URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2023, 12:01

Justiția, Europa și tâlhăria

Justiția, Europa și tâlhăria Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 24 iulie 2023, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat o hotărâre foarte mediatizată, prin care a stabilit, în esenţă, că în cazurile de fraudă la bugetul Uniunii Europene judecătorii români trebuie să ignore mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

CJUE ne spune că instanţele naţionale trebuie să lase neaplicate deciziile ÎCCJ şi CCR "în măsura în care aceste decizii au efectul de a conduce la prescrierea răspunderii penale într-un număr mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii şi, prin urmare, (...) de a crea un risc sistemic de impunitate pentru astfel de infracţiuni".

În cele ce urmează, voi încerca să analizez efectele practice ale acestei hotărâri, prin raportare la principii elementare de drept şi de morală, din perspectiva unui judecător care trebuie să aplice hotărârea.

În cazul în care ar exista pe rol o cauză în care s-ar fi împlinit termenul de prescripţie, judecătorul trebuie în primul rând să vadă ce infracţiune face obiectul judecăţii. Dacă e una care vizează fraudarea de fonduri europene, urmează să analizeze aplicarea Deciziei CJUE. Dacă este o infracţiune obişnuită, e obligat să aplice Deciziile CCR şi ÎCCJ. 

Ca atare, toate infracţiunile de tâlhărie, lipsire de libertate, sclavie, piraterie, şantaj, ucidere din culpă, fals, distrugere, furt, înşelăciune etc. sunt prescrise. Aceste infracţiuni şi multe altele la fel de grave se pare că nu creează risc de impunitate, din perspectiva birocraţilor judecători europeni.

Dacă, în schimb, un funcţionar dintr-o primărie din fundul ţării a "deturnat" câteva sute de euro din fonduri europene, iar vajnicilor procurori le-au trebuit mulţi ani să îl dibuiască şi să-l acuze, judecătorul nostru va avea o dilemă - situaţia acelui nenorocit de inculpat creează riscul de impunitate sistemică? Nu de alta dar, fiind de modă veche, judecătorul nostru a învăţat la timpul său că el trebuie să judece fapte şi oameni, nu să evalueze riscuri; asta e treaba aleşilor neamului şi, în general, a politicii.

Aceasta ar fi, pe scurt, situaţia provocată de "marea" hotărâre CJUE. O bătaie de joc la adresa elementarelor principii de drept şi morală. Să nu ne mai mirăm, în acest context, că justiţia se degradează în fiecare zi!

Şi, în fine, o precizare importantă: decizia nu are efecte asupra hotărârilor definitive deja pronunţate. Ca atare, pe lângă faptul că e ineptă, este şi tardivă. Dar, chiar şi aşa, se dovedeşte extrem de periculoasă cu privire la ceea ce clamăm zi de zi că ne dorim în România, şi anume un stat de drept.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Da mă fraiere, dacă erai deștept erai tu acolo, de fapt tu ești un cocalar.
Postat 03 August 2023, 22:43 de Sandu2100
Nu prea ati aprofundat subiectul... Despre coruptie, nimic?!
Frauda și CORUPTIA(!!!) reprezintă o amenințare gravă la adresa securității și intereselor financiare ale Uniunii Europene (UE).Protejarea acestor interese reprezintă o prioritate pentru instituțiile UE, atât pentru a utiliza cât mai bine banii contribuabililor, cât și pentru a combate criminalitatea organizată și terorismul, pentru care CORUPTIA oferă un teren fertil.Temeiul juridic pentru combaterea fraudei și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale UE este articolul 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), prin care UE și statele membre ale UE își asumă sarcina de a proteja bugetul UE. https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/fight_against_fraud.html?locale=ro&root_default=SUM_1_CODED%3D22
Postat 03 August 2023, 12:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON