URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2021, 21:11

Mini-Oradea. Machete ale celor mai importante clădiri din oraş pot fi admirate la MoO (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Machetele unora dintre cele mai frumoase clădiri din urbe au fost expuse, joi, la Muzeul oraşului Oradea, unde vor putea fi admirate de orădeni şi turişti până în luna martie a anului viitor.

Acestea au fost create cu pasiune de cuplul format din moldoveanca Ana Pereu şi orădeanul Traian Isai, alături de firma basarabeană Proterra – Modelism & Arhitectură. Ana s-a stabilit în Oradea, ea fiind originară din Republica Moldova. 

Proiectul a demarat în urmă cu trei ani. "Întâi am creat macheta Gării Mari, dar din păcate pe aceea nu am putut să o expunem acum, din cauza spaţiului limitat", a explicat Ana Pereu la vernisajul expoziţiei "Oradea în machete".

La MoO pot fi admirate machete reuşite după Primăria Oradea, Sinagoga Sion, Teatrul Regina Maria, Bazarul de pe strada Republicii, Palatul de Justiţie şi Palatul Baroc. La fel ca originalele, şi clădirile în miniatură dispun de iluminat arhtiectural (foto).

Într-o lună, făuritorii machetelor îşi doresc să le termine şi pe cele ale Casei Poynar şi Hotelului Parc. "Machetele sunt create după proiectele iniţiale ale construcţiilor, iar privindu-le, orădenii vor putea vedea toate detaliile clădirilor care înfrumuseţează centrul istoric. În curând sper că vom face şi Cetatea", a explicat, pentru BIHOREANUL, Ana Pereu.

Prezent şi el la eveniment, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, în subordinea căreia se află MoO, istoricul Gabriel Moisa, a spus că s-ar putea ca instituţia să ofere un spaţiu mai generos proiectului, pentru a putea fi expuse toate machetele.

Clădirile în miniatură au fost realizate din lemn, carton, plastic, PVC la scara de H0 – 1 : 87.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, din Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41, Corp B, etajul I. Ea va rămâne deschisă până la finalul lunii martie 2022.

Intrarea este inclusă în preţul de vizitare al muzeului, un bilet fiind 12 lei pentru adulţi, respectiv 6 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
magnific
minunata lucrare a meseriasilor astora. E buna deschiderea administratiei MoO pentru a facilita mai mult spatiu si a extinde expozitia. Tot respectul pentru cei 2 soti filantropi.
Postat 24 Decembrie 2021, 17:23 de unu
CrisDumi aka KP
Nu ai alte treburi cumva??
Postat 24 Decembrie 2021, 10:00 de Sandu2100
În astfel de lucrări să bage bani primăria, nu în tot felul de trăznăi.
Să se cumpere toată colecția acestor "artiști", care să fie expusă cu caracter permanent. După luna martie unde se va "depozita" ... ?
Postat 24 Decembrie 2021, 08:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON