URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 19:15

Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO)

Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria, Viktor Orbán a plecat în Georgia. Ce a declarat președintele României în timpul vizitei la Budapesta (FOTO) sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Klaus Iohannis a efectuat miercuri o vizită în Ungaria, unde a fost primit de președinta Katalin Novák, dar nu și de premierul Viktor Orbán care nu s-a aflat în țară, căci plecase în Georgia pentru a participa la prima şedinţă comună a guvernelor ungar şi georgian.

În declarațiile de după întâlnirea oficială, Iohannis a subliniat că „este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, iar Novák a spus că „reducerea tensiunilor este un interes comun”. 

Evitarea gesturilor controversate

Potrivit Digi24.ro, Klaus Iohannis s-a dus în Ungaria la invitaţia președintei Katalin Novák, aceasta fiind prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român în ultimii 14 ani. Iohannis a efectuat această vizită diplomatică la o zi după ce l-a primit la Cotroceni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, venit în România pentru prima oară de la izbucnirea războiului.

După primirea oficială, cu intonarea celor două imnuri de stat și după discuțiile cu ușile închise, președinții României și Ungaria au susținut declarații. 

Klaus Iohannis a subliniat că trebuie evitate gesturile controversate în relațiile dintre cele două țări. Amintim că în ultima perioadă au existat astfel de gesturi, unul dintre acestea fiind chiar faptul că premierul ungar Viktor Orbán a purtat, la un meci de fotbal, un fular cu harta „Ungariei Mari”, ce cuprinde și o parte din Ardeal.

„Am exprimat disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale şi de a oferi şi mai multă substanţă parteneriatului strategic dintre ţările noastre. România urmăreşte ca acest dialog să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul tuturor cetăţenilor noştri, indiferent de originea lor etnică. România promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă. Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, a spus Klaus Iohannis în cadrul declaraţiei de presă comune. 

Iohannis: România ar putea furniza energie Ungariei

Președintele român a vorbit și despre minorități, care contribuie la crearea unor „punţi de legătură” între statul de cetăţenie şi statul înrudit, mai notează Digi24.ro.

„Trebuie să existe pe ambele părţi hotărârea de a privi viitorul relaţiilor noastre într-o perspectivă axată pe dezvoltare, cooperare, identificarea elementelor care ne unesc şi a intereselor similare, mai degrabă decât a celor care le dezbină. Am subliniat că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspundere pentru protecţia drepturilor acestora, şi statul înrudit”, a mai spus șeful statului.

Totodată, președintele României a declarat la Budapesta că țara noastră ar putea deveni un furnizor de energie pentru Ungaria, după începerea exploatării gazelor din Marea Neagră. „În acest caz, este foarte clar că România poate să devină un partener și un furnizor relevant de energie pentru Ungaria și cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă și Ungaria, și România, și toată Europa vrea să se decupleze de resursele rusești”, a afirmat Klaus Iohannis. 

sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)

Președinta Ungariei vrea reducerea tensiunilor

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat, la rându-i, că pentru ambele ţări este importantă situaţia minorităţilor naţionale și reducerea tensiunilor dintre români și maghiari, precizând că cei doi șefi de stat sunt „convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”. 

Katalin Novák a mai spus, potrivit Digi24.ro: „Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii, pentru ca ei să poată să rămână şi să se poată dezvolta pe teritoriul României”. 

sursa foto: Klaus Iohannis / X (Twitter)

Aceasta a precizat, de asemenea, că discuţiile au vizat şi aderarea la Schengen a României şi preşedinţia Ungariei care urmează anul viitor, dar şi despre problemele de transport şi energetice. „Legat de războiul din Ucraina, poziţia României şi Ungariei a fost aceeaşi de la bun început, condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi încercăm să susţinem şi să ajutăm Ucraina în apărarea pe care o desfăşoară împotriva Rusiei. Deci, poziţia Ungariei nu s-a schimbat, acordăm toate ajutoarele umanitare pentru cei care se refugiază din Ucraina şi suntem parteneri în acele hotărâri care se iau în comun”, a mai declarat preşedinta Ungariei.

Orbán a plecat

Pe de altă parte Katalin Novák a publicat pe contul oficial de Facebook câteva fotografii de la vizita lui Klaus Iohannis, cu mesajul: „Președintele României în Ungaria. Vecinii trebuie să vorbească regulat”. 

Unele surse politice citate de Digi24.ro arată că premierul Viktor Orbán a plecat din Ungaria în Georgia pe perioada vizitei lui Klaus Iohannis, deși România ar fi solicitat o întâlnire între șeful statului român și premierul maghiar.

Aceleași surse opinează că Orbán ar fi vrut să evite o discuție cu Iohannis despre acțiunile sale pe teritoriul României, discursurile provocatoare de la Tușnad, aderarea la valorile europene sau sprijinul pentru Ucraina. 

Viktor Orbán s-a dus în Georgia pentru a participa la prima ședință comună a guvernelor din Ungaria și Georgia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Clampăú'
A luat-o, mai mult sau mai putin official si totodată si noi.
Postat 12 Octombrie 2023, 14:06 de Maikeltroll
Johannis, in relatia cu ungurii ai nevoie de cojones!
Il veti pe pramatia aia de orban viktor? Are un metru si jumatate dar e cu un cap peste tine! Daca aveai cojones prima data cand a intrat in Romania fara invitatie oficiala si pus pe scandal ii dadeai un sut in dos sa zboare de unde a venit (muuult spre Est!) si-l declarai persona non grata pe teritoriul Romaniei.La fel si cu muierea, exceptie sutul in cur_te, ei ii dadeai o palma peste buci.
Postat 12 Octombrie 2023, 10:51 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON