URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2019, 18:24

Incendiile de vegetaţie, o ameninţare reală. La Diosig, flăcările de pe câmp s-au apropiat periculos de case (VIDEO)

Incendiile de vegetaţie, o ameninţare reală. La Diosig, flăcările de pe câmp s-au apropiat periculos de case (VIDEO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe case din Diosig se puteau face scrum, miercuri, după ce un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins până în zona rezidenţială a localităţii.

Alertaţi la ora 12.55, pompierii din Săcueni şi voluntari ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Diosig s-au luptat cu flăcările timp de două ore, reuşind până la urmă să evite acest scenariu nedorit.

"Pentru stingerea incendiilor care se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 11 hectare şi protecţia locuinţelor aflate în apropierea focarelor, forţele de intervenţie au acţionat cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, timp de aproximativ două ore, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la gospodăriile cetăţeneşti", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Incendiul a mistuit vegetaţia pe o suprafaţă de 7 hectare, dar şi 4 hectare de lanuri de porumb.

Militarii bihoreni au avut misiuni similare şi marţi, când au fost chemaţi să stingă un incendiu produs într-o livadă din Diosig, soldat cu arderea vegetaţiei uscate şi a 10 pomi fructiferi, respectiv pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la un teren de pe raza localităţii Cheşereu, comuna Cherechiu, unde flăcările întinse pe o suprafaţă de două hectare ameninţau să se extindă la o sondă de gaz.

În acest context, pompierii atrag atenţia bihorenilor că incendiile de vegetaţie pot fi un real pericol şi reamintesc că cetăţenii nu pot incendia terenuri fără acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi fără un permis de lucru cu focul, care se eliberează de către primării.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON