de muncă", adică să trebuiască să-i aud zi de zi pe aceşti inconştienţi turnându-ne minciuni, am ajuns să îi înţeleg tot mai bine pe cei care au ales calea emigrării, încercând să se salveze şi să se împlinească oriunde în "afară". Aici va deveni, în curând, imposibil...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De ce nu scrie mai des?
FlorinCiucas de ce nu scrie mai des?? articolul e din septembrie 2021.. sintem in martie 2022 deja...
Postat 22 Martie 2022, 11:13 de TanarSiNelinistit
iar copiii politicienilor actuali vor fi politicienii copiilor nostri...
hai ca cei maturi ne-am deprins oarecum cu raul cotidian. insa e apasatoare previziunea ca si copiii nostri vor creste si vor trai in cadrul unei asa natiuni antagonice: unii hais - altii cea. ce coeziune de neam sa ai cand politicienii sunt un indicator al procentului (mare) de paraziti si semi-paraziti ai tarii?
Postat 08 Septembrie 2021, 19:11 de cristi_h
Liberalii, aceste viețuitoare care au vândut viitorul României.
Operele lui Caragiale au ajuns și la Bihoreanul? S-au citit toate? S-a băgat la cap? Mai vrea Bihoreanul să rămână "fițuica de partid" a PNL? Că dacă răspunsul e nu, atunci ar trebui reluate și altele, cum ar fi cele ale lui Eminescu, ca să se confirme ce știe orice absolvent mai răsărit de BAC. Totuși, nu ai voie pe partea de caracter și integritate, azi să lauzi măreția "stâlpului" și mâine să-l demolezi că nu mai corespunde.
Postat 03 Septembrie 2021, 08:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON