URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2014, 13:10

Localnicii din Sânmartin pot decide că nu vor gaze de şist, dar Primăria nu poate interzice exploatarea lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Tribunalului Bihor au dat, săptămâna aceasta, o sentinţă în procesul deschis de Prefectura Bihor vizavi de trei hotărâri ale Consiliului Local Sânmartin: una privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, alta pentru organizarea unui referendum local referitor la aceste exploatări, iar a treia pentru stabilirea datei referendumului.

Prefectura a cerut în instanţă anularea acestor hotărâri, pe motiv că nu respectă prevederile legale care spun că resursele subterane, cum sunt gazele de şist, sunt în proprietatea Statului Român, nu a Primăriei locale.

Chiar dacă nu este definitivă, sentinţa judecătorilor este cel puţin interesantă: pe de-o parte, dă dreptate Prefecturii, iar pe de alta Consiliului Local. Mai precis, judecătorii au stabilit că hotărârea privind interzicerea gazelor de şist trebuie anulată, confirmând astfel argumentul Prefecturii că Primăria nu poate decide vizavi de resursele naturale.

În acelaşi timp însă, magistraţii au respins solicitarea Prefecturii de anulare a hotărârilor privind organizarea referendumului, dând Consiliului Local libertatea de a consulta populaţia pe această temă. Altfel spus, localnicii pot să spună, într-un referendum, dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist. Asta chiar dacă decizia nu este a lor sau a Primăriei, astfel că ar putea fi chiar neluată în seamă.

Totuşi, primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, consideră sentinţa o victorie. "Este un mare câştig. Vom organiza referendumul şi cred că niciun parlamentar şi niciun guvernant nu îşi va permite să treacă peste părerea localnicilor. Sunt obligaţi să ţină cont de ea", a declarat Popuş, vineri, pentru BIHOREANUL, convins că oamenii din Sânmartin vor spune pas gazelor de şist la referendum.

În acelaşi timp, edilul spune că, după ce va primi motivarea judecătorilor, Consiliul Local ar putea să atace cu recurs decizia privind anularea hotărârii care interzice exploatarea gazelor de şist în Sânmartin. Pe de altă parte, consilierii vor stabili, într-o şedinţă ulterioară, data organizării referendumului. Iniţial, consultarea trebuia să aibă loc în luna ianuarie a acestui an, dar, din pricina procesului, nu s-a mai petrecut.

Şi prefectul Claudiu Pop se simte victorios. "Aşteptăm motivarea sentinţei, pentru a vedea argumentele juridice. Dar această sentinţă confirmă cele scrise în Constituţie: o administraţie locală nu poate decide asupra resurselor subsolului. Astfel, un referendum pe această temă nu va fi decât o acţiune electorală, propagandistică", a declarat Pop.

Totuşi, reprezentantul Guvernului în teritoriu a admis că situaţia astfel creată este puţin bizară, dând şi un exemplu ipotetic: "Dacă Primăria Oradea ar face un referendum ca orădenii să nu mai plătească taxe şi impozite ori să aibă salarii de 3.000 de euro, toată lumea ar vota pentru. Dar o astfel de decizie nu se poate aplica".

Claudiu Pop a ţinut şi să-i asigure pe bihoreni că nu are nicio divergenţă cu localnicii ori edilii din Sânmartin, motiv pentru care a şi făcut demersurile necesare pentru a desecretiza contractul de exploatare pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. "Nici eu nu-mi doresc gaze de şist în Băile Felix. Dar eu sunt obligat să veghez la respectarea legii", a mai spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
????????
Popusica primarele are contor la apa termominerala de la asa zisul hotel??????????????????De INDEPENDENTA ENERGETICA SE AUDE LA sANMARTIN?Aloooooo?
Postat 09 Iunie 2014, 09:06 de io
Prefectul Invizibil face comparaţii lovite de imaturitate !?!
Zice el, Pop Claudiu, de parcă ar fi inteligent şi restul proşti: "Dacă Primăria Oradea ar face un referendum ca orădenii să nu mai plătească taxe şi impozite ori să aibă salarii de 3.000 de euro, toată lumea ar vota pentru. Dar o astfel de decizie nu se poate aplica" !?!
Postat 07 Iunie 2014, 22:20 de Carp III
Un fel de o juma de sula intreaga
Cu alte cuvinte-noi pulimea putem spune ca vrem apa curata,mediu sanatos,dreptul la viata dar guvernul cu reprezentantul sau in teritoriu pot da pe nimic strainilor avutiile noaste (eventual cu ceva milioane de euro spaga) si dreptul nostru la viata. Si dupa ce dati strainilor pe nimic ce-i al nostru nu uitati sa va mai laudati cu faptul ca ati obtinut independenta energetica.
Postat 06 Iunie 2014, 16:06 de Oradean
prefect
prefectul popo cam bate gazeel un pic
Postat 06 Iunie 2014, 13:46 de someone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON