URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2023, 19:06

Parcul Petőfi din Oradea capătă un nou look: Va avea bănci smart, grădină japoneză și loc de cafenea. Lucrările încep la vară (FOTO)

Parcul Petőfi din Oradea capătă un nou look: Va avea bănci smart, grădină japoneză și loc de cafenea. Lucrările încep la vară (FOTO) (sursa imaginilor: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Petőfi din Oradea va fi modernizat și înfrumusețat, iar lucrările vor debuta la începutul acestei veri, a anunțat miercuri Primăria Oradea. În urma unei licitații adjudecate la finalul anului trecut, contractul pentru lucrări a fost atribuit firmei Dumexim, investiția depășind 7 milioane de lei fără TVA. 

Varianta modernizată a parcului va include o cafenea, bănci smart, adică cu wi-fi și posibilitatea de a încărca bateriile telefoanelor, o grădină japoneză, un loc de joacă și toalete moderne.

„Fără a afecta arborii maturi” 

„Toate intervențiile au fost gândite în așa fel încât să nu altereze caracterul istoric al parcului. Totodată, amenajările care vor fi realizate au la bază studiul peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică”, se arată în informarea transmisă miercuri de municipalitatea orădeană.

Cu o investiție de 7.055.000 de lei, firma Dumexim s-a angajat să realizeze atât proiectarea (4 luni), cât și execuția lucrărilor (12 luni). Constructorul va trebui să obțină și un aviz din partea Direcției Județene de Cultură Bihor înainte să înceapă lucrările.

„Etapa de proiectare a lucrărilor de modernizare a Parcului Petőfi a început, estimându-se ca aceasta să fie gata până la sfârșitul lunii mai. Data de începere a lucrărilor de execuție este iunie 2023”, se precizează în comunicatul Primăriei.

Cu bănci smart și loc de cafenea

Lucrările includ amenajarea aleii de tranzit situată la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor prin asfaltare, amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare, reamenajarea locului de joacă pentru copii cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță și gazon pentru restul suprafeței, restaurarea zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea unor materiale naturale. 

Totodată, vor fi refăcute zidurile de sprijin, iar în zona de pergole vor fi puse plante cățărătoare. În parcul Petőfi vor fi puse bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staționare biciclete), conform Primăriei Oradea. 

În zona centrală a parcului va fi dezafectată fântâna decorativă și va fi pregătit spațiul pentru ca acolo să poată fi amenajată o cafenea, „având în vedere că în primăvara anului 1897 în Parcul Petőfi a fost ridicat un chioșc pentru o cofetărie, conform studiului istorico-arhitectural”.

Va fi refăcut sistemul de iluminat public, va fi realizat un sistem de irigație automatizat și vor fi amplasate toalete moderne cu sistem de auto-curățare, precum și rastele pentru biciclete. 

În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, cea a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, cea a aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp. De asemenea, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă va fi de 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă va fi de 318,78 mp, iar suprafața bazinului aferent grădinii japoneze (foto) de 310,93 mp, a mai transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Factorul instagramabil.
O gradina botanica ce avea? Barem cum are Clujul. A fost tentativa aia in parcul cetatii, a cazut si aia in dizgratie. Asigurati ramurile arborilor batrani cu chingi/curele de panza/piele, nu-i mai ciuntinti! Taindu-le coronamentul si implicit frunzele, scade aportul de oxigen.
Postat 10 Martie 2023, 06:32 de User anonimizat
Cine plateste?
Scopul e un local in parc. Noua sotie a lui Birta are o prietena buna care vrea o zona buna ca sa-si deschida o afacere. Pt sotia lui Birta se pietonalizeaza Dunarii ca sa intre navala oamenii in Alegria
Postat 10 Martie 2023, 05:54 de Petre93
Înfrumusețat nu va fi, pentru că "neterminații" care vor proiecta și executa sunt pe dinafara subiectului.
O să iasă fix un kăkaaat. Scopul "amenajării" acestui parc, care-i în regulă așa cum e acum, este de a trânti acolo și un birt. Mai ales de vară.
Postat 09 Martie 2023, 22:27 de KP
Totuși mulțumesc admin-ului...
Că a șters comentul meu la postarea cu Crina Abrudan, în cele din urmă aveam dreptate, postarea nu a avut înjurii sau ceva ieșit din comun, doar pentru simplu fapt că e jurnalistă...? Cam așa se întâmplă la toți care postați ceva incomod și atinge vre-un jurnalist.
Postat 09 Martie 2023, 19:59 de Morometul
Copaci noi ? Flori?
Citind comunicatul aflăm de X m2 asfaltări, Y m2 de pavare cu piatră cubică, Z m2 acoperire cu piatră zdrobită, consolidat - demolat - zidit... și așa în treacăt de "amenajare spații verzi". Locuiesc în zonă, știu că sunt mulți copaci îmbătrâniți care vrând - nevrând vor trebui sacrificați. Vorbim de un parc, nu de o piață! Prezintă interes în primul rând numărul copacilor tineri de talie înaltă care se vor planta și din ce specii (un număr de 100-150 minim!), o cantitate si mai mare de flori, gazon viguros și întreținut. Da, asta nu e business ca betonul/piatra/asfaltul! Așa-i "stimată" primărie?
Postat 09 Martie 2023, 17:10 de BlackCrow
Desigur că e frumos desenat, dar...
Vor apărea și semnatarii grafiti care sunt prin zonă să nu rămână nimic nesemnat, chiar și Skateboard-iști cu trotinete, biciclete ori plăci să aibă serile pe ce sării, unde mai punem și vandalii? Ce să spunem, mereu se întâmplă, cu siguranță ți materialele vor fi pentru maxim 3 ani după care singure se prăbușesc. Vezi multe clădiri renovate central care datorită materialelor de azi se coșcojesc deja(..) în rest să curgă banii, nu mai contează pe ce...
Postat 09 Martie 2023, 08:35 de Morometul
Sugestie articol (proiect vs realitate)
Ar fi misto daca jurnalistii ar face niste articole dupa ce lucrarile is finalizate si sa le compare cu "randarile" astea 3d misto pe care mereu ni le promoveaza primaria. Sa vedem exact realitatea vs proiectul promis. Stim bine ca pe proiect totul e frumos verde etc, iar realitatea de multe ori nu prea seamana...
Postat 08 Martie 2023, 20:05 de cristianteofil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON