Săptămâna trecută, Guvernul Kenyei a decis să interzică pungile de plastic, care nu vor mai putea fi folosite, fabricate sau importate în această ţară din estul Africii.
Oficialii vor ca în acest fel să protejeze mediul înconjurător şi, ca să arate că nu glumesc, au impus sancţiuni uriaşe pentru cei care o încalcă. Amenda minimă pentru cei care vor continua să utilizeze pungi din plastic este de circa 19.000 dolari, iar cea maximă de 36.000 dolari. Producătorii riscă însă şi mai mult: pot fi condamnaţi la închisoare, de la 1 la 4 ani.
Aproximativ 100 de milioane de pungi de plastic sunt comercializate anual în supermarketurile din Kenya, iar colectarea lor, mai ales din zonele sărace, se dovedeşte imposibilă.
Interdicţii similare au mai fost introduse şi în 2007 şi în 2011, dar nu au fost implementate pe scară largă şi nici însoţite de sancţiuni, astfel că au rămas formale. Şi alte ţări africane, precum Rwanda, Mauritania şi Maroc, au interzis în ultimii ani pungile de plastic. Legea din Kenya este considerată însă cea mai drastică din lume.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.