URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2019, 16:00

Începe construcţia creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial. Cum va arăta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, marţi, că începe construcţia unei creşe şi grădiniţe pentru copiii celor aproape 5.000 de angajaţi din Parcul Industrial I.

Grădiniţă de 5 milioane 

Grădiniţa va fi construită pe str. General Gheorghe Mărdărescu nr. 12, termenul de execuţie prevăzut în contract fiind de 24 luni. Valoarea contractului este de 5.017.483,09 lei, fără TVA. Finanţarea investiţiei - care va asigura dotările şi echipamentele aferente atât pentru spaţiile  nterioare, cât şi pentru cele exterioare - se face din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

"Având în vedere că în Parcului Industial I Oradea îşi desfăşoară activitatea 45 companii cu un număr de 4.943 angajaţi, Primăria Oradea a realizat toate demersurile necesare pentru construirea unei grădiniţe în Parcului Industial I, astfel încât angajaţii să aibă posibilitatea să-şi aducă copiii la creşă şi grădiniţă în apropierea locului de muncă", se arată în comunicatul municipalităţii.

La finalul anului trecut, municipalitatea a semnat contractul privind serviciile de proiectare şi execuţie de lucrări pentru construirea creşei şi grădiniţei, cu echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară, cu asocierea formată din Drum Asfalt (lider de asociere), Trameco şi Novartis. Procesul verbal de predare-primire a amplasamentului a fost semnat luni, 3 iunie.

Locuri pentru 120 de copii

Prin construirea clădirii se vor asigura locuri pentru un număr de 120 de copii, dintre care 40 de locuri pentru învăţământul antepreşcolar şi 80 pentru învăţământul preşcolar.

Investiţia "va duce la creşterea egalităţii de şanse şi de gen prin  sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinţilor, în majoritatea cazurilor mamele fiind cele care părăsesc piaţa forţei de muncă pentru perioade semnificative", au transmis reprezentanţii Primăriei.

Un chestionar realizat în 2016 arăta că angajaţii companiilor din Parcul Industrial consideră oportună o astfel de investiţie. Cât despre programul grădiniţei, cele mai multe companii îşi doresc ca acesta să fie prelungit, chiar până la ora 18.

Zone separate

Imobilul va avea parter şi un etaj, funcţiunile fiind separate atât pe niveluri cât şi în cadrul aceluiaşi nivel şi anume: creşa va avea acces separat faţă de grădiniţă şi se va întinde doar la parter, pe aproximativ o jumătate din suprafaţă, împreună cu spaţiile conexe dedicate (cabinet medical şi izolator). Grădiniţa se va întinde atât pe parter cât şi pe etaj, accesul făcându-se separat.

Spaţiile dedicate zonei administrative şi de birouri vor fi grupate şi poziţionate în capătul holului principal pentru a facilita accesul personalului grădiniţei/creşei atât la sălile de grupă, cât şi la spaţiile de joacă exterioare. Fiecare zonă importantă - zona de grădiniţă, zona de creşă şi zona administrativă - se vor putea izola una faţă de cealaltă şi sunt dotate cu accese separate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
limita de max 20 de copii intr-o clasa pentru toate scolile - urgent si calitativ!
e o veste f buna ca se construieste o cresa si gradinita, insa nr locurilor mi se pare destul de mic. o problema reala in acest oras (si nu numai, probabil) este faptul ca in scoli clasele sunt mai departe cu 30 de elevi, ceea ce este catastrofal dpv al calitatii invatamantului! solicit in mod public primariei sa ia in calcul infiintarea a inca 2-3 scoli primare/gimanziale/liceale in oras pentru a limita nr de copii inscrisi intr-o clasa la maxim 20. in toate tarile europene acest lucru este aplicat, iar noi, care ne dorim si ni se spunem ca locuim intr-un oras european, ar trebui sa ne preocupam si de acest aspect. nu este normal ca o invatatoare sa lucreze cu 32 de copii la ora sau un profesor de lb straine sa predea la 33 de copii dintr-o scoala gimnaziala.
Postat 05 Iunie 2019, 10:03 de roger
E foarte buna gradinita acolo
Sa meargă rapid Mang să-și facă o poză.
Postat 04 Iunie 2019, 20:32 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON