Tradiţia localnicilor din satul bihorean Palota de a celebra "Kirchweih", adică Hramul bisericii, o sărbătoare a şvabilor, continuă şi în acest an.
Toţi bihorenii sunt aşteptaţi, pe 17 iunie, să vadă parada portului popular, dar şi să participe la balul anume organizat.
Sărbătoarea va începe de la ora 10, tocmai cu parada, va continua cu o slujbă religioasă şi depuneri de coroane, iar după masa de prânz va avea loc un program cultural, cu diferite spectacole, şi, de la ora 19, Balul Kirchweih.
An de an, sărbătoarea este menită să-l comemoreze pe Sfântul Anton de Padova, hramul bisericii din sat, şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont.
Şvabi... francezi
Contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.
Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.
În urmă cu patru ani, filologul orădean Silvia Aulagnon, stabilită în Franţa, unde lucrează la Universitatea din Saint Etienne, a arătat însă, într-un studiu, că mulţi dintre localnicii din Palota ar putea fi, însă, loreni, adică mai degrabă francezi decât germani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.