URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 17:44

Lecții în firmele din Oradea, pentru elevii de la două licee din oraș (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum se măsoară un rezistor, ce tipuri de circuite sunt ori care este procesul de automatizare a unui produs sunt câteva dintre informațiile pe care elevii de gimnaziu de la Liceul Baptist Emanuel le-au aflat în laboratoarele companiei locale Celestica, de la profesori și ingineri.

Lecțiile ținute în afara școlii au fost organizate de asociația Pro Time-R, care derulează programe de educație formală și nonformală, iar scopul lor a fost ca elevii să înțeleagă ce se întâmplă într-o fabrică din Oradea, lucru care îi va ajuta în orientarea în carieră.

Coordonați de profesorii Iosif Curta, Diana Blaga, Florin Magyar și Marinela Boldiș, elevii au mers în sediul companiei Celestica timp de două săptămâni, parcurgând trei module: „Identificare valori rezistori; tipuri de circuite; curent ampenaj”, „Atelier de lipituri pe plăci; procesul de automatizare a unui produs” și „Creare de produs realizat în compania Celestica – detectorul de fum; reacții acido-bazice (identificarea PH-ului unui produs)”.

„Elevii s-au arătat încă de la început interesați de temele parcurse, majoritatea elevilor implicați nu și-au imaginat complexitatea lucrurilor necesare în crearea unui produs, că un personal atât de numeros lucrează în această companie și că organizarea proceselor se desfășoară continuu. Au fost impresionați de amabilitatea angajaților companiei în ceea ce-i privește, dar și de multitudinea de aplicații practice (în care au fost implicați direct) care le-au fost pregătite cu scopul de a le arăta o posibilitate pertinentă în ceea ce ar putea fi parcursul lor profesional, dar, în același timp, și faptul că ceea ce învață la școală urmează să folosească în viitor”, se arată într-un comunicat transmis de Pro Time-R.

Anterior acestui proiect, aceeași asociație a organizat lecții de specialitate pentru elevii Liceului Sanitar Vasile Voiculescu în centrul medical Bioinvest. Coordonați de profesorii Șerban Hălbac și Gabriela Țiț, elevii au parcurs cinci module alături de specialiștii laboratorului, învățând informații despre sângele și sistemul imunitar, glicemia și diabetul, despre determinările PH-ului urinar și alte caracteristici ale analizelor medicale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON