URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2010, 08:32

Un singur film românesc premiat la Cannes

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premiul SFR a fost acordat ex-aequo scurtmetrajelor "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piturescu şi "Mary Last Seen", de Sean Durkin.

"Căutare/ Quest" este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic.

Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiti, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor.

Ionuţ Piţurescu are 31 de ani, este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele "Prinde timpul/Seize the time" (2008) şi "Balkan's Digest" (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia.

Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), SUA (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.

Românii se întorc acasă din secţiunea Un Certain Regard de la Cannes fără niciun premiu, chiar dacă au fost răsfăţaţii criticii de specialitate pentru cele două pelicule: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Aurora", de Cristi Puiu. Criticii români apreciază că acest lucru, deşi este "un soi de duş rece", este departe de a afecta valoarea cinematografiei româneşti.

Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu. Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard cu "Moartea domnului Lăzărescu".

De atunci, pe Croazetă aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului. În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fi anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)" de Cristian Nemescu. Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON