URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2024, 19:01

În siguranță pe internet. Sfaturi și instrumente pentru protejarea datelor online

În siguranță pe internet. Sfaturi și instrumente pentru protejarea datelor online Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat vineri pe pagina de Facebook câteva sfaturi pentru a evita site-urile frauduloase și a naviga în siguranță pe internet. Avertismentele vin în contextul în care sunt reclamate din ce în ce mai multe infracțiuni cibernetice.

Specialiştii DNSC spun că un prim pas în protejarea datelor ar fi verificarea adresei site-ului înainte de a da clic pe un link. Site-urile legitime au adrese clare şi autentice, în timp ce cele frauduloase pot conţine caractere neobişnuite sau erori de scriere. 

Totodată, sistemul de operare, browser-ul şi programele antivirus trebuie să fie mereu actualizate. Actualizările includ adesea patch-uri de securitate esenţiale, sporind astfel rezistenţa la atacuri cibernetice.

Educaţia permanentă în domeniul fraudelor online este importantă, astfel că specialiştii recomandă o informare continuă asupra metodelor de fraudă şi a tacticile infractorilor cibernetici, pentru o protecţie eficientă.

DNSC a compilat și o listă de instrumente gratuite care pot fi folosite pentru a navigarea în siguranţă pe internet. Printre acestea se numără site-uri unde se poate verifica dacă un link, un ataşament sau un magazin onine este sigur pentru a fi accesat.

"Să nu uităm nicio clipă cât de ingenioşi şi atenţi la detalii sunt infractorii cibernetici, apelând astfel la diverse tactici de a compune recenzii de pe conturi false sau chiar de a răspunde la numerele de contact furnizate pe site pentru a vă asigura că sunteţi pe mâini bune”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

La sfârşitul anului trecut, DNSC semnala un val de tentative de fraudă propagate prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. În acest caz utilizatorii primeau diverse mesaje de tipul "Apreciază postarea pentru bani".

Prin intermediul aplicaţiei Telegram victimele erau determinate să dezvăluie date private şi să investească bani, sub pretextul unor oportunităţi fictive de profit.

Totodată, Poliţia Română a atras atenţia asupra fraudelor online de tipul investment frauds şi a recomandat utilizatorilor, printre altele, atenţie la promisiunile nerealiste sau verificarea cu atenţie a firmei sau platformei prin intermediul căreia urmează fie plasate investiţiile.

Un trilion de dolari

Conform datelor unui raport pentru anul 2023 al Global Anti-Scame Alliance (GASA), organism internaţional de cercetare în domeniul fraudelor cibernetice, doar 59% din populaţia expusă la fraudă online raportează problema. Dintre aceştia, 43% se adresează poliţiei, 25% băncii, 24% se plâng prietenilor şi familiei, iar 23% apelează la site-uri specializate de raportare a escrocheriilor.

Raportul GASA mai arată că majoritatea fraudelor online au vizat utilizatorii de telefon mobil, cu un procent de 61%, iar până în prezent, la nivel mondial, totalul prejudiciilor cauzate de astfel de acţiuni a ajuns la peste 1 trilion de dolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON