URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2020, 11:57

In Psiho Veritas: O tânără psihologă din Oradea realizează o emisiune online inedită (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întoarsă din Italia, unde a studiat atât la Milano cât şi la Roma, Veridiana Ghiurca şi-a deschis în Oradea un cabinet privat de psihologie, însă a observat rapid că, exceptând un grup restrâns de "iniţiaţi", orădenii evită să meargă la psiholog. 

Pentru a demonta prejudecăţile din jurul vizitelor la psiholog, considerate de unii drept semn de slăbiciune, iar de alţii un lucru deloc necesar, Veridiana a lansat o emisiune online, pe care a numit-o In Psiho Veritas. Ea nu este în niciun caz o şedinţă de terapie, dar demonstrează, prin experienţele invitaţilor, cum psihologia face parte din viaţă.

Contra prejudecăţilor

La 29 de ani, Veridiana Ghiurca are un bagaj mare de studii. După ce s-a licenţiat în Asistenţă Socială la Oradea, a primit oportunitatea de a studia la Roma, cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice. Acolo a absolvit masteratul în Consilierea Familiei şi a Căsătoriei. Simţind că psihologia este chemarea ei, a urmat cursurile facultăţii de profil din Milano. Ulterior, a făcut şi un masterat în Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică şi Psihoterapie la Oradea, unde s-a întors alături de soţul ei.

Cabinetul privat l-a deschis în urmă cu circa doi ani, dar elanul i-a fost tăiat rapid. "Suntem în Oradea, un oraş în dezvoltare, cu potenţial, dar şi cu prejudecăţi vizavi de mersul la psiholog", povesteşte Veridiana. Câteva dintre ele: este doar pentru cei slabi sau «nebuni», costă prea mult, «de ce să merg la un psiholog când pot să vorbesc cu un prieten?», încă se confundă figura psihologului cu cea a psihiatrului, sau «profesia mea şi stilul meu de viaţă nu au nimic în comun cu psihologia».

Despre fiecare...

Ambiţioasă, tânăra a iniţiat un proiect atipic, cu scopul de a schimba măcar unora ideile preconcepute despre psihologi şi terapeuţi. "Strategia şi proiectul InPsihoVERItas porneşte şi de la celebra ipoteză a contactului, formulată de Allport în urmă cu aproape 60 de ani. Potrivit acestui autor, prejudecăţile şi discriminările apar din cauza faptului că membrii diferitor grupuri nu se cunosc între ei. Însă, dacă oamenii se vor întâlni, persoane care aparţin altui grup vor descoperi că multe stereotipuri nu coincid cu realitatea", spune Veridiana (foto).

Cum se produce acest contact în "era" pandemiei Covid-19? Printr-o emisiune transmisă periodic live pe Facebook (pe pagina Cabinet Individual de Psihologie Veridiana Ghiurca). Gazda invită în spaţiul virtual persoane din diferite domenii, pe care le provoacă să povestească despre experienţele lor de viaţă, dar şi despre cele profesionale, una dintre ideile care se desprind din aceste interacţiuni fiind aceea că, până la urmă, psihologia face parte din viaţa fiecăruia.

"Bineînţeles, emisiunile InPsihoVeritas nu se aseamănă deloc cu ceea ce se întâmplă propriu-zis în terapie, în cabinet. Însă elimină din graniţele date de specificul fiecărei profesii. Am putea spune că psihologia este pentru toţi şi despre fiecare", explică Veridiana.

Umor, artă şi psihologie

Împreună cu invitaţii ei, psihologa abordează subiecte precum experienţe de parenting, provocări ale adolescenţei, mecanisme psihologice implicate în alegerea vestimentaţiei, cum ne ajută umorul în situaţii dificile, cum e pandemia de Covid-19, teatrul ca artă, dar şi ca posibilă formă de terapie.

Printre invitaţii Veridianei s-au numărat psihologul şcolar Ioana Drugaş, asistentul social Ioana Flore, actorul orădean Richard Balint, designerul Rozalia Bot, precum şi actorul de comedie George Tănase, cunoscut prin show-urile sale de stand-up, dar şi de la emisiunea iUmor.

Ediţiile In Psiho Veritas pot fi urmărite gratuit, pe Facebook, publicul fiind invitat să pună întrebări în direct, în secţiunea de comentarii. Apoi, pentru cei care au ratat live-ul, înregistrările rămân vizibile pe Facebook. Până acum, emisiunile au avut fiecare câteva mii de vizualizări, unele aproape 10.000, semn că sunt destui oameni care vor să-i cunoască pe alţii. Şi, de ce nu, să înveţe de la ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Sa se tina numai de psihologie nu ca alta mare psiholoaga din Oradea care anul trecut avea alte preocupari si anul acesta este mare psiholog si parapsiholog de citeste in soare, luna, stele si indeamna la divort cum ca asa e voia Domnului
Postat 28 Iunie 2020, 10:46 de Ionut1983
CrisDumi
Influentele Catolice se simt in Romania, eu sunt ortodox mă duc și la Catolici. Poate nu se simt la votanții PSD. Cat despre anul 1054, tot Catolici suntem.
Postat 27 Iunie 2020, 23:49 de Sandu2100
Biata copilă ... visează !?!
Ca psiholog ar trebui să cunoști faptul că România este o țară majoritar ortodoxă, chiar dacă influențele greco-catolice se simt adeseori. La ortodoxi te lași consiliat psihologic doar dacă există o recunoaștere majoră a celui în fața căruia te "descarci" și dacă asta vine ori înseamnă o "inteligență superioară" !?! E cazul ... sau vrem să-i "învățăm" pe alții cum bate practica toată teoria trăirilor perdonale?!? Ca să-i consiliezi pe alții, psihologic vorbind, trebuie să ai o vastă experiență de viață, iar asta înseamnă chiar mai multe vieți la un loc. Psihologia este nu numai esența practicii vieților noastre, trăite sau văzute, cât este o artă pe care doar câțiva "artiști" o stăpânesc cu adevărat.
Postat 27 Iunie 2020, 19:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON