URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2023, 19:51

Marcel Boloș, la dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva sa: Opoziția caută „un ţap ispăşitor, un acar Păun”

Marcel Boloș, la dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva sa: Opoziția caută „un ţap ispăşitor, un acar Păun” Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plenul Camerei Deputaţilor a început luni dezbaterea pe moţiunea simplă depusă de USR şi de Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş. Semnatarii moţiunii „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze” îl acuză pe ministrul Finanţelor că a dovedit "o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului”.

În schimb, Marcel Boloș a subliniat gravitatea situației din România și a spus că cei care au elaborat PNRR au impus practic reforma fiscală, dar „acum vin plini de patriotism feroce” și spun că România ajunge pe marginea prăpastiei.

„Cu zâmbetul pe buze”

La ședința în care se dezbate moțiunea împotriva lui Boloș au fost prezenți 220 de parlamentari. Moţiunea simplă, intitulată "Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze", a fost citită de Claudiu Năsui.

Votul pe această moțiune urmează să fie dat într-o şedinţă de marţi.

Potrivit parlamentarilor USR şi membri în Forţa Dreptei, cheltuielile au explodat, iar Marcel Boloş nu le va reduce "absolut deloc", ci "va pune mai adânc mâna în buzunarul celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România".

"Este incredibil şi în acelaşi timp înfiorător cum poate un singur individ să îndrepte cu asemenea dăruire o ţară spre prăpastie. Marcel, cu măsurile sale imprevizibile şi acţiunile sale deliberate împotriva populaţiei, micilor antreprenori şi a mediului de afaceri, pare determinat să scrie un capitol întunecat în istoria economică a României", se menționează în documentul inițiat de USR și Forța Dreptei.

„Pe umerii contribuabililor”

În discursul pe care l-a ținut luni în plen, Marcel Boloș a trasat o imagine sumbră a situației economice a României, a amintit că a preluat mandatul într-un moment de cumpănă și a întors criticile înspre opoziția USR - Forța Dreptei, spunând că au fost cei care au elaborat PNRR, dar nu au inclus reducerea, de pildă, a cheltuielilor publice.

„Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă aţi fi vrut să evitaţi această prăpastie cu adevărat, atunci puneaţi în acelaşi PNRR că tăiaţi numai cheltuielile publice, niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru, sau că încercaţi să vă luptaţi cu evaziunea fiscală. Aţi preferat să puneţi această sarcină grea de a face rost de bani pe umerii exclusiv ai contribuabililor, fără ca măcar în treacăt să amintiţi de aparatul stufos de stat sau de flagelul acesta al evaziunii fiscale”, le-a transmis ministrul celor din Opoziţie, fiind citat de News.ro. 

„România se află la un moment de răscruce şi are nevoie de măsuri ferme pentru a intra în normalitate, pentru a nu risca investiţiile din fondurile europene, pentru a nu risca viitorul României, al generaţiilor de tineri şi desigur de a nu nărui speranţa românilor pentru un viitor mai bun şi un trai mai decent, pentru a nu alunga din ţară investitorii şi finanţatorii instituţionali”, a mai spus ministrul Finanţelor, în plenul Camerei Deputaţilor. 

Boloș spune că se caută un „țap ispășitor”

Totodată, Marcel Boloş a arătat despre demersul Opoziţiei de a depune moţiune că reprezentanții acesteia au decis „să caute un ţap ispăşitor, un acar Păun, pentru toate aceste măsuri cuprinse în lege şi desigur acela nu putea fi altul decât ministrul de Finanţe”. 

Ministrul Finanţelor a citat din PNRR, despre care a spus că este „un document de ţară dacă a fost lucrat în secret de o parte dintre semnatarii moţiunii şi asumat în timp ce ei erau la guvernare”. 

„Se pare că aţi înţeles greşit politica pământului pârjolit. Această tactică militară se referea la arderea recoltelor şi otrăvirea apelor din fântâni, pentru a nu permite inamicului să se aprovizioneze cu apă. Cu cine v-aţi luptaţi când aţi băgat toate aceste lucruri în PNRR? Cu alte cuvinte, ca să fie clar pentru toţi românii, cei care au elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi practic ne-au condamnat fără echivoc, să facem reforma fiscală, acum vin plini de patriotism feroce şi ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei”, a afirmat politicianul. 

Deficit bugetar „la cote alarmante”

„În luna iunie 2023, pe data de 15, când am preluat mandatul de ministru al Finanţelor României, deficitul bugetar era deja la cote alarmante, respectiv la 2,34% din PIB, ceea ce în termeni nominali a însemnat 37,44 miliarde lei. Acesta a fost situaţia pe care am găsit-o. Pentru toată lumea este foarte clar că am ajuns într-un moment cheie în care, aşa cum spune vorba românului, ne-am întins mai mult decât ne este plapuma, adică am cheltuit numai până în luna mai 2023 cu 37,44 miliarde lei  mai mult decât avem venituri realizate”, a afirmat Boloş în plen. 

El a amintit că, „din acest motiv, Comisia Europeană s-a activat rapid şi în data de 10 iulie 2023 s-a aflat în misiune specială, în România pe acest subiect, atrăgându-ne atenţia că trebuie să facem ceva cu problema deficitului bugetar întrucât ne aşteaptă o serie de reforme în faţă, prevăzute în PNRR, cu costuri enorme şi dacă aşa stau lucrurile”, a mai afirmat Boloş precizând că „ne îndreptăm spre dificultăţi financiare care pentru ţara noastră vor fi greu de rezolvat ulterior”.

„Mai mult, ritmul anual, aproape ameţitor, de creştere al cheltuielilor de funcţionare ale statului a ajuns la peste 17% iar ritmul anual de creştere al cheltuielilor de personal la cote alarmante. Cum toate acestea nu erau de ajuns, în programul de convergenţă al României, aprobat prin decizie a CE a fost prevăzut nici mai mult, nici mai puţin, pentru anul 2023, o ţintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB, fără ca un astfel de obiectiv îndrăzneţ de altfel să fie însoţit de măsuri fiscal bugetare, de tăiere de cheltuieli publice sau de măsuri de combatere a evaziunii fiscale”, a mai spus Marcel Boloș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
56 miliarde de euro deficit bugetar
Mai pe scurt, 10 miliarde de euro. Adica, in fiecare an ce trece, dragii de bugetari ne determina pe noi, ceilalti, sa luam imprumut ca sa-i tinem pe ei cu mincare, bautura, tigari si femei. Din pierderea asta vreo 10 miliarde sunt dobinzi, pentru dragii de ei, bancherii. Intre timp, prin pnrr primim un euro moca, un euro luam imprumut. Cit de prost sa fii ca sa realizezi ca drumul duce direct in iad? Ca austeritatea incepe cu stoparea hemoragiei. Cu abolirea aristocratiei bugetare. Afara, out...n-avea grija, nu mor de foame, ca s-au imbuibat destul...Chiar nu fac nimic, decit sa colecteze taxe pentru sine. Politie ,armata , medici, profesori ... cu ei sau fara ei, tot aia
Postat 31 Octombrie 2023, 15:13 de excalibur
Ca să vă dați seama cât de proști sunt "neterminații" Ciolacu și Boloș.
Au legiferat fără nicio dezbatere publică reală, impunând măsuri de plafonare a cash-ului ... la 10.000 lei între persoane fizice. Exemplu. Ion are un mic tractoraș pe care s-a înțeles să i-l vândă lui Gheorghe cu 15.000 lei. Ce trebuie să facă Gheorghe? Să ia autobusul și meargă la sediul unei bănci aflate mulți kilometri, unde să depună banii într-un cont. Înainte de asta, Ion trebuie să facă un asemenea traseu, ca să-și deschidă un cont bancar pe care să i-l comunice lui Gheorghe. Ion va mai face încă de cinci ori acest drum, la bancă, ca să-și retragă banii, pentru că el face de regulă cumpărături de alimente la ABC-ul din sat, care nu are abonament de internet și POS. pentru Amândoi pierd în total 7 zile din viața lor pe un asemenea demers, că nici primăria comunei măcar nu face încasări online de la contribuabili. Bașca faptul că Boloș a fost și ministru al digitalizării.
Postat 31 Octombrie 2023, 08:55 de KP
Diferența e că ...
... de la un acar nu poți pretinde să aibă cunoștințe avansate de economie, iar de la țap nu iei lapte pentru consumul contribuabililor. Boloș exact pe dos a făcut lucrurile, așa încât putem concluziona că este cel mai slab ministru de finanțe al României post-decembriste. De aceea ar fi fost normal să-și dea singur demisia, pentru a-și mai putea spăla obrazul pătat încă de pe vremea când era "acoperit" de primarul Filip.
Postat 31 Octombrie 2023, 08:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON