URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2021, 22:58

Se rupe coaliția de guvernare? USR-PLUS cere demisia lui Cîțu, după ce acesta l-a revocat pe ministrul Justiției (VIDEO)

Se rupe coaliția de guvernare? USR-PLUS cere demisia lui Cîțu, după ce acesta l-a revocat pe ministrul Justiției (VIDEO) foto: Guvern
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criză fără precedent în coaliţia de la guvernare! La capătul unei zile tensionate, pe parcursul căreia USR-PLUS a refuzat să voteze programul "Anghel Saligny" (PNDL 3), susţinut de premierul Florin Cîţu, prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale, şi a fost vehiculată inclusiv varianta unei moţiuni de cenzură, prim-ministrul a anunţat miercuri seară demiterea a încă unui ministru USR-PLUS, pe cel al Justiţiei, Stelian Ion, astfel că liderii USR PLUS îi cer vehement demisia.

Potrivit unei scurte declaraţii de presă făcute miercuri seară, Cîţu l-a revocat pe ministrul Stelian Ion motivând că nu a avizat proiectul "Anghel Saligny". 

"Nu accept pe nimeni în Guvern miniştrii care să se opună modernizării României. Nu a reuşit să se impună în Coaliţie, nu a reuşit să-şi ducă la sfârşit proiectele, un exemplu e desfiinţarea secţiei speciale. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu vrei să dezvolţi comunităţile înseamnă încălcarea mandatului. Nu voi permite ca poporul Român să fie şantajat. Nu accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze", a susţinut premierul, susţinând că-şi asumă această decizie şi precizând că propunerea a fost trimisă spre aprobare preşedintelui Klaus Iohannis şi că interimar va fi Lucian Bode.

Totodată, Florin Cîţu a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la guvernare.

Vezi mai jos discursul!

Decizia sa a stârnit însă numeroase reacţii, fiind pentru a doua oară - după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministrului Sănătăţii - când premierul demite un ministru USR-PLUS fără acordul partenerilor de la guvernare.

Criza în coaliţie s-a acutizat miercuri, după ce USR-PLUS a boicotat şedinţa de Guvern în care Florin Cîţu voia adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind programul "Anghel Saligny".

Pe scurt, şedinţa a fost convocată de Cîţu doar cu miniştrii PNL şi UDMR, proiectul discordiei a fost amânat, iar în jurul orei 21.30 premierul a anunţat că îl revocă pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pentru refuzul de a aviza programul.

Între altele, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a motivat miercuri că a primit doar o copie a ordonanţei privind Programul "Anghel Saligny", din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliţie, şi a dat vina pe o "eroare" produsă la Ministerul Dezvoltării, în condiţiile în care ministrul bihorean Cseke Attila a spus că originalul ar fi fost trimis la Ministerul Justiţiei pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiţii ar fi mai degrabă negativ.

HotNews.ro redă AICI principalele momente ale crizei majore din coaliţia de guvernare.

"Mai rău decât Dragnea"

La scurt timp după anunţul de revocare făcut de premier, co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna a scris pe Facebook că "Florin Cîţu trebuie să plece" de la conducerea Guvernului şi că e "mai rău decât Dragnea".

"Florin Cîţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece", a scris Barna.

"Nu mai e Guvern de coaliţie"

Celălalt lider USR-PLUS, Dacian Cioloş, a lăsat să se înţeleagă că premierul a ţinut să promoveze cu orice preţ programul pentru a trimite bani primarilor PNL din teritoriu. Asta - după cum au comentat unii analişti politici - în contextul în care Cîţu încearcă să obţină bunăvoinţa primarilor liberali având în vedere alegerile interne din PNL, din 25 septembrie.

"Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetăţenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea şi continuitatea Coaliţiei. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiţiei să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliţie!", a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

"Şi-a semnat propria plecare"

Şi ministrul demis, Stelian Ion, a reacţionat tot pe Facebook: "Premierul Florin Cîţu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituţie. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîţu şi-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîţu va pleca acasă.

Şantaj şi iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiţiei să îţi dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriaşă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiţiei pentru obţinerea avizului.

Povestea are şi un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută."

Se cere demisia lui Cîţu, se discută ieşirea de la guvernare

Miercuri seară, liderii USR-PLUS s-au întrunit într-o şedinţă de câteva ore unde, arată HotNews.ro, discută în şedinţa Biroului Naţional, ieşirea de la guvernare.

USR-PLUS nu mai doreşte să rămână la guvernare alături de premier. Depunerea unei moţiuni de cenzură este prima varianta discutată în interiorul partidului pentru ieşirea de la guvernare, susţin sursele HotNews.ro. 

"Florin Cîţu a pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului naţional", susţin liderii USR-PLUS conform HotNews.ro.

PSD aşteaptă USR-PLUS să semneze moţiunea de cenzură

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis USR-PLUS că nu va susţine o moţiune a acestora ca să îl dea jos pe Cîţu, dar a precizat că îi aşteptă pe ei să o semneze pe a PSD.

"Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia. Şi tot guvernul pleacă! PSD va depune moţiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi aşteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul şi să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorinţa românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de şantaj între partidele din Coaliţie", a scris Ciolacu pe Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Unul
Nu Catu a dat dreptul la liberalizarea preturilor , asta este o conditie a faptului ca esti in UE, liberalizarea preturilor se stia din vrenea PSD, Catu are drepul acuma sa stopeze fenomenul cresterii preturilor ( nu ma astept sa fie ca Margaret Hilda Thatcher ) , inainte de '89 am avut o regula privind preturile care era bazata exact pe teoria lui Margaret Hilda Thatcher, dar sa pierdut usor si sigur. 30 de ani sunt pierduti si nu am facut niciun sacrificiu. Eu ma intreb mai mergem asa inca 30 de ani si apoi ne gandim la sacrificii? Ma bucura fapul ca in sfarsit dupa 30 de ani nu se taie de la Infrastructura, Sanatate, si Educatie pt a se plati pensii . Si masterplanul lui Ponta ( care il cred bun ) , are finantare , si asta ma intereseaza cel mai mult.
Postat 03 Septembrie 2021, 00:31 de Sandu2100
Blocaj
Dupa ce ca blocheaza reformele in justitie, gasca Catu impreuna cu UDMR fac jocul PSD-ului, acum da o declaratie parsiva cum ca cei de USR blocheaza dezvoltarea tarii. Pai cum sa dai drumul la 50 de miliarde de lei acnd nu ai legi pentru a baga frica in cei care au gandul de a fura din acesti bani. Numai dezvoltare nu mai e in felul asta. Daca de exemplu vrei sa-ti renovezi casa, dai o caruta de bani oricarei firme sau intai te asiguri ca nu ai aruncat banii pe geam?
Postat 02 Septembrie 2021, 15:23 de JAM11
@Sandu2100
Cum sa intervina, cand Catu le-a dat drumul sa factureze la ce pret vor?
Postat 02 Septembrie 2021, 14:53 de unul
Unu
Nu are Catu treaba cum factureaza companiile, dar sunt sigur ca va intervenii
Postat 02 Septembrie 2021, 14:26 de Sandu2100
@Sandu2100
Vedem la iarna cum vei plange cand vei vedea factura de curent si caldura. Sunt si banii tai in aia pe care vrea sa-i pradeze Catu.
Postat 02 Septembrie 2021, 11:54 de unul
Lupta pentru ciolan a atins cota de avarie.
Orice spun liderii politici care încearcă să motiveze gâlceava din "guvernul meu" sunt minciuni gogonate. Miza ține de numirile, până în 15 septembrie, a șefilor PG, DNA, DIICOT. Nu există justiție independentă pe planetă. Totul se subordonează "adevăraților băieți deștepți" care formează grupurile de interese de tip național și/sau transnațional.
Postat 02 Septembrie 2021, 10:23 de KP
un pic de gargara
nu se rupe nici o coalitie... nu se potrivesc la impartit banii, insa pentru banii cei multi, vor ramane impreuna.
Postat 02 Septembrie 2021, 09:32 de roger
USR :::))))))
Incredibil de plangaciosi, aceasta speta
Postat 02 Septembrie 2021, 09:13 de Sandu2100
@massimo
desigur, doar asa capata Abed Nego anvergura nationala…
Postat 02 Septembrie 2021, 08:42 de User anonimizat
ILIE BOLOJAN PRIM-MINISTRU!
ILIE BOLOJAN PRIM-MINISTRU!
Postat 02 Septembrie 2021, 08:35 de MASSIMO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON