Un liceu, o şcoală şi o grădiniţă. Municipalitatea orădeană va investi anul acesta 8 milioane euro din fonduri europene în reabilitarea termică a imobilelor ocupate de Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Şcoala Generală Dacia şi Grădiniţa cu program prelungit 20.
"Cererile de finanţare pentru cele trei instituţii de învăţământ au primit aviz favorabil. Urmează să semnăm contractul de finanţare, iar în paralel să emitem ordinul pentru realizarea proiectului tehnic. În circa două luni vom da drumul la licitaţie pentru execuţia acestor lucrări", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
Potrivit edilului, lucrările vor viza reabilitarea completă a acestor clădiri începând de la izolarea exterioară la înlocuirea completă a tâmplăriei şi reţelelor interioare. Conform proiectelor depuse la finalul lucrărilor, cele trei imobile vor trebui să îşi reducă la jumătate consumul de enegie.
Primăria a început procesul de reabilitare cu unităţile şcolare care au cele mai mari consumuri de energie având în vedere faptul că peste 70% din costul standard pe elev este cheltuit cu utilităţile.
Urmează Ciorogariu şi Eminescu...
În paralel, municipalitatea pregăteşte documentaţiile pentru reabilitarea termică a Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, care, în prima fază, deşi a trecut de faza evaluării tehnico-financiare, nu a întrunit punctajul necesar pentru a obţine finanţarea, precum şi pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Cel mai probabil, lucrările de reabilitare a colegiului vor fi scoase la licitaţie încă din primăvară, urmând ca municipalitatea să caute în paralel finanţare pentru acestea.
"Din păcate, nu a existat până acum o axă de finanţare pe care să depunem proiectul. Când au fost finanţate lucrări de reabilitare a monumentelor istorice, atât clădirea colegiului Eminescu, cât şi cea a Primăriei, nu erau eligibile pentru că aici se desfăşurau activităţi publice, iar apoi, pe axa privind reabilitarea energetică, nu au fost eligibile pentru că erau monumente istorice", a explicat Mălan.
Identificarea unei axe de finanţare a lucrărilor de la clădirea Colegiului Mihai Eminescu este cu atât mai dificilă cu cât reabilitarea imobilului este estimată la o sumă record de 5,7 milioane euro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.