URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2015, 10:55

Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 23 februarie

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2015 - 2016 începe pe 23 februarie, cu o săptămână mai târziu decât propunea iniţial Ministerul Educaţiei. Oficialii din Bucureşti au publicat luni metodologia şi calendarul de înscriere în clasa zero, prin Ordinul nr. 3.171/2015 publicat pe 9 februarie în Monitorul Oficial.

Pregătiri pentru copii şi părinţi

Potrivit metodologiei, părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2015 au obligaţia să îi înscrie în clasa pregătitoare. Copii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie - 31 decembrie 2015 şi pe care părinţii vor să îi înscrie în clasa pregătitoare trebuie să susţină Evaluarea Dezvoltării Psihosomatice. Dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, atunci pot merge la şcoală.

Calendarul prevede că începând din 16 februarie fiecare şcoală va afişa la avizier şi pe site-ul propriu programul de completare a cererilor tip de înscriere în clasa pregătitoare. De asemenea, şcolile trebuie să afişeze circumscripţiile şcolare, adică lista străzilor care sunt arondate fiecărei unităţi de învăţământ, şi numărul de clase pregătitoare alocate pentru anul şcolar următor. Toate aceste informaţii vor trebui afişate şi pe site-ul inspectoratului şcolar.

Între 18 şi 26 februarie, în fiecare şcoală se va organiza ziua porţilor deschise, pentru ca părinţii să poată vizita spaţiile destinate activităţilor claselor pregătitoare. Între 16 şi 27 februarie, în grădiniţe trebuie organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care vor fi cuprinşi în învăţământul primar în anul şcolar 2015-2016.

Pentru copiii care nu împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2015, între 17 februarie şi 11 martie se vor realiza evaluările nivelului de dezvoltare psihosomatică.

Prioritari, copiii "de circumscripţie"

Prima etapă de înscrieri propriu-zise în învăţământul primar va avea loc între 23 februarie şi 13 martie, când părinţii vor trebui să completeze online sau la şcoala unde doresc să-şi înscrie copilul cererile-tip de înscriere.

Pe 16 martie va avea loc distribuirea la şcolile de circumscripţie a elevilor pentru care părinţii au ales această opţiune, iar între 17 şi 19 martie vor fi rezolvate restul cererilor, adică vor fi admişi sau respinşi copiii înscrişi la alte şcoli decât cele de circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea elevilor de circumscripţie.

Pe 20 martie va avea loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, nu au fost admişi din lipsa de locuri şi şi-au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

În fine, între 20 şi 21 martie 2015 se vor afişa în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare va debuta pe 23 martie, când procedura trebuie afişată la şcoli şi pe site-ul inspectoratului. Între 24 martie şi 3 aprilie, părinţii vor depune cererile de înscriere la şcoli. Pe 10 aprilie se vor afişa listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare.

Ministerul Educaţiei aplică şi în acest an excepţia înscrierii direct în clasa I, în cazul copiilor de 7 ani care nu au urmat până acum clasa pregătitoare. Părinţii acestor copii vor trebui să depună cererile de înscriere la şcolile de circumscripţie între 23 februarie şi 13 martie, iar între 23 martie şi 3 aprilie la alte şcoli decât cele la care sunt arondaţi.

Documentele necesare

La înscrierea copiilor la şcoală, părinţii trebuie să ducă:

• o fotocopie a actului de identitate propriu
• actul de identitate propriu în original
• o fotocopie a certificatului de naştere al copilului
• certificatul de naştere al copilului în original
• rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului - dacă se înscrie un copil care împlineşte 6 ani după 31 august 2015
• documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor generale - dacă înscrierea nu se face la şcoala de circumscripţie
• în cazul în care părintele solicită înscrierea la alta scoală decât cea de circumscripţie, el va menţiona, prin bifarea acestei opţiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului în şcoala de circumscripţie în situaţia în care nu este admis la şcoala solicitată

Părinţii trebuie să ţină cont că aplicaţia informatică nu permite înscrierea unui copil la mai multe şcoli. În cazul în care elevul a mai fost înscris la o şcoală, dosarul nu va fi acceptat la a doua şcoală şi rămâne valabilă opţiunea deja asumată pentru prima şcoală.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Bihor, Nicolae Avram, în anul şcolar 2015-2016 în Oradea sunt propuse să se înfiinţeze 73 de clase pregătitoare, iar în Bihor alte 234.

Citeşte în galeria de documente metodologia de înscriere în învăţământul primar în anul şcolar 2015-2016!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON