URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 18:19

La pas prin Apuseni: Să descoperim frumusețile munților din Bihor, prin drumeții ghidate! (FOTO)

La pas prin Apuseni: Să descoperim frumusețile munților din Bihor, prin drumeții ghidate! (FOTO) ÎN MIJLOCUL NATURII. Turele propuse de Apuseni Experience cuprind incursiuni pe solicitantul, dar spectaculosul traseu Cheile Galbenei din Parcul Natural Apuseni, una dintre opriri fiind la Cascada Evantai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frumuseţi din "ograda" bihorenilor – şi sunt destule! – trec adesea neexplorate chiar de locuitorii judeţului.

Tocmai de aceea, un grup de pasionaţi de natură, şi totodată buni cunoscători ai munţilor Apuseni, organizează drumeţii în locuri pitoreşti, cu cascade, peşteri, stânci, cătune şi poveşti, deschizându-le celor care pornesc la drum o lume fascinantă...

Pentru frumuseţe

Apuseni Experience este un operator de turism local, care continuă un proiect lansat în urmă cu două decenii de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, având ca scop punerea în valoare a comorilor naturale din Munţii Apuseni.

Mihai Olenici, tour leaderCum anume? Prin ieşiri în mijlocul lor, alături de turişti din Bihor, din ţară şi din străinătate, cu ghizi experimentaţi şi buni cunoscători ai locurilor. Paleta de activităţi pe care Apuseni Experience o oferă este largă, de la turism de aventură, cu urcări pe trasee de via ferrata şi ture de cicloturism, la trasee de iarnă, parcurse cu rachete speciale în picioare. "Lucrăm cu grupuri mici, de 10-12 persoane, nu facem turism de masă. Facem un turism curat, frumos, de bun-simţ", spune Mihai Olenici (foto), tour leader.

Cum ghizii ştiu că toamna Apusenii au o splendoare de neratat, în această perioadă organizează ieşiri de o zi sau de două zile, ce conţin în principal drumeţii prin zone bogate în frumuseţi naturale. "De anul trecut, în contextul pandemiei, lucrăm mai mult cu turişti de pe piaţa locală. A fost o surpriză plăcută să vedem că turiştii români, mai ales cei din Oradea, sunt interesaţi să descopere frumuseţile Apusenilor, care sunt aici, în ograda lor", povesteşte Mihai.

La plăcinte, înainte

Drumeţiile ghidate, pe trasee considerate uşoare sau de dificultate medie, sunt numai bune pentru turiştii neexperimentaţi, care altfel poate n-ar şti ce trasee să aleagă, cum să se echipeze pentru ele, cum să le parcurgă în siguranţă şi, mai ales, n-ar afla poveştile din spatele frumuseţilor pe care le întâlnesc pe drum.

Adesea, ghizii îi duc să cunoască şi localnici din zonele pitoreşti ale Apusenilor, care îi omenesc cu câte o gustare. "În Valea Arieşului (n.r. - jud. Alba), unde sunt cătune risipite, vezi oamenii în viaţa lor obişnuită, cu ritmul lor. Este de ajuns să te pui în iarbă să te uiţi la ei. Ne-am împrietenit şi cu localnicii, cu care colaborăm. Face tanti Marcela nişte plăcinte: o piedică în calea uitării!", râde ghidul.

Peştera cu ferestre

După ce sâmbăta trecută a avut loc o ieşire de o zi în Pădurea Craiului, mai precis în zona Roşia, care a cuprins şi o tură de via ferrata pe cel mai nou traseu din Bihor, Cheile Cuţilor, în acest weekend (23-24 octombrie), Apuseni Experience programează o tură de două zile, deci cu cazare, în zona Padiş.

Cei care se încumetă vor ajunge la Cetatea Rădesei, o peşteră cu două intrări, străbătută de un pârâu subteran, spectaculoasă prin "ferestrele" din tavan, care permit luminii să pătrundă înăuntru, dar şi pe Vârful Buteasa (1.792 m), o zonă descrisă drept o grădină botanică în vârf de munte. Costul unei asemenea experienţe este de 385 lei pe persoană şi include, pe lângă drumeţii, transportul din Oradea, plus cazare cu demipensiune.

"În Padiş, în general, peisajele carstice sunt absolut impresionante. De multe ori gândim turele astfel încât să urmăm cursul unei ape care de-a lungul vremii a modelat peisajul natural", explică Mihai, adăugând că temerarii primesc din timp informaţii despre cum trebuie să vină echipaţi pentru trasee.

În Ţara Moţilor

Pentru ultimul weekend al lunii (30-31 octombrie), tot cu plecare din Oradea, echipa Apuseni Experience programează o ieşire în Ţara Moţilor, pe Valea Arieşului, între obiectivele pe care drumeţii le vor vedea numărându-se gheţarul Scărişoara, cătunul Pătrăhăiţeşti, cătunul Casa de Piatră şi gheţarul Vârtop, preţul excursiei pornind de la 365 lei pe persoană.

Ieşirile în mijlocul Apusenilor vor continua şi în noiembrie. "Mergem pe bocanci cât putem. Apoi trecem pe rachete de zăpadă...", spune Mihai Olenici, explicând că multe zone turistice pot fi văzute, în drumeţii, şi iarna. "Peisajele sunt complet schimbate", adaugă el. "Îmbrăcate" într-o frumuseţe ce merită admirată...   

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON