URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 12:39

Merge doar cu cip! Din această săptămână, RER Vest va goli doar pubelele noi ale orădenilor, dotate cu microcipuri (FOTO)

Merge doar cu cip! Din această săptămână, RER Vest va goli doar pubelele noi ale orădenilor, dotate cu microcipuri (FOTO) NECONFORM. Săptămâna trecută, muncitorii RER Vest încă au golit vechile pubele, dar au lipit pe ele autocolante care anunţă că ele sunt „neconforme” şi, drept urmare, nu vor mai fi ridicate. De acum, doar pubelele cu cipuri sunt conforme...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii trebuie să se obişnuiască cu noile reguli ale colectării deşeurilor, deoarece din această săptămână operatorul de salubritate RER Vest nu mai face excepţii. La case, vor fi ridicate doar pubelele noi distribuite de companie, cele dotate cu microcipuri care contabilizează fiecare golire.

În acelaşi timp, preşedinţii de asociaţii sunt invitaţi să încheie contractele noi de salubritate, întrucât de la 1 aprilie vechile contracte au expirat.

Reguli noi

Din această lună, salubritatea din Oradea are noi reguli, odată cu intrarea în vigoare a noului contract încheiat de Primărie cu operatorul RER Vest. Aşa cum legislaţia din domeniu prevede, orădenii trebuie să arunce gunoaiele în trei fracţii, separând resturile reciclabile (pungi, folii, PET-uri, cutii de metal, hârtii, cartoane şi alte deşeuri de ambalaje) de deşeurile biodegradabile (fructe, legume, coji de pâine sau de ouă, zaţ de cafea etc.) şi de cele reziduale, care nu pot fi valorificate (măşti de unică folosinţă, scutece, chiştoace de ţigări, excrementele animalelor).

Şi sistemul de tarifare a serviciului de salubritate s-a schimbat, iar orădenii vor plăti în funcţie de câte deşeuri aruncă. Pentru asta, toţi cei care locuiesc la case şi au încheiat noile contracte de salubritate au primit pubele noi, dimensionate conform necesităţilor fiecărei gospodării. Noile recipiente sunt dotate cu microcipuri, care sunt citite automat de utilajele de salubritate atunci când sunt golite. Astfel, fiecare orădean va plăti factura în funcţie de volumul pubelei şi de frecvenţa cu care este golită. De exemplu, preţul pentru o golire a pubelei maro de 60 litri este de 3,67 lei, iar patru goliri pe lună vor costa 14,68 lei.

În aceeaşi zi

În cazul orădenilor care stau la case, biodeşeurile din pubela maro sunt colectate în aceeaşi zi cu deşeurile reziduale (pubela neagră), dar de utilaje diferite. Pe străzile unde şi până acum muncitorii RER Vest adunau resturile menajere joia, în aceleaşi zile trebuie scoase acum ambele recipiente. Ele nu vor fi golite deodată, deoarece utilajele de colectare nu merg „în tandem”, pentru a nu încurca prea tare traficul.

Un aspect foarte important de care trebuie să ţină cont orădenii de la case este că, începând din această săptămână, echipele RER Vest nu vor mai ridica vechile pubele, pe care cetățenii le-au folosit în ultimii ani pentru colectarea resturilor menajere. Indiferent ce fel de gunoaie conţin, ele vor rămâne pline, în faţa casei, pentru că nu au microcipuri, deci nu pot fi contabilizate.

RER Vest gunoaie

Asociaţii fără contracte

Pe de altă parte, RER Vest le reaminteşte tuturor reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Oradea care nu au încheiat încă noile contracte de salubritate că vechile documente au expirat la 1 aprilie. Ei sunt aşteptaţi la sediul companiei (cu intrarea din str. Tudor Vladimirescu) cât mai curând, pentru a respecta regulamentul local de salubritate, care prevede că trebuie să deţină un contract valid de salubrizare.

Până la finalul săptămânii trecute, 93 din cele 877 de asociaţii au semnat documentele, asumându-şi că, până la finalul anului, fiecare locatar va plăti lunar un cost de 17,87 lei. De anul viitor, orădenii de la blocuri nu vor mai plăti un preţ fix, ci, asemenea celor de la case, unul în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

După cum se știe, Primăria a amânat implementarea acestei reguli la blocuri pentru a pune la punct infrastructura necesară colectării separate. Multe asociaţii nu au ţarcuri proprii, iar municipalitatea şi-a asumat să rezolve problema. Însă asta nu îi scuteşte pe locatarii blocurilor de respectarea colectării în trei fracţii...


DE LA 1 IUNIE
Reciclabile în pubele, dar nu încă

Orădenii de la case care nu vor să colecteze deşeurile reciclabile în saci de unică folosinţă vor putea cere companiei RER Vest să le monteze microcip pe vechile pubele negre. Dacă optează pentru saci, vor plăti 19,22 lei pe lună, indiferent de câţi saci scot în stradă, iar dacă aleg pubele, vor plăti un preţ de 5,7 lei pe ridicare.

Din motive logistice, operatorul nu poate face acum aceste schimbări. „RER Vest apelează la înţelegerea clienţilor săi şi le solicită să adreseze aceste cereri începând cu 1 iunie, când echipele companiei vor putea merge la adresa indicată, pentru a monta microcipul pe pubela în care se vor colecta deşeurile reciclabile. Atenţie: acest recipient trebuie să fie deţinut de client, indiferent că este vorba de vechea pubelă destinată pentru colectarea deşeurilor menajere şi acum înlocuită de noi recipiente, fie că este vorba de una nouă, achiziţionată de proprietarul gospodăriei”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON