URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2023, 09:27

„Iubim România!”: Polonezi colecționari de Dacii vechi s-au oprit în Oradea, în aventura lor anuală prin România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de polonezi auto-declarați fani ai României au ajuns, joi seară, la Oradea, într-o călătorie pe care o fac anual în țara noastră. Din drag de România, polonezii sunt și colecționari de mașini românești, în special de Dacii vechi, iar cu prilejul acestei călătorii au pornit la drum chiar cu aceste autoturisme, fără să se lamenteze că n-au aer condiționat ori servodirecție.

„Dacia Drum Bun”

Președintele clubului, Mițhal Sowa (52 de ani), a ajuns la Oradea la volanul unei Dacia Break, veche din 1996. „Am cumpărat-o în urmă cu un an. Are mai puțin de 100.000 de km la bord și este în stare foarte bună”, a explicat Sowa (în fotografia principală) pentru BIHOREANUL, într-o română aproape perfectă. Fan convins al României, a învățat și limba, astfel că oricând ajunge aici, se înțelege fără probleme cu românii pe care îi întâlnește.

De profesie medic stomatolog în Cracovia, bărbatul a descoperit România în copilărie, când venea cu părinții pe litoralul românesc. În anul 2000, cu un grup de prieteni polonezi, a decis să revină în România, dar nu oricum, ci la volanul unei mașini Dacia 1300, pe care a cumpărat-o tot datorită pasiunii lui față de țara noastră. „De ce Dacia? Pentru că iubim România, în primul rând. Dar este și o mașină bună, mai confortabilă decât Polski Fiat sau alte mașini poloneze”, a spus bărbatul, care deține nu mai puțin de șapte Dacii vechi.

De 23 de ani, Sowa vine cel puțin o dată pe an în vacanță în România, adesea trecând și prin Oradea, iar în ultimul deceniu este însoțit în periplul său de alți polonezi amatori de Dacii.


Dacia veche a lui Sowa, înregistrată ca vehicul istoric în Polonia, a stârnit curiozitatea copiilor care se aflau joi seară în curtea Colegiului Onisifor Ghibu

În Cracovia, au și un club al lor, „Dacia Drum Bun”, care organizează călătorii spre România și unde sunt membri 40 de polonezi și 15 români stabiliți în Polonia.

Sowa recunoaște că, de când colecționează Dacii, a învățat și cum să le repare, dar spune că n-are nevoie prea des de asemenea intervenții. „Am o experiență foarte bună cu Daciile, nu se strică des. Este o mașină simplă, cu carburator și motor fără injecție, dacă este nevoie, o repar singur”, a spus el.

„Oradea este orașul meu preferat”

Vara aceasta, aventura românească a polonezilor a început pe 1 iulie, în Satu Mare, și a trecut prin Maramureș, Bistrița-Năsăud și, joi, Oradea. Aici vor rămâne până sâmbătă, când vor porni spre casele lor.

„Oradea este orașul meu preferat din România. Vin de 18 ani cu familia mea aici, în fiecare an, și vedem cum se schimbă orașul. Clădirile monument renovate sunt tot mai frumoase”, a spus și Agnieszka Zycinska (foto jos), originară din Varșovia.

Și ea este membră în clubul „Dacia Drum Bun” și a învățat limba română doar ca să poată vorbi cu românii pe care îi întâlnește în satele din țară. Lecțiile le ia în continuare la o școală privată din Polonia, singura unde se predă limba română și unde a fost cursant și Sowa.

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor. Mă interesează cultura românească, aveți un folclor foarte frumos! Mă interesează și istoria România, viața oamenilor din satele mici. Învăț limba română cu plăcere, e foarte frumoasă, melodioasă, are cuvinte spectaculoase”, a declarat femeia pentru BIHOREANUL. Pe lângă aceasta, mai învață rusa, germana și engleza. „Dar limba română este preferata mea, dragostea mea”, a mai spus ea.

Și Daciile îi plac mult, iar o călătorie de sute de kilometri într-o mașină fără aer condiționat ori fără geamuri automate nu o deranjează deloc.

Cu sprijinul consulului

Din convoiul de cinci mașini care a pornit pe 1 iulie spre România, la Oradea, în curtea Colegiului Național Onisifor Ghibu, au ajuns doar Dacia Break condusă de Sowa, un Olcit și un microbuz produs în Polonia, și el vehicul istoric. Alte două Dacii care au făcut parte din grup au pornit mai repede spre Cracovia.

Până în Bistrița, grupul a fost însoțit și de consulul onorific român de la Cracovia, Ignat Timar, dar oficialul a fost nevoit și el să își scurteze sejurul în România. A recunoscut, telefonic, pentru BIHOREANUL, că și-ar fi dorit să ajungă la Oradea, unde îl leagă nu doar o relație de rudenie cu directorul Colegiului Ghibu, Iulius Timar, ci și amintiri din copilărie.

Originar din Bistrița Năsăud, Ignat Timar a copilărit în Pietroasa, sat în care mama lui s-a recăsătorit, după ce tatăl lui a murit. Școala primară a făcut-o acolo, apoi a fost elev în Beiuș, ca în 1990 să ajungă în Polonia. „După Revoluție, au venit TIR-urile cu ajutoare umanitare în România, intrau pe la Oradea, și au ajuns și la școala noastră. Așa ne-am cunoscut cu polonezii, care ne-au invitat în Polonia, în vara anului 1990, la Cracovia”, a explicat consulul. A rămas să studieze în țara străină, unde locuiește și în prezent și unde, din 2020, este consul onorific.

În această calitate, Timar sprijină clubul „Dacia Drum Bun” în călătoriile pe care le organizează spre România, convins fiind că nu poate doar să le vorbească polonezilor despre țara sa natală, ci trebuie să le-o și arate. „Când le vorbesc de România, de Munții Apuseni, de Peștera Urșilor și de copilăria frumoasă pe care eu am avut-o, își doresc să și vadă asta”, a explicat consulul.

Iar la volanul bătrânelor Dacii, experiența românească este cât se poate de autentică...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oltcit=Olcit?
Ultima oara se numea Oltcit, dar avand in vedere ca masina se fabrica in continuare, probabil i-au schimbat denumirea in... Olcit
Postat 07 Iulie 2023, 19:27 de SorinIoan
Promovare turistica
O excursie cu Dacia in Romania, in anul 2023 este cu adevarat ceva inedit. Nu ti se intampla in fiecare zi sa mai vezi un convoi de Dacii pe sosea.
Postat 07 Iulie 2023, 17:02 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON