URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2023, 10:43

În Oradea, a venit rândul parcurilor!

În Oradea, a venit rândul parcurilor! foto: randare proiect / Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt parcuri în oraş care n-au mai cunoscut o împrospătare de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Doar Parcul 1 Decembrie a beneficiat de amplasarea unor dale foarte urâte, care s-au şi spart la câteva luni de la montare. Noroc că orădenii sunt prea ocupaţi cu fisurile din Piaţa Unirii ca să mai bage în seamă spărturile din apropiere.

Parcurile trebuiau de mult revitalizate. O dată pentru că, după jumătate de secol de la inaugurare sau de la ultima intervenţie, obiceiurile populaţiei s-au schimbat drastic. Apoi, pentru că din cauza modificărilor climatice trebuie luate măsuri speciale, dacă nu vrem să ne limităm la a planta cactuşi şi agave.

Intervenţia târzie a Primăriei se datorează faptului că renovarea parcurilor nu figura pe axele care asigurau finanţare UE. Şi nimic nu e mai plăcut administraţiei locale decât utilizarea fondurilor europene, chiar dacă în prima fază refacem Parcul Petőfi din banii orașului, urmând să-i decontăm ulterior din programul POR. La cum merg lucrurile, cred că exerciţiul 2020-2027 este ultimul tren, după care banii europeni vor fi tot mai puţini şi partea de cofinanţare tot mai importantă, Europa urmând să se concentreze pe reclădirea Ucrainei.

În afară de specificitatea fiecărui parc, sunt câteva reguli generale de care va trebui ţinut cont. Nu se mai poate imagina parc fără instalaţii de irigat. Parcurile nu trebuie să fie neapărat loc de leneveală, ci şi de odihnă activă, pentru a se putea bucura de ele toate categoriile de vârstă. Iar ideea de a amplasa mici puncte de alimentaţie publică este salutară, dacă nu vrem să ne mulţumim mereu cu câte un privat pe bicicletă, care vinde vată de zahăr pe băţ.

Cu toate că de câte ori se deschide un grup sanitar modern mulţi încep să-l căineze, pe motiv că va fi vandalizat, nu trebuie să renunţăm la ideea că şi în Oradea pot exista toalete civilizate, cu toată împotrivirea gibonilor. Cred că pentru cei puşi pe distrus ar trebui făcute spaţii distincte. Un zid de beton armat, unde cei nervoşi să dea cu capul, sau incinte unde incorigibilii să spargă seminţe după voia inimii, pe ritmuri de manele, ar face ca distrugerile şi mizeriile să fie ţinute sub control.

Şi nu în ultimul rând, pe lângă arboret şi flori, ar trebui să plantăm şi nişte poliţişti locali, măcar până se lămuresc utilizatorii că, deşi parcul e un loc cu copaci, oamenii nu se pot comporta ca în codru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Mihaita
Ți le-am trimis pe FEISBUC
Postat 13 Martie 2023, 14:10 de Sandu2100
Poze sandu3100
Pune pozele sandu sa vedem. Aleile sunt betonate nu tot parcul. Pune pozele sa vedem
Postat 13 Martie 2023, 09:54 de Mihaita
Frumoasă metafora cu plantarea polițiștilor locali
Mai ales că, la fel ca și pomii, și ei țin umbră pământului. Dar, spre deosebire de pomi, putem zice că țin umbră pământului degeaba, și... păi cam atât putem zice despre ei. Că, alte realizări nu prea au acești gardieni rebranduiți.
Postat 13 Martie 2023, 06:45 de Vio_427
Avand in vedere vechimea.
Cred ca parcul Petofi (si Rhedey/Balcescu) se preteaza cel mai putin la solutii de genul “banci smart”. Ideal era aducerea la starea initiala, presupunand ca mai exista planurile originale. Valorifica istoric zona cazuta oarecum in dizgratie. Pentru solutii in ce priveste aleile nu trebuie mers departe, gradina/ parcul Palatului Baroc. Tot acolo avem singurul exemplu de protejare/salvare a unui arbore batran. Sa fiu “carcotas”, se observa ca in proiect nu a fost implicata administratia locala. Asta nu inseamna ca nu se poate inspira!
Postat 12 Martie 2023, 06:30 de User anonimizat
Pacaliciu de serviciu
Nu este vorba despre parcurile industriale, numa' zic!
Postat 11 Martie 2023, 20:50 de Maikeltroll
Traian
Am și cu poze în parcuri in Londra, Hyde Park, Green Park găsești asfalt destul, Golden Gate Park San Francisco. Este și pietriș și pavaje și placi, este pamant pt ca umbla caii pe acolo. În St. James Park e kilometri de asfalt. Asfalt găsești și in Regets Park, Hampstead Heat Park. Ma uit la poze, dar la pozele făcute de mine în parcurile alea.
Postat 11 Martie 2023, 18:08 de Sandu2100
e bine ca se face ceva, pacat ca se face prost
si atat timp cat avem cele mai mari impozite e normal sa avem si unele pretentii cei care platim aceste impozite, unele de cateva ori mai mari decat in cluj.
Postat 11 Martie 2023, 15:35 de Traian
@sandu
ce vezi tu in poze din parcurile din londra este pietris, e adevarat ca poate parea asfalt in unele poze cum crezi tu dar londra e diferita de pocioveliste de unde vii tu. da un ochi si peste poze din St James park sa sa vezi ce insemana parc si verdeata.
Postat 11 Martie 2023, 15:31 de Traian
Traian
Dacă ai fi fost la Londra ai fi văzut ca este asfalt in parcuri. Dar sa vorbim aiurea nu are sens.
Postat 11 Martie 2023, 12:16 de Sandu2100
Să nu se înțeleagă greșit.
E bine și foarte bine că se face și că Oradea este oraș dinamic în materie de reabilitări sau construcții noi. Doar că, tot ce se face de o vreme încoace, cam un deceniu și ceva ... e urât, sec, lipsit de bun gust și extrem de superficial, atât în proiectare cât și în execuție.
Postat 11 Martie 2023, 11:27 de KP
Gogonata lui Chirilă.
Parcul Petofi a fost reabilitat în 2006, prin grija și proiectul la care a lucrat cu mare sârg actualul ministru al voucherelor sociale, Boloș ... care la vremea aceea își mai ducea traiul ca director general al Direcției de Patrimoniu Imobiliar, din subordinea municipalității orădene. Dar acum, odată terminate inițiativele liberale, pornind de la dealul Ciuperca în jos, până la poduri, podețe, infrastructuri nefuncționale și tuneluri, e nevoie de pregătirea ieșirii cu triumf din scenă ... prin plantarea de pomi, arbuști și mai multe cârciumi în mijlocul naturii artificializate. Așa că, a venit rândul parcului Petofi, ca să-l facă praf de șantier cu pulbere fină și pe ăsta.
Postat 11 Martie 2023, 11:22 de KP
ar fi mai multe de spus...
1. oare de ce in oradea este nevoie de asfalt in parcuri iar la londra in cele mai importante parcuri se poate fara ? o tine oare de faptul ca parandaratul la asfalt e mai mare ? 2. ar trebui apelat la specialisti externi in proiectare nu la eternul pafka care cu parcul salca a avut o sansa, din pacate pentru oradeni ratata. 3. sa treci de la interzicea bicicletelor prin parcul salca la transformarea lui in pista de pump and ride denota o patologie medicala si probabil unii responsabili ar fi indicat sa consulte o anumita specializare si sa urmeze tratamentul prescris, asta daca nu suntem in cazul unui parandarat care nu mai tine cont ca e parc, asfalt si parandarat sa fie din orice. nici una din situatii nu e de dorit pentru noi dar daca sunt alte explicatii sa ni le dea tanarul primar.
Postat 11 Martie 2023, 11:08 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON