URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2022, 08:24

În Bihor ca la Medellín: Traficanți de droguri din România și Columbia, prinși în timp ce extrăgeau kilograme de cocaină din cafea într-o cabană din județ. Vezi video!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor a fost descoperit, duminică, primul laborator de extragere secundară a cocainei, au anunțat marți dimineață reprezentanții structurii centrale a DIICOT, laboratorul fiind creat de doi români, doi columbieni și un israelian.

Traficanții au fost prinși în flagrant în timp ce extrăgeau cocaină într-o cabană închiriată din Bihor, BIHOREANUL aflând că este vorba despre o cabană retrasă din Zece Hotare. 

DIICOT, alături de „mascați”, jandarmi și pompieri, a organizat duminică o mega-acțiune de prindere în flagrant, găsindu-i pe patru dintre cei cinci membri ai rețelei în fapt, în timp ce extrăgeau pe cale chimică, din cafea, cocaina. Drogurile au o valoare de piață de 200.000 de euro. 

Pentru cocaină

Conform informării DIICOT, acțiunea a vizat destructurarea „unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României în vederea comercializării ulterioare a acestora”.

„În fapt, s-a reţinut că la, începutul lunii iunie 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat format din trei inculpaţi (doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian), la care ulterior au aderat alţi doi inculpaţi (cetăţeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României”, transmit procurorii. 

Grupul „şi-a derulat activitatea infracţionala fără întrerupere din momentul constituirii lui şi până la data de 10.07.2022”. 

6 kilograme aduse în România!

„Astfel, la data de 01.07.2022, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români, au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, explică reprezentanții DIICOT.

La finalul lunii iunie și începutul lunii iulie, traficanții și-au cumpărat obiectele necesare pentru operaţiunile de extracţie a drogurilor și substanţele chimice necesare şi vasele de reacţie, ei fiind filați, după cum se vede într-un video făcut public de DIICOT. 

Au închiriat o cabană, ca turiști

„De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor”, transmite DIICOT. Este vorba despre o cabană din satul Zece Hotare, care a fost închiriată de cetățenii români, chipurile pentru un weekend de relaxare. 

Duminică, în respectiva cabană, polițiștii i-au prins în timp ce scoteau cocaina din cafea. Au dscoperit, astfel, primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în România.

„În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, 4 dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică şi fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei”, se arată în informare. 

De 200.000 de euro!

În urma percheziţiei, au fost descoperite şi ridicate „un calup presat de 1 kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaina şi cafea cântărind 5 kilograme”.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea sigilate.

Valoarea de piaţă a cocainei depistate - transmite DIICOT - este de aproximativ 200.000 euro.

Traficanți reținuți

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a cinci inculpaţi, doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian.

„În cursul zilei de astăzi (n.r. - marți) urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpaţi”, transmite DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor antidrog din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Oradea şi Cluj-Napoca, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON