URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2021, 17:22

Ministrul Educaţiei: Consider că educaţia sexuală în şcoli este necesară

Ministrul Educaţiei: Consider că educaţia sexuală în şcoli este necesară (sursa foto: slspotlight.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, sâmbătă, la Digi24 că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli şi că nu are vreo problemă în privinţa folosirii termenului "sexual", chiar dacă e conştient că sunt mulţi părinţi pentru care termenul în sine poate genera idei preconcepute.

Ministrul Educaţiei a precizat că părinţii trebuie să aibă în vedere fenomenul social şi faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informaţii neadecvate, astfel că îndrumarea de specialitate este esenţială.

"Poate trebuia să avem o denumire mai explicită pentru această disciplină, pentru acei părinţi care intră în profunzimea termenului, dar eu personal n-am nicio problemă şi consider că este necesară educaţia sexuală în şcoli", a răspuns Cîmpeanu, când a fost întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească exact aşa: "educaţie sexuală".

În prezent, educaţia sanitară este o materie opţională, astfel că doar 6% dintre elevi au beneficiat de informaţii adecvate, a mai arătat ministrul Cîmpeanu în emisiunea lui Florin Negruţiu şi Claudiu Pândaru.

Pentru ca educaţia sexuală predată în şcoli să-i poată ajuta pe elevi să înţeleagă, e necesar ca ei să fie înscrişi din start la această disciplină, care se va preda gradual, începând de la clase mici, până la clasele de liceu, a arătat Cîmpeanu. "Părinţii care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscrişi din start la această disciplină", a mai spus ministrul Educaţiei. 

Educaţia sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educaţie parentală: "Mulţi părinţi nu înţeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educaţia sexuală trebuie să meargă în paralel cu educaţia parentală".

Disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universităţi, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de "educaţie sexuală" cu cel de "educaţie sanitară" şi a condiţionat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinţilor. Şeful statului a atras atenţia că în forma actuală legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

După ce textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a încăierat, săptămâna aceasta, chiar şi partidele din coaliţie, scrie Digi24.ro. Doar reprezentanţii USR PLUS s-au arătat de acord cu menţiunile preşedintelui. În schimb, liberalii şi reprezentanţii UDMR s-au ferit să-şi exprime un punct de vedere la dezbaterile de miercuri din Senatul României. 

UNICEF plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON