URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2020, 10:16

O şansă în plus pentru bolnavii de Covid-19: Medicii SMURD Bihor folosesc un aparat care oxigenează sângele extracorporal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid-19 i-a provocat şi pe medicii urgentişti bihoreni să caute noi modalităţi pentru a-i salva pe pacienţii care nu mai pot să respire.

Cu ajutorul unui aparat cumpărat în urmă cu un an, echipajele SMURD Bihor reuşesc să oxigeneze sângele pacienţilor în afara corpului acestora.

Cumpărat pentru gripă, folosit la Covid

"Pentru pacientul în stare critică, cu afecţiuni respiratorii severe, care nu mai reuşeşte să respire, avem un aparat care extrage sângele din corp şi asigură oxigenarea în afara corpului uman. Se numeşte oxigenare prin circulaţie extracorporală", a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.

Acest aparat a fost achiziţionat în urmă cu un an, intenţia urgentiştilor fiind să-l folosească pentru pacienţii cu gripă, dar s-a dovedit util în pandemia de Covid-19. "În luna octombrie, anul trecut, am cumpărat aparatul, pentru că ne pregăteam pentru impactul gripei, după ce am avut 16 tineri în stare gravă din cauza gripei. În noiembrie 2019, prima echipă de cinci persoane a mers în Praga la instruire, în decembrie a doua echipă, iar apoi a început pandemia şi nu s-au mai putut pregăti în afara graniţelor. Aşa că s-a creat un sistem de pregătire aici. Acum avem 14 medici urgentişti şi ATI-işti formaţi şi tot atâţi asistenţi", a precizat medicul.

Programul este coordonat de medicul Beres Zsolt, care a fost lăudat, luni, la şedinţa festivă ocazionată de aniversarea SMURD Bihor, pentru această iniţiativă.

Potrivit şefului UPU-SMURD, până acum cinci pacienţi bihoreni bolnavi de Covid-19 au beneficiat de tratamentul de oxigenare extracorporală. "În cazul unora s-a reuşit salvarea, în cazul altora nu. Este clar că şi noi mai trebuie să muncim, dar este un început", a declarat Borcea.

Sprijin în alte judeţe

Vestea bună pentru bihoreni este că virusul pandemic nu a decimat personalul din serviciul de urgenţă. Şeful UPU-SMURD Bihor a declarat că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul cadrelor medicale urgentiste a fost redus.  

"Am avut îmbolnăviri, din păcate, în special la întoarcerea din concediu, când am avut un număr destul de mare de brancardieri şi infirmiere, 12. Din rândul personalului medical, am avut un medic rezident şi trei asistenţi", a explicat medicul.

Întrebat cât de obosiţi sunt urgentiştii bihoreni, doctorul a precizat că, spre deosebire de alte judeţe, situaţia este mai bună. "Activitatea de urgenţă s-a schimbat din cauza pandemiei, oboseala derivă din adaptarea la acest mod nou de a-şi desfăşura activitatea. Totuşi, încă putem da concedii, în condiţiile în care sprijinim şi judeţele Satu Mare şi Sălaj, care au avut mari probleme de personal. Am trimis cinci medici la Satu Mare şi trei la Zalău", a spus Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON