Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, sâmbătă, la Digi24 că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli şi că nu are vreo problemă în privinţa folosirii termenului "sexual", chiar dacă e conştient că sunt mulţi părinţi pentru care termenul în sine poate genera idei preconcepute.
Ministrul Educaţiei a precizat că părinţii trebuie să aibă în vedere fenomenul social şi faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informaţii neadecvate, astfel că îndrumarea de specialitate este esenţială.
"Poate trebuia să avem o denumire mai explicită pentru această disciplină, pentru acei părinţi care intră în profunzimea termenului, dar eu personal n-am nicio problemă şi consider că este necesară educaţia sexuală în şcoli", a răspuns Cîmpeanu, când a fost întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească exact aşa: "educaţie sexuală".
În prezent, educaţia sanitară este o materie opţională, astfel că doar 6% dintre elevi au beneficiat de informaţii adecvate, a mai arătat ministrul Cîmpeanu în emisiunea lui Florin Negruţiu şi Claudiu Pândaru.
Pentru ca educaţia sexuală predată în şcoli să-i poată ajuta pe elevi să înţeleagă, e necesar ca ei să fie înscrişi din start la această disciplină, care se va preda gradual, începând de la clase mici, până la clasele de liceu, a arătat Cîmpeanu. "Părinţii care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscrişi din start la această disciplină", a mai spus ministrul Educaţiei.
Educaţia sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educaţie parentală: "Mulţi părinţi nu înţeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educaţia sexuală trebuie să meargă în paralel cu educaţia parentală".
Disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universităţi, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de "educaţie sexuală" cu cel de "educaţie sanitară" şi a condiţionat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinţilor. Şeful statului a atras atenţia că în forma actuală legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.
După ce textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a încăierat, săptămâna aceasta, chiar şi partidele din coaliţie, scrie Digi24.ro. Doar reprezentanţii USR PLUS s-au arătat de acord cu menţiunile preşedintelui. În schimb, liberalii şi reprezentanţii UDMR s-au ferit să-şi exprime un punct de vedere la dezbaterile de miercuri din Senatul României.
UNICEF plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.