URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2020, 08:41

La loc comanda! De ce a ajuns Spitalul Municipal din Oradea din nou spital Covid

La loc comanda! De ce a ajuns Spitalul Municipal din Oradea din nou spital Covid DE LA CAPĂT. În ziua de 1 iulie, când Spitalul Municipal (foto) era redeschis pacienţilor cronici, în Bihor nu fusese descoperit niciun nou caz Covid, iar numărul total al îmbolnăvirilor ajunsese la 672. Pe 1 august, când a reînceput evacuarea bolnavilor cronici către spitalele-suport din oraş, numărul cazurilor noi a urcat la nivel record, de 52 noi îmbolnăviri, iar bilanţul total la 972 cazuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimeni nu poate spune când vine "valul doi" al pandemiei, dar la noi încă nu s-a încheiat nici primul. Din 15 mai, data ieşirii din starea de urgenţă, când la nivel naţional erau 16.437 îmbolnăviri şi 1.070 decese, pe 1 august s-a ajuns la 52.111 îmbolnăviri şi 2.379 decese.

Criza sanitară nu s-a calmat nici în judeţul Bihor, astfel încât autorităţile s-au văzut nevoite să să ia noi măsuri pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi. Cea mai drastică este reînchiderea Spitalului Municipal din Oradea pentru bolnavii cronici şi retransformarea lui în unitate exclusiv anti-Covid, cum fusese de la mijlocul lunii martie până la 1 iulie.

Libertate cu Covid

Decizia 458/25 iunie 2020 a CCR, potrivit căreia internarea, plasarea în carantină şi izolarea la domiciliu a persoanelor cu SARS-CoV-2 erau neconstituţionale în absenţa unei legi, iar apoi vidul legislativ, ce a urmat până la apariţia Legii 136/18 iulie 2020, au făcut ca, în aproape trei săptămâni, peste o mie de români confirmaţi cu coronavirus să aibă libertatea de a se deplasa oriunde, cu riscul contaminării altora, în condiţiile în care tot mai mulţi refuzau să mai poarte mască de protecţie şi să respecte o distanţă sigură faţă de cei din jur. Consecinţa? Răspândirea îmbolnăvirilor, fenomen resimţit şi în judeţul Bihor.

Pe 1 iulie, când Spitalul Municipal din Oradea era redeschis pentru pacienţii cronici, unitatea avea doar 14 pacienţi cu Covid internaţi, în cele două secţii de Boli Infecţioase revenite în strada Republicii. Aplicarea noii legi privind internarea obligatorie a persoanelor simptomatice (pentru minimum 48 de ore, cu posibilitatea "eliberării" după acest interval de timp), dar şi răspândirea contaminărilor, ca urmare a călătoriilor şi reluării unor activităţi anterior restricţionate, au făcut ca pe 1 august numărul pacienţilor internaţi să crească la 208.

Bolnavi peste tot

În Bihor, numărul îmbolnăvirilor a explodat săptămâna trecută, după mai multe săptămâni în care au fost depistate inclusiv cadre medico-sanitare revenite din concediile de odihnă petrecute atât în ţară, cât şi în străinătate.

Duminică, 26 iulie, în judeţ erau raportate 6 noi îmbolnăviri şi un bilanţ de 786 cazuri confirmate de la începutul pandemiei, pentru ca sâmbătă, 1 august, să fie 52 de noi îmbolnăviri şi bilanţul să crească la 972. Altfel spus, în doar şase zile au fost depistaţi încă 186 bihoreni cu coronavirus, mai mulţi decât în săptămânile de foc din martie, aprilie şi mai.

Ca provenienţă geografică, aceştia sunt din toate zonele judeţului: Oradea, Oşorhei, Ineu, Nojorid, Sântandrei, Sânmartin, Borod, Avram Iancu, Şuncuiuş, Salonta, Tulca, Ciumeghiu, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Mădăras, Viişoara, Auşeu, Tileagd, Bratca, Budureasa, Beiuş, Uileacu de Beiuş, Sârbi, Drăgeşti, Aleşd, Gepiu, Cefa, Dobreşti, Curăţele, Răbăgani, Pocola, Drăgăneşti, Cociuba Mare, Pietroasa, Copăcel, Vaşcău, Drăgăneşti, Cetariu, Sălard, Aştileu, Ţeţchea, Cărpinet, Tărcaia, Criştioru de Jos, Finiş, Pomezeu, Câmpani, Girişu de Criş, Tămăşeu, Derna, Diosig, Lăzăreni, Lazuri de Beiuş, Căbeşti, Lunca.

E nevoie de paturi

O parte din ei speriaţi, o altă parte pentru că erau simptomatici, tot mai mulţi bihoreni diagnosticaţi au acceptat spitalizarea, chiar dacă asimptomaticii puteau rămâne izolaţi la domiciliu. Normal, secţiile de Infecţioase au înregistrat un grad de ocupare tot mai mare: duminică, 26 iulie, aveau 69 de pacienţi cu Covid, pe când sâmbătă, 1 august, s-a ajuns deja la 208.

Pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi, încă de luni, 27 iulie, capacitatea anti-Covid a Municipalului a fost extinsă: pe lângă cele 80 de paturi ale secţiilor de Infecţioase din strada Republicii, au fost alocate cazurilor Corona şi secţia de Pneumologie-TBC din strada Izvorului, cu 120 locuri.

Insuficient, însă, având în vedere scenariile la care epidemiologii se aşteptau şi care, de altfel, s-au şi adeverit. "Fiecare persoană cu Covid, testată sau nu, nespitalizată sau internată după ce a fost în contact cu alte persoane, a putut îmbolnăvi alte 2-3 persoane", au explicat BIHOREANULUI surse medicale.

La stânga-mprejur

Ca atare, încă de la începutul săptămânii, autorităţile au căutat soluţii. Pentru ca Municipalul să rămână deschis pacienţilor cronici, joia trecută, la propunerea Primăriei Oradea şi Prefecturii Bihor, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a semnat un ordin pentru ca Spitalul Avram Iancu al MAI (fostul Spital Militar) să devină de la 31 iulie unitate exclusiv anti-Covid, cu cele 164 de paturi.

Gheorghe Carp, managerul spitalelor din BihorEvoluţia îmbolnăvirilor şi prognosticul privind noile cazuri ce pot fi depistate în următoarele două săptămâni au făcut, însă, ca autorităţile să renunţe în numai 24 de ore la varianta aceasta şi să ia cea mai radicală decizie, de retransformare a întregului Spital Municipal, cu toate cele 450 paturi, în unitate exclusiv anti-Covid, pacienţii cronici începând să fie mutaţi, din nou, la spitalele-suport (Judeţean, CFR şi Militar).

În plus, printr-un nou ordin al prefectului Dumitru Ţiplea, dr. Gheorghe Carp (foto), managerul Spitalului Judeţean, a fost numit din nou coordonator al spitalelor din Bihor cu subordonare locală, în speranţa că, la fel cum a făcut în toiul pandemiei, va reuşi să reia controlul asupra crizei care, iată, e departe de a se fi încheiat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON