URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2020, 11:45

Incendiu violent, în miez de noapte: Şopronul unei case din Bihor s-a făcut scrum (VIDEO)

Incendiu violent, în miez de noapte: Şopronul unei case din Bihor s-a făcut scrum (VIDEO) foto: arhiva ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu violent a izbucnit într-o gospodărie din satul Săbolciu, din comuna bihoreană Săcădat, în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, alarma s-a dat în jurul orei 01.20. Când pompierii au ajuns acolo, un şopron era cuprins în întregime de flăcări, iar focul ameninţa să se extindă la alte construcţii.

"Timp de aproximativ 40 de minute, pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, reuşind să împiedice propagarea acestuia la celelalte acareturi din cadrul gospodăriei şi să salveze patru animale (trei porci şi o vacă), evacuându-le din construcţia afectată de flăcări", se arată în comunicatul ISU.

Focul a distrus şopronul, cu tot cu bunurile din interior, adică circa un metru cub de lemne şi aproximativ 400 kg de rumeguş.

Cercetările făcute la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului depozitarea cenuşii sau a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Sfaturi de la ISU

Pentru prevenirea unor asemenea incenii, pompierii militari le reamintesc bihorenilor că cenuşa rezultată din mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

De asemenea, ISU le recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele şi mijloacele de încălzit: depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri la sobele de cărămidă sau teracotă; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minimum 70X50 centimetri; se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).

"Totodată, subliniem faptul că verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii", a mai transmis ISU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON