URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2019, 20:40

Începe Târgul de Paşti din Oradea. Află surprizele acestei ediţii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A mai rămas doar o zi până vom spune "start" ediţiei cu numărul 3 a Târgului de Paşti Oradea. Ne pregătim aşadar să întâmpinăm Sărbătorile Pascale şi invităm toţi orădenii şi turiştii care ne vizitează în această perioadă, să se bucure împreună cu noi de acest eveniment, dedicat întregii familii.

Cea de-a treia ediţie a Târgului de Paşti Oradea se desfăşoară în perioada 19-29 aprilie, în Curtea Palatului Princiar a Cetăţii Oradea.

ACTIVITĂŢI, ATELIERE ŞI JOCURI

Copiii îşi vor putea testa şi exersa abilităţile creative la Târgul de Paşti, participând la atelierele de încondeiat ouă, pictură pe ouă de lemn şi pe ceramică, sau se vor bucura de jocuri, baloane şi sesiuni de pictură pe faţă. Ne vor fi alături şi Prietenii Veseliei, care au o provocare zilnică pentru cei mici -  să decoreze un Ou Gigant! Toate ouăle decorate de copii vor fi expuse în perioada Târgului de Paşti în curtea Palatului Princiar a Cetăţii Oradea.

Vesel şi zglobiu, Iepuraşul de Paşti vine şi el cu o doză zdravănă de culoare şi bucurie, iar vânătoarea surprizelor de Paşti se anunţă a fi un punct de atracţie al fiecărei zile a Târgului de Paşti.

SPECTACOLE ŞI POVEŞTI

Ediţia 2019 a Târgului de Paşti debutează cu un weekend plin de spectacole şi poveşti interactive.

Fundaţia Culturală "Festivalul Internaţional de Teatru Oradea" a pregătit pentru perioada 19 – 21 aprilie, ateliere interactive de poveşti, care se vor desfăşura zilnic între orele 15:00 – 17:00.

Seria activităţilor va continua vineri, în 19 aprilie, de la ora 17:00, cu un spectacol de teatru de păpuşi în limba maghiară - "Hollós Mátyás", oferit de de Trupa Lilliput (Szigligeti Színház).

Sâmbătă, 20 aprilie, tot de la ora 17:00, ne întâlnim cu Trupa Arcadia (Teatrul Regina Maria) la spectacolul "Poveşti populare maghiare" - un mozaic de scurte istorisiri adunate din folclorul maghiar, în care plăcerea jocului şi umorul se îmbină armonios cu caracterele bine creionate ale personajelor, şi morala însoţeşte fiecare întâmplare.

Şi echipa Brilliant Diversity a pregătit o suită de poveşti interactive pentru Târgul de Paşti, aşa că distracţia va fi la ea acasă.

OBICEIURI ŞI MEŞTEŞUGURI

Duminică, 21 aprilie, Curtea Cetăţii se va umple de veselie alături de artişti şi meşteşugari pricepuţi. Aceşti vin la Târgul de Paşti Oradea să ne prezinte dansuri şi cântece populare, poezii de stropit, dar şi tehnicile străvechi de vopsit ouă sau de sculptare a cojilor de ouă pentru Paşti. De toate aceste obiceiuri de Paşti ne vom bucura în 21 aprilie, între orele 16:00-18:00.

Tot în duminica Paştelui Catolic, formaţia de cântece şi dansuri populare "SZARKALÁB" vine să ne prezinte obiceiuri, cântece şi dansuri din Biharkeresztes, Ungaria, specifice Sărbătorilor Pascale.

Totodată, meşteşugari adulţi şi copii, vin să ne iniţieze în arta încondeierii ouălor, în cadrul unor ateliere creative pentru copii. Acestea se vor desfăşura în perioada 19 – 21 aprilie, între orele 12:00 – 20:00.

BUNĂTĂŢI ŞI DECORAŢIUNI PENTRU PAŞTI

Peste 40 de amplasamente îi vor întâmpina pe cei care ne trec pragul cu preparate care mai de care mai apetisante şi gustoase, dar şi cu decoraţiuni şi articole de artizanat.

De la plăcinte şi langoşi, burgeri suculenţi şi dinede, până la brânzeturi, preparate din miere şi bucate tradiţionale, orice pofticios va găsi ceva pe placul său.

Iar dacă tot vorbim de delicii culinare, nu putem trece cu vederea preparatele dulci precum canolli, wafe sau cozonacul secuiesc umplut cu îngheţată. Pe toate le vom putea gusta la Târgul de Paşti!

Vom avea parte şi de un colţ de lectură în Cetate – căsuţa cu cărţi a celor de Cărtureşti. Aici, vizitatorii vor putea face un popas de relaxare, citind o carte sau savurând un ceai aromat.

PROGRAMUL TÂRGULUI DE PAŞTI ORADEA

19-29 aprilie, Cetatea Oradea (Curtea Palatului Princiar)

Vineri – Luni, 12:00 - 22:00;

Marţi - Joi, 14:00-21:00;

Programul complet de activităţi este disponibil pe www.targuldepastioradea.ro.

Târgul de Paşti Oradea, ediţia 2019, este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea şi al Muzeului oraşului Oradea şi se desfăşoară în Cetatea Oradea, în perioada 19-29 aprilie.

Parteneri: ZOO Oradea, Kaluna.

VISIT ORADEA

Ne găsiți online:

Facebook: https://www.facebook.com/targuldepastioradea/.

Eveniment dedicat: https://www.facebook.com/events/1217436538412756/.

Website: www.targuldepastioradea.ro

E-mail: turism@oradea.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON