URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2023, 18:55

Hemoroizii: ce sunt și de ce apar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hemoroizii sunt o problemă de sănătate comună și implică apariția unor vene dilatate în interiorul rectului (segmentul final al tubului digestiv care asigură conectarea colonului la orificiul anal) sau în exteriorul anusului. Acest lucru poate cauza dureri, prurit anal (mâncărimi) și sângerări rectale.

În funcție de recomandările medicului specialist, pot fi necesare anumite tratamente sau proceduri medicale pentru ameliorarea simptomelor. Poți diminua riscul de a te confrunta cu astfel de probleme prin adoptarea unei diete bogate în fibre. [1]

Citind acest articol, poți afla câteva informații suplimentare despre hemoroizi: se sunt și care sunt principalele motive pentru care apar. Pentru a beneficia de un tratament adecvat, nu ezita să consulți medicul. 

Ce sunt hemoroizii? 

Hemoroizii sunt vene dilatate sau umflate asemănătoare venelor varicoase care se dezvoltă la nivelul anusului sau în partea inferioară a rectului. Aproximativ trei din patru adulți se confruntă cu apariția hemoroizilor din când în când. Sunt comuni în special în cazul seniorilor, afectând peste 50% dintre persoanele cu vârste peste 50 de ani.  

Există două tipuri principale de hemoroizi:

- Externi - apar sub pielea din jurul anusului și cauzează, de regulă, mâncărimi și iritație în regiunea anală, durere sau disconfort, sângerări și umflarea zonei din jurul anusului;

- Interni - pot fi identificați în interiorul rectului și, în cele mai multe cazuri, nu îi poți vedea sau simți, cauzând rareori disconfort. Pot conduce la sângerări fără durere în timpul defecației - o cantitate redusă de sânge roșu aprins vizibilă pe hârtia igienică utilizată sau în toaletă. 
 
Hemoroizii pot fi și trombozați atunci când sângele se acumulează la nivelul unui hemoroid extern și formează un cheag sau tromb. Acest lucru poate cauza simptome precum dureri severe, inflamație și apariția unor formațiuni dure în zona anusului care sunt dureroase sau sensibile la atingere. [1, 2]

De ce apar? 

Venele din jurul anusului au tendința de a se întinde sub presiune și se pot umfla. Prin urmare, frecvent, hemoroizii apar din cauza presiunii crescute înregistrate în partea inferioară a rectului. Aceasta poate fi consecința:

- Încordării excesive din timpul defecației;
- Diareei cronice sau constipației;
- Obezității;
- Sarcinii;
- Dietei sărace în fibre;
- Contactului sexual anal;
- Ridicării frecvente de greutăți.
 
Principalul factor de risc este vârsta, pentru că pe măsură ce corpul îmbătrânește, țesuturile care susțin venele de la nivelul rectului și anusului se pot slăbi și întinde. O situație similară are loc și în timpul sarcinii, greutatea bebelușului aplicând presiune suplimentară asupra regiunii anale. [1, 2]

Cum poți preveni hemoroizii?

Iată câteva sfaturi care pot contribui la evitarea apariției hemoroizilor:
- Optează pentru o dietă bogată în fibre - asigură un aport crescut de fructe, legume și cereale integrale; 
- Bea suficiente lichide - consumă între șase și opt pahare de apă, ceai, lapte ș.a.;
- Mergi la toaletă de fiecare dată când este necesar - dacă amâni eliminarea materiilor fecale, acestea se pot usca și defecația poate deveni anevoioasă atunci când nevoia de a folosi toaleta reapare;
- Evită perioadele lungi petrecute în șezut - mai ales atunci când utilizezi toaleta;
- Nu forța organismul în timpul defecației - dacă îți încordezi mușchii la maximum sau îți ții respirația, presiunea înregistrată la nivelul rectului crește;
- Rămâi activ - exercițiile fizice regulate pot contribui la prevenirea constipației și pot reduce presiunea suplimentară asupra venelor cauzată de perioade lungi de stat în picioare sau în poziția așezat. Totodată, aceste exerciții pot contribui la pierderea greutății în exces care favorizează apariția hemoroizilor. [1, 2]
 
Este important ca atunci când constați sângerări în timpul defecației, să te adresezi unui medic specialist. Apariția acestui simptom poate fi cauzată atât de hemoroizi, cât și de afecțiuni mai grave precum cancerul anal sau colorectal. Totodată, dacă suspectezi existența hemoroizilor și dezvolți manifestări suplimentare precum durerile abdominale, constipația, diareea cronică, febra, stările de greață sau vărsăturile, este indicat să contactezi un doctor. 
 
Bibliografie:

1.    “Hemorrhoids Treatment, Symptoms, Causes & Prevention.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids. Accesat la 1 Feb. 2023.p

2.    “Hemorrhoids – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268. Accesat la 1 Feb. 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON