Medicii orădeni nu vor mai lucra cu aparatură fabricată în mileniul trecut! Municipalitatea a implementat în parteneriat cu Universitatea Debreţin un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de 2 milioane euro pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale.
Din această sumă, 1,5 milioane euro a revenit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă care şi-a cumpărat aparatură de ultimă generaţie pentru dotarea blocului operator. Între noile achiziţii se numără o linie completă de laparoscopie, artroscopie, instrumentar chirurgical, un microscop chirurgical oftalmologic, un sistem de intubaţie dificilă cu video sau mese de operaţie cu accesorii pentru diferite specializări, lămpi scialitice, dar şi un aparat de anestezie performant, respectiv mobilier pentru sălile de operaţie.
"E importat să precizez că, având o cotă de contribuţie de 2,4%, municipalitatea a plătit în acest proiect doar 34.900 euro", a spus viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul conferinţei de presă de încheiere a proiectului desfăşurată la Hotel Nevis.
La eveniment au luat mai luat parte printre alţii, reprezentantul Universităţii Debreţin, Csaba Papp, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, şi Cristian Delcea, manager de proiect.
Printre participanţi s-au mai numărat şi medicii care vor lucra cu noile dotări în interesul pacienţilor, cum ar fi ortopedul Gheorghe Farago, neurologii Miron Clement şi Aurel Mohan, chirurgul Mircea Pop şi anestezistul Marcel Negrău.
"Dumneavoastră aţi fost cei care aţi hotărât de ce aveţi nevoie şi care sunt caracteristicile aparaturii cu care vreţi să lucraţi. De aceea vă cerem să nu vă mulţumiţi doar cu ceea ce ştiţi acum, să vă specializaţi în continuare şi să nu mai fim în situaţia să trimitem pacienţii din Oradea", şi-a îndemnat colegii, managerul Gheorghe Carp.
Noile dotări spitalului vor fi folosite efectiv începând din prima jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, municipalitatea şi Spitalul Judeţean derulează încă un proiect ambiţios, de data aceasta pe bani proprii, în valoare de 700.000 euro, care urmăreşte reabilitarea blocului operator. Cinci din cele zece săli de operaţii vor fi reabilitate din temelii, dotate cu sisteme speciale de ventilaţie cu flux de aer laminar, gaze medicale şi instalaţii electrice şi sanitare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.