URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2016, 19:00

Începe ediţia a IV-a a Zilelor Sfântului Ladislau

Începe ediţia a IV-a a Zilelor Sfântului Ladislau (foto: Molnar Ferenc)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau începe în acest weekend în Oradea. Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 18-26 iunie, va cuprinde o serie de expoziţii, tururi istorice şi concerte, precum şi, la fel ca-n fiecare an, un concurs gastronomic de mâncăruri tradiţionale ungureşti.

Unul din evenimentele recomandate de organizatori este turul ghidat al Cetății Oradea. Anul trecut, Zilele Sfântului Ladislau au fost organizate pentru prima dată în Cetate. Atunci încă erau în desfășurare lucrările de restaurare, însă în acest an, Cetatea îi așteaptă pe vizitatori în toată splendoarea ei.

Tururile, inclusiv vizitarea Muzeului Cetății și al Municipiului Oradea, vizitarea Sălii Grifonilor și a ruinelor fostei Catedrale vor avea loc vineri (24 iunie), sâmbătă (25 iunie) și duminică (26 iunie), de la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00. Înscrierile și informații suplimentare vor putea fi aflate de punctul info amenajat în Cetate pe durata festivalului.

Târgul meșteșugarilor, deschis de vineri, 24 iunie, până duminică, 26 iunie, între ora 10 și ora 20, este un alt punct de atracție al festivalului.

Un concurs gastronomic special va avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau sâmbătă, 25 iunie, de la ora 9, sub denumirea “Degustarea aromelor maghiare”, preparatele putând fi apoi degustate de către vizitatori în schimbul unor sume modice.

“Pentru cei care doresc să participe la competiție: nu există reguli stricte, însă organizatorii și-ar dori ca mâncărurile care se vor găti să aducă aminte de perioada Sfântului Ladislau prin utilizarea de ingrediente și condimente care erau disponibile și în perioada medievală. Informații suplimentare și înscrieri la Búzás Annamária - buzasannamari@gmail.com”, au precizat organizatorii.

Expozițiile din cadrul festivalului cultural sunt, de asemenea, evenimente pe care organizatorii le recomandă tuturor participanților la Zilele Sfântului Ladislau. Duminică, 19 iunie, de la ora 18, va avea loc vernisajul “Zórád, “scriitorul de imagini”” – expoziție cu ilustrațiile literare ale artistului Zórád Ernő. 

Toți cei interesați sunt așteptați luni, 20 iunie, de la ora 17:30 la vernisajul expoziției “În slujba comunității”, despre viața episcopului Márton Áron. Participanții sunt de asemenea invitați marți, 21 iunie, de la ora 18, la vernisajul expoziției initulate “Retrospectivă”, cu lucrări semnate de pictorul și graficianul de origine orădeană Molnár László József. Miercuri, 22 iunie, e rândul designului să intre în lumina reflectoarelor. Astfel, de la ora 19, va avea loc vernisajul expoziției retrospective cu lucrări de la Săptămâna designului din Sfântu Gheorghe.

Zilele Sfântului Ladislau cuprind şi numeroase concerte, precum cele ale Cvartetului Tiberius și grupului Operettissimo, Milagro Santana Tribute Band, Ismerős Arcok, Intim Torna Illegál, Republic, Palya Bea, Pribojszki Mátyás Band, Koncz Zsuzsa şi Bródy János.


PROGRAMUL PRIMELOR ZILE

Sâmbătă, 18 iunie

9:00
Biharia - Oradea
Drumeție și joc istoric de rol de la Biharia la Oradea
Întâlnire la ora 8:30 la fortul de pământ din Biharia.
(La nevoie asigurăm transport de la Oradea)
Expertul drumeției este profesorul de istorie Csorba Mihály, iar organizatorul este Bősze László (tel. 0770/162-513)                            

Duminică, 19 iunie

9:30
De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau – pe două roți, fără frontiere
Pornire: Oradea - de la statuia Sfântului Ladislau
Sosire: Biharkeresztes (Ungaria) – la statuia Sfântului Ladislau

Luni, 20 iunie

17:00    
Cetate, Sala Bethlen     
Energia viitorului – prezentare susținută de inventatorul Csefkó Pál

18:00    
Curtea Palatului Episcopal Romano-Catolic
Depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau

19:00    
Filarmonica de Stat Oradea       
Gala de deschidere: discursuri și program artistic
Concert Muzica noastră populară, cu ansamblul Muzsikás și Petrás Mária

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON