URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
22 Octombrie 2020, 08:02

Jó reggelt, PNL! Monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară, spart la alegerile locale de liberalii lui Bolojan

Jó reggelt, PNL! Monopolul UDMR asupra bihorenilor de etnie maghiară, spart la alegerile locale de liberalii lui Bolojan MAGNETUL BOLOJAN. Chiar dacă activiştii UDMR i-au făcut de ocară, numindu-i „trădători de neam” şi speriindu-i că „vine Bolojan şi vă demolează”, maghiarii din Bihor au participat la întâlnirile electorale organizate de liberali şi au votat listele de candidaţi ale PNL, cu mulţi reprezentanţi din propria etnie. În nordul judeţului, liberalii au obţinut în plus faţă de 2016 un mandat de consilier judeţean şi 21 de consilieri locali
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei decenii la rând, chiar şi după ce pe scena politică au apărut şi alte partide maghiare, UDMR a avut aceeaşi propagandă: ungurii nu pot vota decât cu UDMR. Greşit: la alegerile locale din 27 septembrie, pretenţia că UDMR este singurul reprezentant al maghiarilor din Bihor s-a dovedit falsă.

Rezultatele înregistrate în unităţile administrativ-teritoriale din nordul judeţului, cu populaţie majoritar maghiară, arată că UDMR pierde teren, şi nu atât spre câştigul celuilalt partid etnic, PPMT, ci al PNL, care a "găzduit" pe listele sale mai mulţi reprezentanţi ai acestei minorităţi ca oricând în trecut, dar şi candidaţi de etnie română consideraţi credibili de vecinii lor maghiari.

Rezervat RMDSZ

Cu 4 ani în urmă, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, făcea un gest uluitor, transmiţând public omologului liberal, Ilie Bolojan, "să nu se ocupe de maghiari şi de UDMR", adică să nu încerce să obţină voturile bihorenilor de etnie maghiară, pentru că acestea ar aparţine, de drept, UDMR. "Eu nu mă ocup de PNL şi am pretenţia ca nici dânsul să nu se ocupe de maghiari şi de UDMR. Noi, ca UDMR, nu ne ocupăm de electoratul PNL-ului", zicea Cseke, invocând o "regulă" nescrisă ce-i lăsa monopol partidului său.

Călin Gal, coordonatorul organizaţiilor liberale din nordul judeţului.Liberalii nu au ţinut seama însă, cum era şi normal, de pretenţia liderului UDMR. "Încă din 2016, când am ratat la mustaţă majoritatea în Consiliul Judeţean şi apoi au urmat aproape 4 ani în care UDMR a fost alături de PSD şi de ALDE la guvernare atât la nivel central, cât şi la nivel judeţean, am început să ne organizăm mai bine şi să căutăm oameni de calitate, inclusiv de etnie maghiară, care să candideze pentru PNL. Noi nu avem graniţe nici etnice, nici confesionale", spune Călin Gal (foto), coordonatorul organizaţiilor liberale din nordul judeţului.

Paguba UDMR, câştigul PNL

După 4 ani, rezultatele sunt spectaculoase. În alegerile din 27 septembrie, lista PNL pentru CJ a obţinut, la nivelul întregului Bihor, 56,86% din totalul voturilor exprimate (faţă de 44,54% la scrutinul din 2016), ceea ce înseamnă un salt de la 17 la 23 de mandate, pe când lista UDMR a avut un scor de 17,21% (faţă de 18,19%), cea a PPMT menţinându-se aproximativ la fel (sub 3% şi acum, şi în 2016).

"Am făcut o analiză a voturilor din secţiile care au funcţionat în nordul judeţului. În ultimii 4 ani, PNL Bihor a avut în "zona maghiară" 76 de consilieri locali, acum avem 97, cu 21 mai mult. În 2016, în aceeaşi zonă am primit 15.000 voturi pentru CJ, anul acesta am obţinut 20.000. Am înregistrat o creştere de 25% la votul politic", spune Călin Gal. În timp ce surplusul de voturi câştigate acum în nordul judeţului a adus PNL încă un mandat de consilier judeţean faţă de 2016, zestrea UDMR Bihor a scăzut tot cu un mandat de consilier judeţean, de la 7 la 6.

"De la Oradea în sus, avem câteva UAT-uri cu populaţie preponderent românească - Abram, Boianu Mare, Suplacu de Barcău, Popeşti, Derna, Spinuş, Sârbi, Brusturi şi Balc -, dar majoritatea au populaţie preponderent maghiară: comunele Paleu, Borş, Cetariu, Sălard, Sâniob, Tăuteu, Chişlaz, Viişoara, Abrămuţ, Sălacea, Buduslău, Curtuişeni, Tarcea, Şimian, Diosig, Cherechiu, Roşiori, Tămăşeu, Biharia, plus oraşele Valea lui Mihai, Săcueni şi Marghita", spune Gal, adăugând că în întreaga zonă "scopul a fost să avem cât mai mulţi consilieri locali şi cât mai multe voturi la CJ".

Pentru asta, liberalii au avut "temă de casă" să găsească cât mai mulţi candidaţi apţi să aducă voturi, inclusiv etnici maghiari nemulţumiţi de UDMR, dar care nici n-au vrut să candideze pe listele PPMT. "Pe de o parte, noi nu deosebim oamenii după etnie, pe de alta, maghiarii sunt oameni cu gândire de dreapta, gospodari, întreprinzători, interesaţi de o bună administraţie. Mulţi au văzut în Oradea ce înseamnă administraţie eficientă. Am încercat să-i aducem pe listele noastre", spune Gal.

De la aproape nimic

În perioada 2012-2016, în cele mai multe UAT-uri cu populaţie majoritar maghiară, PNL nu avea nici măcar un singur consilier local. În altele, puţine la număr (ca de pildă la Roşiori), avea câte unul sau cel mult doi (votaţi de locuitorii satelor româneşti). În perioada 2016-2020, liberalii au progresat puţin, în prima categorie de UAT-uri reuşind să obţină câte un consilier (Valea lui Mihai, Tarcea, Cetariu, Paleu).

La scrutinul de luna trecută, însă, PNL a dat câteva "lovituri". În premieră, liberalii au câştigat un consilier local în Borş, la Cherechiu şi la Şimian (comună cu 90% locuitori de etnie maghiară, unde şi pentru funcţia de primar a existat un singur candidat, din partea UDMR). La Curtuişeni au înregistrat un salt de la 2 la 5 consilieri, iar la Cherechiu au, pentru prima oară, un consilier etnic român, chiar dacă şi aici 90% din populaţie este formată din maghiari. Un alt rezultat bun au înregistrat la Chişlaz, câştigând funcţia de primar şi "sărind" de la 4 la 5 consilieri.

Ce vor maghiarii?

La Cetariu, liberalii l-au susţinut la Primărie pe candidatul PPMT, care a şi câştigat, şi au obţinut un consilier care va fi viceprimar, din simplul motiv că acesta va face diferenţa între cei 5 consilieri ai PPMT şi tot 5 ai UDMR. Bineînţeles, majoritatea va fi făcută cu PPMT, precizează Gal.

Matyus Barnabas, consilier local PNL SăcueniÎn Săcueni, PNL a progresat de la 0 la 2 consilieri, ambii etnici maghiari: Matyus Barnabas (foto) şi Mereg Zoltan. "De 30 de ani primarii UDMR nu au făcut nimic bun în Săcueni, care nici nu arată ca un oraş. În anii ’90 a fost Holczman Barna, apoi Gyurcsik Zoltan, care în primul mandat a mişcat ceva, dar în al doilea şi-a băgat mâna în banii publici. De 12 ani este Beres Csaba, care şi-a băgat amândouă mâinile în sac", spune Matyus, explicând de ce a decis să se implice în politică.

"La început am fost la sediul UDMR din Oradea, dar deşi eram membru nici nu au vrut să discute cu mine, au zis să-i caut după alegeri. Apoi am luat legătura cu USR, dar am renunţat când mi-au zis că trebuie să dau şi bani. La un moment dat, m-a căutat un cunoscut şi m-a întrebat dacă vreau să intru în PNL. M-am gândit o săptămână şi m-am hotărât", zice Matyus. Datorită lui şi colegului său, PNL va avea acum, pentru prima oară, reprezentanţi în Consiliul Local, cu obiective care nu au nimic de-a face cu etnia. "Ce vrem noi este să nu se mai fure şi să se dezvolte oraşul, să fie create locuri de muncă. UDMR a făcut locuri de muncă, dar la Primărie, care are acum 120 de angajaţi".

Pentru dezvoltare

Papp György, consilier local Paleu, împreună cu Ilie BolojanUn scor foarte bun a scos PNL, cu candidaţi maghiari, şi la Paleu, unde liberalii aveau un singur consilier, iar acum vor avea 6 (dintre care 3 etnici maghiari), fiind cât pe ce să câştige şi funcţia de primar, pentru care l-a pus candidat pe Papp György (foto). El a pierdut la doar 66 de voturi diferenţă de reprezentantul UDMR, asta în condiţiile în care şi-au pus candidaţi de primar şi USR-PLUS, şi PSD şi Pro România, toate avantajând UDMR.

Liberalii nu fac un secret că au vrut să profite de experienţa administrativă de 16 ani a lui Papp (fost viceprimar şi primar UDMR al comunei Cetariu, între 2004-2008 primar la Paleu şi apoi consilier independent). "Am avut ca model reuşitele dlui Bolojan şi am vrut să dezvolt Paleul. Mi s-a spus că sunt trădător de neam că merg cu PNL şi că o să vină Bolojan să demoleze şi în Paleu, dar noi de 6 ani nu mai avem oficiu poştal, bem apă cu e-Coli, avem canalizare extinsă de CAO, dar pe care Primăria n-a vrut s-o preia şi s-o pună în funcţiune, nu avem centru de permanenţă medicală, şi toate astea în condiţiile în care populaţia din Paleu creşte. De drumuri nici nu mai zic. Eu am 6 nepoţi şi vreau să rămână aici, nu să plece", a explicat Papp motivul pentru care a ales PNL.

De fapt, şi el consideră, ca tot mai mulţi maghiari, că acestea şi nu altele sunt problemele comunităţilor: apa, canalizarea, locurile de muncă, asfaltul, gazul. Nicidecum poveştile despre "discriminarea etnică" cu care UDMR încearcă să sperie maghiarimea din Bihor, cu tot mai puţină credibilitate...


LA UDMR, TĂCERE
"Încă analizăm"

Cseke Attila, preşedinte UDMR BihorSolicitat să dea o interpretare scăderii electorale a partidului său în zona de nord a judeţului, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto), a afirmat că deocamdată nu este în măsură să ofere comentarii: "Suntem într-o analiză internă după aceste alegeri, care încă nu s-a încheiat".

Despre scăderea de la 7 la 6 a mandatelor de consilier judeţean, preşedintele UDMR a afirmat, totuşi, că ar avea drept cauză faptul că de data aceasta preşedintele CJ a fost ales uninominal şi au fost scoase "la concurs" doar 34 de mandate, nu 35, ca în urmă cu 4 ani.

În ce priveşte reducerea mandatelor de consilier local, Cseke a arătat că "situaţia diferă de la caz la caz, avem cazuri în care numărul de consilieri locali UDMR a crescut şi cazuri unde a scăzut". Cu toată "timiditatea" liderului UDMR, bilanţul este, însă, evident: per total, partidul său va avea mai puţini reprezentanţi locali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitări Maghiarilor care au votat Birta-Bolojan
UDMR = Maghyar PSD. Au vazut maghiarii ca UDMR joca un joc murdar, necinstit si face discrepanta între nații au văzut ca guvernul de la Budapesta împreună cu UDMR nu fac nimic pt cetățenii maghiarii, doar aloca fonduri pt buzunarele oficialilor. Dar au si vazut ca Bolojan nu face in funcție de etnie, face in funcție de necesitate
Postat 22 Octombrie 2020, 11:43 de Sandu2100
Oportunistii
UDMR -in parlament e format doar din oportunisti,profitori care sa-u aliat cu PSD,ALDE,PRO Romania si au votat legi cu pensii speciale,ordonanta.nr.13.Ungurii cu creier in cap nu sau dus la vot sau au votat cu PNL in judetul Bihor si cu USR in Timis.
Postat 22 Octombrie 2020, 10:18 de patriot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON