URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2023, 20:19

ITM Bihor: Drepturile angajaților în perioada de caniculă

ITM Bihor: Drepturile angajaților în perioada de caniculă Imagine generică, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au anunțat temperaturi caniculare pentru această perioadă, pe tot teritoriul țării, iar în acest context ITM Bihor le atrage atenția angajatorilor cu privire la obligațiile pe care le au în ce privește protecția lucrătorilor în astfel de condiții.

"Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor readuce în atenţia angajatorilor prevederile Ordonanţei nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, adică indicele temperatura-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi", arată un comunicat al ITM Bihor.

În astfel de perioade, patronii au obligaţia de a lua măsuri minime pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

Acestea includ reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi cu curenţi de aer.

Aangajatorii trebuie să le asigure salariaţilor apă în cantităţi cuprinse între 2 şi 4 litri de persoană pe schimb, echipament individual de protecţie şi acces la duşuri.

Căldură mare, lucru mai puţin

În situaţia în care temperaturile extreme persistă timp de cel puţin două zile consecutive, angajatorii care nu pot asigura condiţiile necesare, în comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor trebui să ia măsuri suplimentare.

Aceste măsuri pot include reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea muncii pe două perioade a zilei (până la ora 11:00 şi după ora 17:00) sau întreruperea colectivă a lucrului, dar cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile ferite de caniculă și în conformitate cu prevederile legale.

Totodată, angajatorii sunt obligaţi să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, pentru depistarea precoce a persoanelor care nu sunt apte pentru muncă în condiţii de caniculă sau temperaturi foarte scăzute. 

De asemenea, şefii trebuie să asigure primul ajutor şi transportul către cea mai apropiată unitate medicală a persoanelor afectate de caniculă. În măsura posibilităţilor, se recomandă transferul angajaţilor în alte locuri de muncă sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Alertă de caniculă până pe 14 iulie

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, meteorologii au avertizat, luni dimineaţă, că între 10 şi 14 iulie, toată ţara va fi vizată de un val de căldură, disconfort termic şi caniculă. 

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 şi 37 de grade şi disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În acelaşi timp, Primăria Oradea a anunţat că, începând de miercuri, vor fi deschise containere anti-caniculă în trei locuri intens circulate din Oradea pentru a fi la îndemâna celor care doresc să se răcorească, amplasate în Piaţa Cetate, Piaţa Decebal şi la Piaţa Rogerius.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON