URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2019, 15:21

Înghesuială la „Atelierul de suveniruri” de la Bratca: Copii şi adulţi au învăţat să picteze pe lemn şi reţete „ca la mama-n bătătură” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Turistic din Bratca s-a umplut, sâmbătă, de turişti. 20 de copii şi adulţi au răspuns invitaţiei asociaţiei GreenImpact Brătcuţa de a participa la un „Atelier de suveniruri”, în cadrul căruia au învăţat să picteze pe bucăţi de lemn dintr-un nuc bătrân, să gătească bunătăţuri pe care bătrânele satului le ştiu face, dar şi regionalisme specifice locului.

Bratca, o ecodestinaţie

Gazdele turiştilor, elevi din clasele V-XI de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca, i-au aşteptat pe aceştia în straie de sărbătoare, adică în costume tradiţionale specifice comunei lor. „Suntem încântați că am reușit să atragem turiști la noi în comunitate, să socializăm și să ne promovăm ecodestinația”, a spus Crina Bot, angajată a Centrului Turistic Bratca şi, totodată, coordonatoare a acţiunii.

Profesoara Raluca Novac, de la liceul din Bratca, le-a explicat celor prezenţi că asociaţia GreenImpact Brătcuţa, fondată pentru tineri şi comunitate, are tocmai rolul să promoveze zona ca o destinaţie de ecoturism. Tocmai de aceea, în vara anului trecut, voluntarii asociaţiei au adunat din satele comunei 19 reţete vechi, de bucate pe care femeile satului le făceau acasă. Reţetele, cuprinse într-o broşură intitulată „Bucate ca la mama-n bătătură”, au fost dezvăluite şi turiştilor care au participat sâmbătă la atelier. „Suntem un club de învăţare experimentală, în folosul comunităţii”, a explicat Novac.

În plus, turiştii au putut participa şi la două concursuri, unul de regionalisme și altul de ghicitori. Apoi, într-o prezentare bine documentată, părintele Duluș Nicolae Gabroaș le-a povestit celor prezenți despre istoria bisericii de lemn din Valea Crișului, despre tehnicile de construcție în lemn folosite de meșterii populari și despre armonia omului cu natura, „toate reprezentate ulterior în arta populară românească, dar și în cea religioasă”.

Expoziţie de fotografii vechi

Prezentă la eveniment, criticul de artă Ramona Novicov a apreciat talentul copiilor implicați în atelierul de pictură şi a subliniat importanța actului cultural în educație. Specialista i-a îndemnat pe elevii din Bratca să facă des astfel de evenimente pentru că doar „așa pot învăța unii de la alții lucruri plăcute ochiului și sufletului”. Evenimentul a continuat cu un moment artistic susținut de Maria Alexandra Secan, care a interpretat două pricesne.

Un alt moment apreciat a fost expoziția de fotografii cu imagini din Bratca de la începutul secolului trecut, pregătită de preotul paroh Radu Marian. Atractive au fost și expoziția de unelete vechi din lemn, unele folosite și acum în gospodării, dar și povestea lui Aron Mateaş, care le-a spus celor prezenți cum a învățat el de la bunicii lui să construiască casele din lemn. Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de produse locale: plăcinte și gogoși, sucuri naturale și ceaiuri calde.

Să vină turiştii!

Prezent la întâlnire, şeful Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaș a lăudat şi el iniţiativa. „Este plăcut să vezi că comunitatea locală, copii, profesorii, preoții și operatorii din turism se implică în promovarea viitoarei ecodestinații Pădurea Craiului”, a spus Iacobaş.

Totodată, Gabriel Bonaciu, reprezentant al operatorului de turism Aventura Trekking, a apreciat că un astfel de eveniment poate deveni o atracţie turistică. De altfel, a anunţat că va promova atelierul la târgul de turism de la Bucureşti, din luna februarie. „Alături de activitățile de aventură organizate de noi, atelierul este o experiență potrivită pentru familiile cu copii, dar și pentru adulți. Sunt convins că atelierele interactive de acest gen, precum și vizitarea bisericilor de lemn, brunch-urile, plimbările cu bicicleta și drumețiile pe paliuri autentice, speoturismul, raftingul și turele de via ferrata îi vor determina pe turiști să stea chiar și o săptămână în pensiunile din destinația Pădurea Craiului”, a spus Bonaciu de la Aventura Trekking.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON