URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2010, 08:07

Minerii de la Băiţa au ieşit din greva foamei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul sindical Alexandru Iştoc a declarat pentru BIHOREANUL că toţi cei 23 de mineri care intraseră în greva foamei au întrerupt protestul miercuri după amiază. Oamenii au luat această decizie după ce, în cursul zilei de miercuri, prefectul Gavrilă Ghilea a discutat cu ortacii împreună cu preşedintele Federaţiei Mine-Energie Marin Condescu, la Băiţa.

"Am vorbit şi am încercat să găsim împreună soluţii. Administratorul suedez al firmei ne-a promis că va aduce un investitor, iar noi am cerut ca, dacă până la 31 mai nu se plătesc salariile, Agenţia Naţională de Resurse Minerale să îi retragă licenţa de exploatare, care e baza în minerit, iar atunci în mod sigur licenţa va merge la SC Băiţa", a susţinut liderul sindicaliştilor bihoreni.

Iştoc a mai spus că, în cazul în care suedezul nu va aduce un investitor, "am găsit nişte variante pentru ca oamenii să nu îşi piardă locurile de muncă". "Sperăm din tot sufletul să vină cu banii până la 1 iunie şi să ne continuăm activitatea. Ne-a asigurat că până la 17 mai ne va da un răspuns în legătură cu asta", a mai spus Iştoc.

El a adăugat că propunerile minerilor vor ajunge în curând pe masa ministrului Economiei, Adriean Videanu, prin Marin Condescu. "Din câte vedem, suedezul nu doreşte să închidă business-ul, dar de la 1 iunie se termină şomajul tehnic, deci noi trebuie să mergem la lucru", a mai spus Iştoc. "Am zis că ieşim din greva foamei, pentru că şi dacă ieşeam peste o săptămână, două, tot aia era", a continuat el.

Luni, 23 de mineri de la exploatarea de cupru din Băiţa, aparţinând firmei suedeze Mineral Mining, au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale din februarie. Totodată, minerii vor să ştie ce se va întâmpla din 1 iunie cu cei 117 angajaţi care sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii martie, deoarece atunci expiră termenul legal pentru această formă de şomaj.

Ortacii de la Băiţa au mai protestat, tot pentru neplata salariilor, la jumătatea lunii februarie, atunci blocându-se în subteran. Protestul din februarie s-a încheiat abia după ce Prefectura Bihor i-a asigurat pe mineri că investitorul a virat banii de salarii aferenţi lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010.

Mina de metale neferoase de la Băiţa este singura de acest gen privatizată după revoluţie. Exploatarea a fost concesionată în schimbul a 8 milioane de euro de către Mineral Mining, societate cu capital integral suedez.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON