URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2022, 13:58

La mulţi ani, România! În Oradea s-a sărbătorit cu cântece patriotice și s-a stat la coadă pentru fasole cu ciolan (FOTO/VIDEO)

Oameni de toate vârstele s-au adunat, joi, în Piaţa Unirii din Oradea, la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României. Mulţi dintre ei s-au aşezat încă din timpul manifestării la că lângă biserica Sfântul Ladislau, unde militarii orădeni urmau să împartă 2.700 de porţii de fasole cu ciolan.

"Poporul român a rezistat"

Evenimentul, desfăşurat în zona statuii Regelui Ferdinand, a început la ora 11, când în Piaţă erau deja circa 500 de persoane. Numărul acestora a crescut însă treptat, ajungând la circa 1.500, pe parcursul ceremonialului. 

După primirea oficialităţilor şi salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec, şi discursuri ale oficialităţilor.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Prefectul Dumitru Ţiplea a citit audienţei mesajul premierului Nicolae Ciucă, care a amintit că, odată cu făurirea Marii Unirii din 1 Decembrie 1918, poporul român şi-a câştigat şi dreptul la autodeterminare.

"Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voinţă, când poporul şi elitele sale au avut împreună un obiectiv naţional major. Poporul, teritoriul şi suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat şi s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii şi-au apărat teritoriul şi suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat şi de încredere al NATO şi de parteneriate strategice cu alte state care împărtăşesc valorile democraţiei şi statului de drept", a citit Ţiplea.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Oradea, rol important în unire

La rândul său, istoricul şi profesorul universitar Sorin Şipoş a evocat momentul în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918. În esenţă, el a arătat că şi atunci vremurile erau complicate, vremuri "în care Europa Centrală explodase pur şi simplu", teritoriul continentului s-a reconfigurat, iar "spaţiul românesc a intrat din plin în această turbină de la finalul primului Război Mondial".

"Românii au avut forţa de a participa la reconstruirea, într-o manieră democratică, onestă, profesionistă şi naţională, a acestei lumi. Contextul internaţional a fost unul favorabil la acea vreme. Românii şi-au asumat atunci să fie în marea naţiune europeană a vremii, să susţină marile valori ale civilizaţiei europene respectând în acelaşi timp drepturile minorităţilor confesionale şi etnice. Unirea de la 1918 este un proces istoric lung, la care generaţie după generaţie şi-au adus aportul. Tocmai de aceea, pentru toţi românii, anul 1918 rămâne ca un an de referinţă în istoria glorioasă a românilor. Un moment la care trebuie să contemplăm în aceste momente", a spus universitarul.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Festivitatea a cuprins și cântece patriotice, precum "Treceţi, batalioane române, Carpaţii", interpretate de Corala Preoțească a Protopopiatului Ortodox Român din Oradea. 

Recitalul a fost apreciat de orădeni, în special de cei mai mici dintre participanţi, care au fluturat steguleţe tricolore. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

"Am fost (n.r. - la festivităţile din centrul Oradiei) şi în anii de dinainte de pandemie, atunci ţin minte că a fost şi paradă militară. Dar mie îmi place şi aşa evenimentul...", i-a spus reporterului BIHOREANULUI orădeanca Iulia Pogana.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane. Între alţii, au depus coroane la statuia Regelui Ferdinand reprezentanţi ai principalelor instituţii precum Primăria Oradea, Prefectura Bihor, Consiliul Judeţean, Garnizoana Oradea, dar şi ai partidelor politice PNL, PSD, UDMR şi USR, respectiv deputaţi şi senatori de Bihor.

Fără Bolojan

Printre oficialităţile prezente s-au numărat primarul Oradiei, Florin Birta (care după încheierea festivităţii s-a dus să-i salute şi să dea mâna cu orădenii prezenţi în Piaţa Unirii), vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Călin Gal şi Mircea Mălan, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, preşedintele USR Bihor şi totodată deputat Silviu Dehelean şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea. De asemenea, au asistat la ceremonie subprefecţii Emilian Pavel şi Botházy Nándor. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Liderii UDMR Bihor au lipsit, la fel ca-n alţi ani, de la festivităţi. Marele absent a fost însă preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi fostul primar al oraşului, Ilie Bolojan.

La fel ca anul trecut, festivitatea din Piaţa Unirii s-a încheiat fără o paradă militară care să includă și tehnică de luptă. În schimb, orădenii s-au bucurat de o defilare, pe muzică de fanfară, a detaşamentelor de militari din armele Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne. 

Printre cei care au asistat la eveniment s-au numărat şi studenţi basarabeni, care au desfăşurat pe un banner alb mesajul unionist "România n-a avut graniţă la Prut". 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

La fasole cu ciolan

Încă din timpul discursurilor, câteva zeci de persoane au început să formeze o coadă lângă biserica Sfântului Ladislau din faţa Primăriei Oradea, unde fusese amenajat un punct de distribuţie gratuită a mai multor porţii de fasole cu ciolan.

La finalul festivităţilor, coada s-a mărit şi s-a întins pe câteva sute de metri, de lângă Primăria Oradea până spre mijlocului Pieţei Unirii, în zona casei ZU. Totuşi, oamenii au aşteptat civilizaţi la coadă, autorităţile amenajând de altfel un culoar cu garduri metalice. "Anii trecuţi erau două puncte de distribuţie şi mergea mai repede. Oamenii sunt liniştiţi, civilizaţi, dar se înaintează greu", a spus Maria Achim, care locuiește în Arad, dar care vine în fiecare an la manifestările de Ziua Naţională din Oradea.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

"Ca şi în anii de dinainte de pandemie, am pregătit 2.700 de porţii de mâncare gătită la cazan de bucătarii noştri. Pentru a ne asigura că ajunge la toată lumea, Primăria a anunţat deja de câteva zile că vor putea fi luate doar 3 porţii pe persoană", a spus un militar care împărţea porțiile.

În centrul oraşului au fost puse şi câteva mese, însă cei mai mulţi au preferat să îşi ducă fasolea cu ciolan acasă.

Românii sărbătoresc, joi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, stabilită astfel fiindcă pe 1 Decembrie 1918 s-a hotărât, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Sandu drop nebunul
Care e problema ta drop? Vad ca ma pomenesti, eu nu am comentat nimic. Tot asa nebun esti si aici ca pe bihon. Daca am criticat pasajul Tudor cu Onesti vad ca tot ma pomenesti de atunci. Tu esti nebun
Postat 03 Decembrie 2022, 05:42 de Petre93
Important e sa nu suspendam smecherii care incaleca aceasta tara
https://romania.europalibera.org/a/intermediarii-care-vand-energia-produs%C4%83-de-hidroelectrica/32155153.html
Postat 02 Decembrie 2022, 16:55 de excalibur
adi13-bolnăvel
Eu nu am înjurat, ți se pare. În schimb vad cum înjuri aici și pe Bihon
Postat 02 Decembrie 2022, 16:43 de Sandu2100
sandu
sandu, tu ai deschis comentariile injurndu-ne, tu ai inceput cu ironiile tale de doi bani. Apoi ne iei ca nu putem sa uram La multi ani! de ce nu ai spus tuu La multi ani in locul comentariului cu care ai inceput scandalul. la fel ca Bolojan va credeti superiori, nu vreti compania oamenilor, sunteti niste singurati plini de ura. Numai rau stiti sa faceti, numai betonul va incalzeste, asa e si inima voastra de piatra. Incapabili sa aveti relatii normale cu oamenii. Niste frustrati incapabili sa traiasca printre oameni.
Postat 02 Decembrie 2022, 13:07 de adi13
avertisment
Dacă nu încetați această răfuială personală, vă suspendăm dreptul de a posta comentarii. Spațiul acesta e creat pentru a dezbate știrile, nu pentru invective și înjurături.
Postat 02 Decembrie 2022, 13:10 de Moderator
minunat !
Bravo Lorikam, ai facut poze super!
Postat 02 Decembrie 2022, 11:47 de BH22LEX
CT
Nu e un criteri, e o datorie a ta, de criticat sunteți buni dar nici acolo, după cum se vede voi va bateți joc de țară. @Silver_Cat nu sunt CU AUR, tu esti cu ei și cu protestele ca nu poți respira.
Postat 02 Decembrie 2022, 09:55 de Sandu2100
Aaa, serios?
Adica asta e un criteriu, daca il criticam pe Bolojan (in mintea ta orice critica e adresata lui Bolojan), trebuie sa slavim tarisoara? Ce legatura are una cu alta? Ne face asta mai romani? Ne mai spala de “pacate”? In fata cui? In fata ta? Cine esti tu? Tot cu placa asta esti, ti-am mai spus sa canti la alta masa. Dezvolti obsesii pentru personaje fictive, virtuale, devii paranoic, simti nevoia de conflict cu personaje imaginare. Gaseste-ti o menire, alta decat altii...! Asta e ultima oara cand iti raspund, si de fiecare data cand ma mai agasezi, iti voi critica si mai abitir idolul (doar sa-ti creez neplacere). Slava Domnului, am cu ce! Nu toti suntem lipiti de bucile lui…
Postat 02 Decembrie 2022, 06:18 de User anonimizat
KP aka mama Omida aka CrisDumi, adi13, Petre93, Maikeltroll, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, CT Silver_Cat, K62i, Pinonel, Platona Adrian
Toată ziua comentați ca vă FTE Bolojan cu taxe mari, lucrări neterminate, prost facute ETC. Nu aveți curajul sa spuneți " LA MULȚI ANI ROMÂNIA " ,... atât nu puteți face.
Postat 01 Decembrie 2022, 20:46 de Sandu2100
avertisment
Dacă nu încetați această răfuială personală, vă suspendăm dreptul de a posta comentarii. Spațiul acesta e creat pentru a dezbate știrile, nu pentru invective și înjurături.
Postat 02 Decembrie 2022, 13:13 de Moderator
Grupul PZD BH
Mamă ce foame au în glandă PZD-iștii BH, dar câți sunt în așteptarea preluării puterii și a controlului asupra banilor publici????!!! Dumnezeu să ferească Bihorul de foamea acestora.Amin.
Postat 01 Decembrie 2022, 19:48 de Boss1
Silver_Cat
Dacă aveai in IQ peste 50, înțelegeai ca probabil Bolojan lucrează și nu e interesat de alte activități. Tu totuși crezi ca nu crezi, încearcă in China la proteste anti Covid
Postat 01 Decembrie 2022, 19:28 de Sandu2100
Sanda limba maronie
Dupa mintea ta , sarbatoarea de 1 Decembrie este echivalenta cu taiatul panglicii ? Da, fix azi a lucrat pentru cetateni :)) Eu totusi cred ca a fost vorba despre nesimtire pura si marsavie ordinara ! Rusine taranoiului de birtin !!!
Postat 01 Decembrie 2022, 17:34 de Silver_Cat
Silver_Cat
După cum ai văzut la Bolojan nu-i place tăiatul de panglicii, toată ziua pe la TV, sau la parade, omul lucrează pt cetățenii care plătesc taxe, nu-l interesează imaginea.
Postat 01 Decembrie 2022, 16:51 de Sandu2100
Nesimtirea birtineza
Din nou, s-a vazut cat pret pune bolovanul pe sarbatoarea nationala si pe oradeni. Rusine bah, taranoiule !!!
Postat 01 Decembrie 2022, 15:35 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON