URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 12:05

La mulți ani, SMURD Bihor! La 30 de ani de existență, serviciul de salvare își prezintă dotările în Piața Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SMURD Bihor împlinește, pe 12 octombrie, 30 de ani de existență - fiind al doilea asemenea serviciu înființat în România după cel din Târgu Mureș - și sărbătorește alături de bihoreni.

Miercuri, în Piața Unirii din Oradea, echipajele serviciului de urgență își prezintă dotările, inclusiv cele mai noi achiziții: o autospecială folosită ca punct de comandă mobil, un echipament modern de detecție a substanțelor chimice și o dronă foarte performantă.

De asemenea, începând cu ora 14.30, urgentiștii vor face și demonstrații de intervenții, în piața din centrul municipiului, simulând inclusiv intervenția la un accident rutier.

Senzor militar și dronă performantă

Potrivit generalului de brigadă Sorin Caba, șeful ISU Crișana, punctul de comandă mobilă își va dovedi utilitatea în situația intervențiilor de lungă durată, când, din această autospecială dotată cu sistem de comunicare prin satelit, se vor putea coordona intervențiile din teren.

„Este un punct de comandă care va avea facilități și comunicare la distanță din orice zonă a județului. Este un echipaj independent, care va putea să asigure nu doar interoperabilitatea cu punctul de comandă fix de la nivelul unității ISU, ci și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la nevoie”, a declarat Caba, miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, punctul de comandă mobil va putea fi folosit la intervenții de durată, cum sunt cele la inundații, cutremure sau incendii de vegetație. Autospeciala a fost cumpărată de IGSU, în cadrul unui proiect european.

SMURD Bihor a mai primit și o autospecială dotată cu un senzor performant, care detectează substanțele chimice. „În România, senzorul este doar în dotarea Ministerului Apărării Naționale, în câteva unități de ale lor. Pe partea civilă este primul”, a explicat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD, în aceeași conferință de presă.

Acest echipament va fi eficient în cazul unor accidente sau incidente care implică substanțe chimice periculoase, pentru că va ajuta la identificarea lor rapidă, iar, știind cu ce au de a face, salvatorii vor ști și cum să acționeze.

O altă dotare nouă prezentată miercuri este o dronă performantă, care poate zbura la 50 de kilometri distanță de operator. Potrivit dr. Borcea, aparatul are camere cu vedere de noapte și prin infraroșu, care ajută la detectarea persoanelor de la mare distanță. „Identifică de la câțiva kilometri o țigară aprinsă. Va ajuta la căutarea persoanelor care au o căldură a corpului mai mare decât căldura mediului în care dispar”, a explicat medicul urgentist (foto jos).

Lecții pentru străini

Pe de altă parte, SMURD Bihor se poate mândri cu faptul că are primul centru de training în oxigenarea trans-membranară prin circulație extracorporală (ECMO). Cu un aparat special, medicii urgentiști bihoreni reușesc să oxigeneze sângele pacienților în afara corpului acestora, o soluție eficientă pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii severe.

Dr. Borcea a anunțat că, de săptămâna trecută, centrul de training care există la Oradea pentru predarea acestei tehnici a devenit unul internațional, unde vor fi pregătiți medici din Serbia, Muntenegru, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia și, evident, România.

Trainerii sunt lectori din Germania, dar și medici orădeni, anume pregătiți la Praga. „Din ianuarie vom începe aceste cursuri internaționale”, a declarat șeful UPU-SMURD.

Dorință de evoluție

Înființat în anul 1993, când a început să intervină în situații de urgență cu cinci medici și cinci asistenți, serviciul SMURD Bihor are acum 70 de medici și asistenți și circa 400 de paramedici. În cei 30 de ani, echipajele au avut peste 141.400 de misiuni, iar în anul 2023, până acum, SMURD Bihor a desfășurat 8.259 de intervenții, în medie 30 pe zi.

„Sunt 30 de ani de evoluție. Astăzi avem 10 echipaje de paramedici, avem echipaje medicale, avem resurse de prim ajutor extinse pentru evenimente cu victime multiple, avem autospeciale de descarcerare, avem diverse echipamente foarte moderne. Acești 30 de ani au însemnat o evoluție nu doar pe partea operativă, ci și o continuă pregătire”, a mai spus dr. Borcea, amintind că SMURD are și un centru de pregătire la Sântion, unde până acum s-au format peste 1.900 de paramedici din aproape toată țara.


În Piața Unirii, curioșii pot vedea și echipamentele pe care SMURD Bihor le-a folosit la înființare: tehnică apărută în URSS, în anii '60

Întrebat ce își dorește echipa SMURD Bihor, de ziua ei, coordonatorul serviciului a spus că vrea să evolueze. „Tot ce vedeți în spatele nostru reprezintă dotarea, sunt cumpărături, obiecte. Noi ne dorim ca aceste obiecte să fie folosite într-un mod tot mai profesionist și de asta în ultimii ani am investit foarte mult timp și eforturi în dezvoltarea părții de cunoștințe, abilități, și asta ne dorim să putem face în continuare. Să învățăm nu numai să folosim aceste echipamente, dar să și putem ajuta la nivelurile moderne pe care lumea medicală ni le impune sau ni le poate oferi”, a declarat Hadrian Borcea.

Totodată, șeful ISU Crișana, Sorin Caba, a precizat că își dorește ca, pentru mai buna gestionare a situațiilor de urgență, Bihorul să aibă un dispecerat integrat, unde să lucreze împreună nu doar medicii și pompierii, cum se întâmplă acum, ci și polițiști și jandarmi. „Este un proiect pe care l-am început cu domnul doctor (n.r. Borcea) de câțiva ani de zile și pentru care Primăria și-a anunțat susținerea. Sperăm în scurt timp să vedem repere relevante ale acestui proiect”, a declarat Caba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON