Orădenii trebuie să se obişnuiască cu noile reguli ale colectării deşeurilor, deoarece din această săptămână operatorul de salubritate RER Vest nu mai face excepţii. La case, vor fi ridicate doar pubelele noi distribuite de companie, cele dotate cu microcipuri care contabilizează fiecare golire.
În acelaşi timp, preşedinţii de asociaţii sunt invitaţi să încheie contractele noi de salubritate, întrucât de la 1 aprilie vechile contracte au expirat.
Reguli noi
Din această lună, salubritatea din Oradea are noi reguli, odată cu intrarea în vigoare a noului contract încheiat de Primărie cu operatorul RER Vest. Aşa cum legislaţia din domeniu prevede, orădenii trebuie să arunce gunoaiele în trei fracţii, separând resturile reciclabile (pungi, folii, PET-uri, cutii de metal, hârtii, cartoane şi alte deşeuri de ambalaje) de deşeurile biodegradabile (fructe, legume, coji de pâine sau de ouă, zaţ de cafea etc.) şi de cele reziduale, care nu pot fi valorificate (măşti de unică folosinţă, scutece, chiştoace de ţigări, excrementele animalelor).
Şi sistemul de tarifare a serviciului de salubritate s-a schimbat, iar orădenii vor plăti în funcţie de câte deşeuri aruncă. Pentru asta, toţi cei care locuiesc la case şi au încheiat noile contracte de salubritate au primit pubele noi, dimensionate conform necesităţilor fiecărei gospodării. Noile recipiente sunt dotate cu microcipuri, care sunt citite automat de utilajele de salubritate atunci când sunt golite. Astfel, fiecare orădean va plăti factura în funcţie de volumul pubelei şi de frecvenţa cu care este golită. De exemplu, preţul pentru o golire a pubelei maro de 60 litri este de 3,67 lei, iar patru goliri pe lună vor costa 14,68 lei.
În aceeaşi zi
În cazul orădenilor care stau la case, biodeşeurile din pubela maro sunt colectate în aceeaşi zi cu deşeurile reziduale (pubela neagră), dar de utilaje diferite. Pe străzile unde şi până acum muncitorii RER Vest adunau resturile menajere joia, în aceleaşi zile trebuie scoase acum ambele recipiente. Ele nu vor fi golite deodată, deoarece utilajele de colectare nu merg „în tandem”, pentru a nu încurca prea tare traficul.
Un aspect foarte important de care trebuie să ţină cont orădenii de la case este că, începând din această săptămână, echipele RER Vest nu vor mai ridica vechile pubele, pe care cetățenii le-au folosit în ultimii ani pentru colectarea resturilor menajere. Indiferent ce fel de gunoaie conţin, ele vor rămâne pline, în faţa casei, pentru că nu au microcipuri, deci nu pot fi contabilizate.
Asociaţii fără contracte
Pe de altă parte, RER Vest le reaminteşte tuturor reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Oradea care nu au încheiat încă noile contracte de salubritate că vechile documente au expirat la 1 aprilie. Ei sunt aşteptaţi la sediul companiei (cu intrarea din str. Tudor Vladimirescu) cât mai curând, pentru a respecta regulamentul local de salubritate, care prevede că trebuie să deţină un contract valid de salubrizare.
Până la finalul săptămânii trecute, 93 din cele 877 de asociaţii au semnat documentele, asumându-şi că, până la finalul anului, fiecare locatar va plăti lunar un cost de 17,87 lei. De anul viitor, orădenii de la blocuri nu vor mai plăti un preţ fix, ci, asemenea celor de la case, unul în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.
După cum se știe, Primăria a amânat implementarea acestei reguli la blocuri pentru a pune la punct infrastructura necesară colectării separate. Multe asociaţii nu au ţarcuri proprii, iar municipalitatea şi-a asumat să rezolve problema. Însă asta nu îi scuteşte pe locatarii blocurilor de respectarea colectării în trei fracţii...
DE LA 1 IUNIE
Reciclabile în pubele, dar nu încă
Orădenii de la case care nu vor să colecteze deşeurile reciclabile în saci de unică folosinţă vor putea cere companiei RER Vest să le monteze microcip pe vechile pubele negre. Dacă optează pentru saci, vor plăti 19,22 lei pe lună, indiferent de câţi saci scot în stradă, iar dacă aleg pubele, vor plăti un preţ de 5,7 lei pe ridicare.
Din motive logistice, operatorul nu poate face acum aceste schimbări. „RER Vest apelează la înţelegerea clienţilor săi şi le solicită să adreseze aceste cereri începând cu 1 iunie, când echipele companiei vor putea merge la adresa indicată, pentru a monta microcipul pe pubela în care se vor colecta deşeurile reciclabile. Atenţie: acest recipient trebuie să fie deţinut de client, indiferent că este vorba de vechea pubelă destinată pentru colectarea deşeurilor menajere şi acum înlocuită de noi recipiente, fie că este vorba de una nouă, achiziţionată de proprietarul gospodăriei”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.