URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2021, 17:22

Ministrul Educaţiei: Consider că educaţia sexuală în şcoli este necesară

Ministrul Educaţiei: Consider că educaţia sexuală în şcoli este necesară (sursa foto: slspotlight.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, sâmbătă, la Digi24 că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli şi că nu are vreo problemă în privinţa folosirii termenului "sexual", chiar dacă e conştient că sunt mulţi părinţi pentru care termenul în sine poate genera idei preconcepute.

Ministrul Educaţiei a precizat că părinţii trebuie să aibă în vedere fenomenul social şi faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informaţii neadecvate, astfel că îndrumarea de specialitate este esenţială.

"Poate trebuia să avem o denumire mai explicită pentru această disciplină, pentru acei părinţi care intră în profunzimea termenului, dar eu personal n-am nicio problemă şi consider că este necesară educaţia sexuală în şcoli", a răspuns Cîmpeanu, când a fost întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească exact aşa: "educaţie sexuală".

În prezent, educaţia sanitară este o materie opţională, astfel că doar 6% dintre elevi au beneficiat de informaţii adecvate, a mai arătat ministrul Cîmpeanu în emisiunea lui Florin Negruţiu şi Claudiu Pândaru.

Pentru ca educaţia sexuală predată în şcoli să-i poată ajuta pe elevi să înţeleagă, e necesar ca ei să fie înscrişi din start la această disciplină, care se va preda gradual, începând de la clase mici, până la clasele de liceu, a arătat Cîmpeanu. "Părinţii care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscrişi din start la această disciplină", a mai spus ministrul Educaţiei. 

Educaţia sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educaţie parentală: "Mulţi părinţi nu înţeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educaţia sexuală trebuie să meargă în paralel cu educaţia parentală".

Disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universităţi, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de "educaţie sexuală" cu cel de "educaţie sanitară" şi a condiţionat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinţilor. Şeful statului a atras atenţia că în forma actuală legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

După ce textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a încăierat, săptămâna aceasta, chiar şi partidele din coaliţie, scrie Digi24.ro. Doar reprezentanţii USR PLUS s-au arătat de acord cu menţiunile preşedintelui. În schimb, liberalii şi reprezentanţii UDMR s-au ferit să-şi exprime un punct de vedere la dezbaterile de miercuri din Senatul României. 

UNICEF plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON